• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    UBU
    UBU --- ---
    VODNIK: Díky moc všem, zkusim zajet do toho Démosu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JOSEF_K: podomácku vařená fermež, ale je to pakárna to dělat. Jinak ty sikativa má i ta blbá fermež v obchodu. A není to jen o kobaltu, většinou je tam toho víc. Jen se tam už alespoň nedává olovo. To ale nenajdeš ani v těch eko ani v těch neeko.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JOSEF_K: ten venkovní nátěr co používám žádné fungicidy a insekticidy nemá. Co jsem zběžně koukal tak ani u jiných nátěrů jsem to nenašel. Že prodávají samostatně impregnaci, o tom žádná
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    CUKI naráží na to, že aby olej uschnul do druhého dne, tak to nepůjde bez nějakého sikativa. A ta jsou obvykle na bázi nějakých solí kobaltu. Nikdy jsem jiná ostatně neviděl. O jejich (ne)škodlivosti jsem četl už hromadu debat bez jasného výsledku, ale ani já nemám v kobalt zrovna velkou důvěru. Čím ale tahle debata vznikla, bylo venkovní OSMO. To podobně jako luxol a spol. obsahuje kromě sikativ ještě nějaké fungicidy a insekticidy, tj. látky prokazatelně jedovaté, aby to vraždilo houby a brouky.
    Na stranu druhou hledat absolutně nezávadný nátěr je taky trochu utopie. Čistý lněný olej pro změnu žlukne a meziprodukty jsou taky zdraví škodlivé, jednou se to tady řešilo s někým z chemického auditka. Z přírodních nátěrů mě napadá ještě volská krev, tzn. hnijící živočišné organické zbytky, to taky nic moc. Dřevní tér, tam bych tipoval karcinogeny z kouře atd.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: když si tvrdil jak se to bajecne recykluje až do okamžiku, kdy jsem ti poslal několik odkazu jak to je?
    Můžeš něčím podložit svoje tvrzení?
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    CUKI: alergie na slupky citrusu, celkem rozsirena vec. Bracha to ma tak od diagnistikovane nekdy od roku 1990. Nesmis to pak loupat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Jaké nesmysly o PVC?
    Rozpouštědla neřeším, jen poukazuji na to jak se to má číst a co je napsané mezi řádky.

    Vadí mi vysoušedla a ty jsou vždy na bázi těžkých kovů. Proto jsem se o to zajímal...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: ano, kdo chce tak si to tak klidně přeloží. Nikdo nepopírá, že tam rozpouštědlo je. Ta věta nedokazuje nic.
    Je tvůj zdroj stejný jako když si minule tvrdil ty nesmysly o pvc?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: To jsem si myslel do nedávna taky. Ano ZÁKLADEM jsou ..., neobsahuje DRÁŽDIVÁ rozpouštědla, neobsahují ŠKODLIVÉ těžké kovy.
    Ta věta se dá vysvětlit i jinak. Základem-tedy je zde řeč pouze o majoritní složce, ta bude u všech bez problémů, neobsahuje ty těžké kovy co jsou aktuálně na seznamu těch škodlivých, což je např olovo, které se už nedává roky nikde v EU. Ta věta ale dokazuje že těžké kovy tam jsou. Bohužel dost těch co pomáhají tomu vysoušení sic nejsou stále na seznamu, škodlivé jsou :-(
    Bez nich by to tak pěkně neschlo.

    Ale to že je pomerančový olej způsobující alergii, to je pro mě novinka.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: Základem Osmo nátěrů na dřevo je slunečnicový olej, sójový olej, lněný olej a olej z bodláku. Neobsahuje dráždivá "eko rozpouštědla", jako jsou například pomerančové oleje, které způsobují alergie.

    Přírodní vosky jsou povoleny v potravinářské oblasti, pigmenty jsou vyčištěny a neobsahují škodlivé těžké kovy nebo jiné znečištění. Dobrou roztíratelnostnátěru zajistí odaromatizovaný benzín (dearomatizovaný-neobsahuje benzen).

    CUKI
    CUKI --- ---
    JOSEF_K: No hlavně to obsahuje těžký kovy a to i ten dovnitř...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    LINKOS: OSMO na venkovní terasy.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JOSEF_K: a co že si tam rozlil?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OMNISLASH: jo, pozdě už mám objednáno z cesty dřeva, ale diky
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    UBU: Blum rozhodně doporučuju, používám jejich pojezdy už spoustu let a snad nikdy nebyl problém. Konkrétní typ neporadím, záleží na konstrukci, ale třeba v Démosu ti určitě poradí
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    QNEDLEEQ: hettichy maji k prohlednuti a vyzlouseni v hornbachu. ta cena je silena
    UBU
    UBU --- ---
    Pánové, nevím kde jinde se zeptat, tak zkusím tady. Dělám si stůl, větší, dubový, pod ním šuplíky, hl. 460mm a koukám na pojezdy. U komody jsem použil nějaký noname kuličkový plnovýsuvy a fungujou, otázkou je jak dlouho. Co používáte? Koukal sem třeba na Blum, ale ten výběr je velkej a mam problém se orientovat. Díky
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    CH_IN_A: nechci lesklý povrch a nechci lak :-) Na venkovní nábytek dlouho používám olej a docela rád bych u toho zůstal. Jen jsem tomu stolu chtěl dopřát něco lepšího než teakový olej z Hornbachu co používám běžně - ale asi u něj klidně zůstanu
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    CH_IN_A: tedko koukam, ze zvazujes olej, takze asi leskly povrch nechces :)
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    VODNIK: zrovna jsem renovoval venkovni stul a dostal kabat z lodniho laku. Jediny problem je dlouha doba tvrdnuti, ale mel jsem ho pri ruce. Jinak bych zkusil lici epoxid - pokud teda chces lesky povrch.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam