• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    AMOY: Jde. Akorát to bude brzo otlačený a obouchaný a stejně jako jakákoli jiná kultina ti to při sušení nejspíš rupne.
    AMOY
    AMOY --- ---
    Ahoj, chtěl bych si vytvořit konferenční stůl z lipové kulatiny, nevite jestli to jde udelat z tak měkkého dřeva? Díky
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Máte někdo zkušenost se spárovkami z hevea (napr. https://www.heveawood.cz/ )?
    Konkrétně mi jde o použití na korpusy (otevřené rybiny) a čela zásuvek (polokryté rybiny s přesahem - rabbeted half blind dovetails), tzn. proti pohybu to bude dobře fixované.
    Tuhle konstrukci mám ověřenou na smrku/borovici, ale potřebuju tvrdší dřevo (kuchyň). Původní plán byl fix buk 20mm (čela, rámy dvířek a deska) a korpusy ze sm/bor 18mm.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    LINKOS: nj, jenže konstrukce osb i překližky je o dost jiná než u spárovky. Spárovka ti prostě rupne podélně po vláknech nebo v nějakém lepeném spoji. To u překližky ani osb dost dobře nejde.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JOSEF_K: tak propadnutí se teda zrovna nebojím, teď tam je 1cm osb desky a ten pruhyb je minimální, ale já bych spíše žádný. Předtím tam byli asi coulovy prkna a tam už byl strach, že jsou v rozkladu, protože se to prohybalo čím dál víc
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    LINKOS: Hmm, tak to se do toho sklepa nejspíš propadneš. Překližka v téhle tloušťce unese rozhodně víc.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Nj, nějak jsem zapomněl dodat, že se po tom bude chodit. Takový poklop do sklepa. Pod tím izolace a dole překližka 10mm. Na krajích bude rám, takže to bude sedět asi 5cm na rámu.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    LINKOS: pokud ji položíš na zem a postavíš na ni piáno tak asi ne. Pokud z toho bude stůl tak rozhodně ano
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    LINKOS: No, když bude třeba jen tak opřená o zeď, tak se moc prohýbat nebude:). Záleží dost na tom, k čemu ji chceš použít. Spárovka je dafaultně nestabilní materiál se sklonem ke kroucení, ohýbání atd.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Při velikosti 80cm X 130cm a tloušťce 18mm nebude se spárovka prohybat? Uvazuju jestli třeba překližka 18mm by nebyla lepší
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    DJINN: Jo, toho pana znam. Cetl jsem od nej jine knihy. v souvislosti s tim mam jednu teorii.

    V lete 2018 jak vsichni nadavali na repku a pak se zjistilo, ze je to pyl ze smrku a borovic, podle me slo o to, ze ty stromy neco vedeli a proste se snazili zachranit aspon ve forme budoucich generaci. Toho pylu bylo tehda opravdu hodne, tak si myslim, ze je to nejak spojene s tim kurovcem.
    DJINN
    DJINN --- ---
    IRUX25: není to dokument ve smyslu audiovizuálního díla, ale o správě lesa to je. Neříkám, že ten pán má patent na rozum, ale zní poměrně věrohodně
    Můj první les - Peter Wohlleben | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/muj-prvni-les-397972
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    CUKI: jo, jako je to spis fanda do stroju :) souhlasim, ze druhova i vekova skladba je dulezita a i s tim ze je nas tu moc a chovame se jak kdyby vsechno bylo nekonecne.. jestli jste nekdo narazil na ucelenejsi dokument ke spravne sprave lesa tak sem s tim.. nicmene asi nic neprebije matku prirodu a jeji recept.. holt se dnes les pestuje na prachy a neroste jen tak.. :(
    CUKI
    CUKI --- ---
    popravdě v tom videu tak nějak vidím jakýsi obdiv k těm stojům, ale s odkazy na správné fungování lesa tam z mého pohledu moc nejsou, ač hodně věcí co říká je pravda.

    Podle mě základní a největší obrana lesa je v jeho rozmanitosti. A to nejen druhové, ale i věkové (na to se bohužel často zapomíná)
    A to jak "krásně" na konci vypadá dle komentátora zafrézovaný kopec, ve mě vyvolává smíšené pocity. Sice se ohradí k tomu že tam půjdou znova smrky, ale podle mě je ještě větší zvěrstvo ten les vysadit jednoho stáří. To že by tam zůstaly staré pařezy a prohlubně je podle mě alespoň trochu výhoda, protože to ten růst trochu rozptýlí v čase.

    Už i za časů Karla IV jsou historické prameny dokazující, že dřevo se nemýtilo plošně a ani nevysazovalo. Bohužel je to mnohem složitější na lidskou sílu a tak se od toho upustilo.

    Ač si nemyslím, že bychom neměli plánovaně dělat výsadby, podle mě je to dneska poslední možnost jak tu ty lesy udržet, ale některé věci jsou prostě zbytečné a tudíž špatně.
    Rozmnožení kůrovce není zdaleka jen naší vinou a zdaleka to není největší katastrofa v okolí. Koukněte se třeba na housenky Bource každým rokem se přibližující blíž a blíž. To je prostě tragedie. Těmto věcem musíme čelit řízeně. Ať už návratem Dudka do přírody nebo i méně přírodní metody.
    Neni to ani z toho důvodu že by si příroda neporadila bez nás, ale proto, že náš druh je silně přemnožený a přírodu musíme udržovat v co největší symbióze s námi aby byla co nejefektivnější, alespoň do té doby než pochopíme že naše země není nafukovací.
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    URPUTNIK: bohuzel to sikovne rozprostrel mezi vycet technickych parametru kdejakeho stroje.. nejaka ucelena cast, ktera by se venovala jen lesu v tomhle videu neni..
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    IRUX25: a dokaze nekdo pro nas laiky odkazat na casti, kde komentuje "zpusob zachazeni"? uz mi z tech technickych parametru drnci hlava a mam chut to vypnout .. naopak knowhow ohledne zachazeni mne zajima .. diky :)
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    odlozim si sem..
    *Holbra VLOG* Pravda o kůrovci - Co se opravdu děje v našich lesích
    http://www.youtube.com/watch?v=VSopiSD17BM
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    RAINBOF: Tak pak je vyřešeno, ne?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Ikea na to nema navod moc stary.
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    RAINBOF: Ja ti nevim jestli zrovna tohle budou umet zidle z tenke borovice :)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    RAINBOF: Pokud to nechces rozkladat, tak je vzdy nejjednodussi to slepit natvrdo. Dej pryc to kovani na tupo to slep, dej tam dva, tri vruty/konfirmaty, dej pres ne zaslepky, pokud chces, aby to vypadalo, a prezije te to. Pripadne tam muzes zespodu dat vingl pro jeste vetsi pevnost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam