• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    UBU
    UBU --- ---
    Pánové, nevím kde jinde se zeptat, tak zkusím tady. Dělám si stůl, větší, dubový, pod ním šuplíky, hl. 460mm a koukám na pojezdy. U komody jsem použil nějaký noname kuličkový plnovýsuvy a fungujou, otázkou je jak dlouho. Co používáte? Koukal sem třeba na Blum, ale ten výběr je velkej a mam problém se orientovat. Díky
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    CH_IN_A: nechci lesklý povrch a nechci lak :-) Na venkovní nábytek dlouho používám olej a docela rád bych u toho zůstal. Jen jsem tomu stolu chtěl dopřát něco lepšího než teakový olej z Hornbachu co používám běžně - ale asi u něj klidně zůstanu
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    CH_IN_A: tedko koukam, ze zvazujes olej, takze asi leskly povrch nechces :)
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    VODNIK: zrovna jsem renovoval venkovni stul a dostal kabat z lodniho laku. Jediny problem je dlouha doba tvrdnuti, ale mel jsem ho pri ruce. Jinak bych zkusil lici epoxid - pokud teda chces lesky povrch.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    LINKOS: mno ono se to imo vyplati z nemecka i kvuli jedne jedine :) ten cesky preprodej navic stoji za prd. nic neres a jdi rovnou do dictumu. navic uz od relativne nizke castky to maji i z toho nemecka s free postovnym. ty pily jsou super
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    VODNIK: A mezi těmi venkovními ani neuvidíš. OSMO venkovní je taky dost dryják. Jednou jsem kopnul do plechovky, trochu se rozlilo a trvalo čtyři roky, než se tam obnovila tráva:)). Nicméně pokud nehodláš jíst přímo z toho stolu bez použití talířů, tak je to asi dost jedno. Případně tungový olej a jednou za rok přetřít.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    Budu muset už ani ne po roce kompletně rekonstruovat venkovní dubový stůl (truhlář byl s odpuštěním dobytek) a přemýšlím čím ho po opravě napustit. Teď je na něm nějaká lazura, po roce zcela oprýskaná, takže ji komplet obrousím a rád bych na to dal nějaký olej - Osmo terasový olej se mi zatím jeví jako použitelná varianta, akorát si nejsem jistý jestli je to na stůl na kterém se občas při grilovačce jí úplně dobrý nápad. Ale nic "jedlého" nevidím
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    TRISMEGISTOS:
    Rezkalni sveder za les 25 mm skupna dolžina 400 mm Heller 23381 1
    https://www.enaa.com/oddelki/conrad/izd_4247_co801722_rezkalni_sveder_za_les_25_mm
    Akorát ve svěráku ulomíš ten červ uprostřed. Nicméně zapomeň na to, že to udržíš v ruce, potřebuješ stojanovku.

    LINKOS: Hmm, tak na na tesařinu jedině tu velkou ryobu seyun 300mm, ta má i nejtlustší plátek. Nejuniverzálnější je asi ryoba komane 240mm, ale na tesařinu je krátká a tenká.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    JOSEF_K: Děkuju moc za detaily.
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    PLAGUEDIL: jo, zátkovník. to je to co hledám. díky
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    IRUX25: v milimetrech. já právě potřebuju spíš kruhovu drážku než výřež, ale nevim jak na to. zatim to kroužim ručně dremelem a mikrofrézkou, jenže to neni dost přesný.
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    PLAGUEDIL: Myslel jsem ten :) ale na to by se asi prislo tak ci tak ne? :)
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    IRUX25: kruh neni kruznice. Kolega chce zatkovnik.
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    TRISMEGISTOS: 5-20mm? Na to by mozna sly pouzit sukovniky. 5-20cm bude muset poradit nekdo jiny. Bez diry ve stredu se to bude delat docela bidne. To uz je spis na frezu. Imho.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JOSEF_K: no, já se tomu zas nevenuju tak aby se mi ty z Němec vyplatily.
    Mám tu na kolíčky, tou jsem zarezaval čepy a pak jsem si koupil jemnou truhlarskou, kterou už jsem idiocky znicil. Chytám se koupit si do ní nový plátek a pak nějaký hrubejsi, když dělám tesarinu.
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    kluci, poradíte mi, jestli se dá sehnat nějakej vykružovací vrták co dělá řez jen po obvodu? potřebuju čistou kružnici bez vrtu uprostřed. malý průměry. tak 5-20
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    LINKOS: Nebo spíš řekni, na co to chceš používat. Ono je dost důležitý mít správný typ pily. Já mám japonských pil kupříkladu sedm:))
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    LINKOS: Cesta dřeva v pohodě. Jednu od nich mám. Ale jinak jistota je německá firma Dictum, u nás k sehnání třeba na drevorezba.cz. Ale chybu neuděláš ani v jednom případě.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Používáte někdo japonské pilky? Co ty z cesty dřeva? Jak jsou na tom s kvalitou a poměrem k ceně? Nebo nějaký jiný dovozce?
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    SANCHA: No, zesvětlení bude trochu oříšek. Něco ztmavit o pár odstínů je snadný, ale obráceně to moc nefunguje, bude na to muset být nějaká krycí barva, která minimálně částečně zabije kresbu, třeba takový ty voskový lazury. Zesvětlit dřevo jde leda peroxidem (výsledek nic moc) nebo kys. šťavelovou (výsledek velmi výrazný, ale látka je to silně jedovatá). Nátěr proti tmavnutí smysl dává, ale to se fakt už bavíme o osmu, to je fotostabilní. Luxol z hlavy nevím, ale lněná fermež nebo tungový olej časem tmavnou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam