• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    URPUTNIK: v záhonu prkna shnijou i bez toho oleje
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    LINKOS: Ale to subjektivni hodnoceni o niceme nevypovida. Ty jako clovek co to pouzije a piliny nacpe do kompostu nemas sanci poznat stupen rozlozeni.

    A ja jsem ti poradil. 2 konkretni produkty. Sam jsem pouzival tu Husqvarnu a pak Narex : http://www.pk-narex.cz/...y-a-prislusenstvi/narex-biologicky-olej-pro-ztratove-mazani-retezu-a-list/

    Obecne debaty jsou dulezite, protoze zvysuji uroven znalosti a odbouravaji ruzne myty.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PETER_PAN: tak hodnocení hlavně znamená, jestli to je použitelné pro svůj účel. Ono to má přeci dvě roviny- rozlozitelnost a funkčnost. Vzhledem k tomu že mi nikdo zde neporadil, tak jsem to vyřešil sám. Pokud máš relevantní informace ke konkrétním výrobkům rád si je poslechnu, ale na obecné debaty nemám chuť, ani čas
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    URPUTNIK: Bohatě.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    a tak dalsi prakticky dotaz, napocial jsem si 35m prken, 20cm sirky, a budu je potrebovat natrit olejem .. vystacim si s 5l tungoveno oleje, nebo ne? :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    JOSEF_K: chm, tohle jsem zrovna nechtel potvrdit, kua :) tak treba se dovolam a klapne to tady, tam maj aspon rovny prkna .. obrousit to uz zvladnu :)

    tak novy dotaz, jaky je rozdil mezi temi kvalitami? co jsem googlil tak odkazujou na 3 tridy jakosti, tihle to maj ale od 0 do 4, tzn 5 ruznych :[
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    URPUTNIK: JJ, dílny jsou zavřený. A řezivo je prostě řezivo, tzn. hrubý, křivý ze sušárny atd. I když ty modříny bývají docela rovný. Akorát těžko seženeš něco s tloušťkou pod 3cm, což je na záhony skoro až dost. Jinak tady na tom odkazu mají skoro všechno neomítané. Holt se počítá, že si tam pro to jezdí truhláři s cirkulárkou a hoblovkou. Ale tak je to více méně s jakýmkoli řezivem. Formátovaný seženeš prakticky akorát smrk (a pak samozřejmě různý spešl věci typu palubky atd.).
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    JOSEF_K: diky :)

    vzhledek ke koronaviru asi budou vsechny dilny pro verejnost zavreny, coz? :/

    chteji po mne odhad na 3 vyvysene zahony .. tak jsem koukal co nabidnou v susenemrezivu .. palubovky jsou zjevne pro mne nevhodny (zbytecne opracovany), plotovky moc hubeny, sparovku v modrinu nemaji .. a tak zbyva rezivo .. muzu se zeptat, jak takove rezivo u nich vypada? aka, jsou omitany/samovany? ptam se proto, abych koupil neco, s cim budu mit co nejmin dalsi prace .. do sveho bytu se s hoblovanim fakt nevejdu :) stejne tak formatovat do pravidelna .. presmirglovat fosnu bych ale uz zvladnul ..

    ono co jsem ted googlil, tak sehnat modrinovou sparovku se moc neda, mozna tady (ale jeste jsem tam nevolal) .. a teda sehnat samovany modrin je taky problem :/ mozna tady, ale spis tady, bude to bliz z prahy, proto muzu skoro dojet metrem :)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    LINKOS: Nic proti, jen - hodnoceni nic neznamena. Biodegradabilita je dana certifikaci, ale jeji ziskani vlastne neni problem. Tj. neni problem udelat biodegradabilni olej. Jak pisu, i olej z ropy (mineralni, nebo synteticky) je v tech malych koncetracich biodegradabilni, treba jen za delsi dobu.

    Podobne treba s prirodnim (napr. vcelim) voskem a parafinem. Chemicky se samozrejmne lisi, ale enzymaticka beta-oxidace bezi u obou principielne stejne. Lisi se rychlost degradace, vliv mikrocastic na prostredi atd., ale v zasade to konci na CO2 + H2O stejne.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Nakonec jsem koupil tedy Bioil. Už jsem ho měl předtím a má to dobře hodnocení.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    a když prdne u vyvážečky nebo harvestoru dvoupalcová hadice na zpátečce, to je taky velká ekologie
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VODNIK: no taky sem vesměs koupil dva tři litry, akorát tu teď mám 30 metrů dřeva a ještě do toho po mě chce nějaká paní chce vykacet x stromů u potoka co jí stini pozemek...
    Takze ten bio se hodi
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    LINKOS: a kolik desítek litrů oleje ročně spotřebuješ? Topím dřevem, nařežu řetězovkou ročně tak 10-15 kubíků a stačí mi na to tak 2 litrové lahve, což na množství pilin pokládám za celkem zanedbatelné obzvlášť když navíc velká část toho oleje skončí v kamnech a tam je bio ne-bio úplně jedno
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    LINKOS: Jakykoliv co ma certifikaci. Treba Mobil Siltac EAL 68 , nebo BIO Advanced HUSQVARNA 5 l . Do kompostu to chapu, i kdyz kompost ma 2 lety cyklus, ale treba v lesnictvi treba i bezne mineralni oleje (v tom mnozstvi a distribuci) dojdou biologickeho rozpadu.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    QNEDLEEQ: protože řezu na zahradě a ty piliny používám do kompostu apod.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Co by stě doporučili za bioolej na řetěz u motorové pily? Představoval bych si tak 5l kanystr
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    LADY_CANDAR: kroutit se nebude určitě, zvukově izolovat taky ne. A že by to bylo nějak hezké, to už je asi na individuálním posouzení, za knihovnou asi OK :-)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    LADY_CANDAR: nebude, diky tomu ze to je slepenec z trisek
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    VODNIK: Ony ty predchozi tlumily v ramci moznosti dostatecne, nez sly do vrtule.
    Nemusi to byt 100%, jde jen o urcite poskytnuti soukromi v ramci bytu, ktery na to neni staveny (otvor je 240 na 150cca). Kouknu jeste na ty dvere do pouzdra, ale bojim se, ze v tomhle rozmeru to budto nedelaji a nebo mi to urve penezenku :D
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    THEODORT: vim, ze se ptam jako debil, ale bude takhle velka drevotriska zavesena na 2 posuvnych vozicich tvarove stala? Nezacne se to nekde kroutit? Nemam zkusenost s takhle velkymi rozmery.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam