• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    GHOSTDOGG: Nejlepší recenze mívá OSMO a já s ním mám taky super zkušenosti. Bohužel je to ta nejdražší věc ever. Nicméně liší se to ve spoustě věcí, např. fotostabilitě. Ten tungový olej (a taky lněný apod.) bude tmavnout. OSMO se ani nehne, což umožňuje lokální opravy. Taky se liší odolnost proti pronikání kapalin (oceníš u červeného vína a červené řepy...), ale zrovna s tímhle parametrem je na tom tung. olej dost dobře. Každopádně DIY řešení bude vždycky výrazně levnější než kupované a na tom míchání se toho nedá tak moc zkazit (v případě toho, co jsem psal; u jiných látek samozřejmě přesný poměr může hrát roli). Jo, a ve finále bych ještě rád řekl, že sebelepší povrchovka se dá totálně zvorat aplikací. Třeba natřít olej štětcem a nesetřít nevsáknutý olej z povrchu...
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    JOSEF_K: Ok dík. Není to přímo pro mě, zkusím to doporučit, jenom se bojím, že na nutnosti si to namíchat sám to imho bohužel narazí. Náhodou v tomhle směru něco předmíchaného asi není co?

    Ono těch tvrdovoskových olejů je hromady, všude mají všichni napsáno, jak je to nejlepší na světě, cenama se to liší o desítky až stovky procent, nevím moc, čemu se pak dá věřit a je to jak náhodně losovat.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    GHOSTDOGG: tungový olej s tvrdidlem naředěný pomerančovým olejem.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Nemáte někdo doporučení na nějaký konkrétní podlahový olej s dobrým poměrem cena/výkon? Podlaha je ze smrku. Dík
    TROJKA
    TROJKA --- ---
    CHARON: jo , delali to kazisveti , uz jenom proto , jak velike a zdrave stromy pokaceli kvuli pěšině, i tak dost siroke. .uvidi se , jak se rozhodnou , zatim zkusi tu partu wowood. .
    CHARON
    CHARON --- ---
    TROJKA: jestli jsou to metrový průměry tak nejlepší je nařezat min 6cm fošny a nechat je přirozeně vyschnout teda pokud ty kmeny nějakej kazisvět nenakratil po metrech.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    PLAGUEDIL: Jo, jde to. Ale takhle rychle sušený dřevo je vždycky divný. Sušárna je super, když to potřebuješ dostat ze vzduchosuchýho dřeva (12-15 %) na těch truhlářských 8 %. Samozřejmě z toho půjde dělat, ale třeba na hoblíku nebo noži člověk pozná, že se to sušilo rychle, to dřevo je pak takový divně potrhaný.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    JOSEF_K: kdyz si zaplatis susarnu tak to muzes mit za mesic suche na 8%.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    TROJKA: Pařez po stromu s průměrem kmenu přes metr obvykle traktor nezvládne. Jediný stroj, který to umí vyrvat, je tank nebo nějaká jiná zrůda s pásy. Mívají to hasiči, kluby vojenské historie a stavební firmy. Řezat pařezy nikdo moc nechce, protože v nich bývají zarostlé šutry a další bordel. A když se rozloučíš s myšlenkou vyndání a zpracování pařezu, tak pak je řešením pařezová fréza, která jde normálně půjčit.
    Jinak udělat desku stolu z jednoho kusu samozřejmě jde. Jen při sušení všelijak popraská a stejně se asi nevyhneš nutnosti to vylít epoxidem. Vyfiltruj si tady a v dalších klubech příspěvky od ID KOUDY, ten to dělá moc pěkně.
    A to sušení ti zabere čas. Ideálně bys to měl nařezat na fošny (což pokud to má tloušťku metr, tak hodně štěstí se sháněním pily) a nechat venku pod přístřeškem pár let schnout.

    A pokud máš využití třeba jen pro část dřeva, tak kontaktuj kluky tady: https://www.wowood.cz/
    Přijedou, nařežou na fošny, půlku dřeva si vezmou a zase odjedou. Platíš jim tím dřevem. A mají techniku, kterou tady nemá skoro nikdo, říznou prostě cokoli.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    JOSEF_K: taky mam desku stolu pod pc, ale ten stul jsem podedil.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    TROJKA: obkopat, prerezat, traktor.
    TROJKA
    TROJKA --- ---
    . .vlastne ani presne nevim, jakyze javor to je , ale jsou to veliky prumery, metr tak nejak , bylo mi moc lito , ze to tak pitome pokaceli a jeste dost blbe nakratili. .uplne zdravy obrovsky stromy . .a zrovna stoly , desky bych z toho docela udelal, a taky mne zajima , jak vypadaji parezy- to bude asi potiz vyndat , nebo jestli na to prijede freza . .rez parezu byva docela zajimavy, akorat teda uplne nevim , jak na to ..
    CUKI
    CUKI --- ---
    no hlavně to rezonanční dřevo se kromě sušení nechává taky "vyznít" Tam pak stoupá cena. Protože je to časově náročné.
    Já zasadím strom, prapravnuk pokácí a jeho vnuk z něj udělá stradivárky :-D
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    PLAGUEDIL: JJ, přesně to je javor. A co fotka nezachytí, je ta úžasná schopnost opalizace. Když je hezky vybroušenej, tak je to jak drahokam a hází to prasátka všude možně:). Udělal jsem si pro sebe stůl s javorovou deskou, takže na to koukám denně:).
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Javor je hezký dřevo. V závislosti na tom, jestli je to mléč, klen nebo babyka je to takový krémově žlutý až mléčně bílý dřevo s hodně jemnou kresbou. Je to krásný dřevo na nábytek a super na věci do kuchyně (prkýnka, vařečky atd.). Na ven je na houby, protože je sladký a hnedka ho něco sežere. Nicméně nábytek z něj málokdo dělá rád, protože tou barvou a kresbou neodpustí žádnou chybu. Každá mezírka je strašně vidět a tmel z toho svítí na kilometr.

    Na řezby je javor hezkej. Je dost tvrdtej, takže to chce praxi a dobrý nářadí, ale chová se pod nožem docela inteligentně a moc se neštípe.

    A ozvučnice se skutečně dělají ze smrků a cedrů a jakkoli je sušení důležíté, tak primární je vstupní surovina. Rezonanční smrky se těží v horách a mají rozestup letokruhů max 1mm.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    KALIF_WH: Ozvucnice kytar, klaviru se delaji ze smrku nebo cedru, jine dreva jsou vyjimka. Primarni jsou rezonancni vlastnosti a vzhled je az nekde vzadu. Z javoru se dela krk, nekdy luby a zada. Akusticke teda, u elektricke to je jinak, tam ozvucnice neni tak dulezita.
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    TROJKA: tak ono to vzdycky zavisi na kvalite toho dreva, na tom jak to je nasusene atd, smrky se taky extra neceni a pritom housle se z nej tradicne vyrabi, akorat si houslari extra vybiraji kousky. S javorem je to podobne delaji se z nej ozvucne desky ke kytaram, pokud je to hezky kousek. Obavam se, ze praskani bude hodne souviset s tim susenim. Alespon podle mych omezenych zkusenosti. Co jsem narezal popraskalo, kdyz jsem to zkusil jinak podruhe, popraskalo to mene, nebyl sem schopny kontrolovat podminky pri suseni, teplotu vlhkost atd. ale uz jen samotny zpusob rozrezani dost pomuze.
    TROJKA
    TROJKA --- ---
    KALIF_WH: zazil jsem kdysi u sousedu bejvalky takovou prihodu- prijelo nobl auto , vylezl pan co vypadal jak z Burtonova filmu a ukazal na dreveny stit domu, zazvonil , chvilku se se sousedem bavili , pak si rukama placli , vzali zebrik a vsechna ta prkna sundali. ..koukali jsme, co to , no a soused pak rika: prijel takovej blazen , zeptal se , zda jsme to delali z toho javoru , co rostl za barakem , kyvnul jsem , nabidl balik a vsechno si to hned sundal a odvezl ..nic dalsiho nerekl , akorat mu z auta hral nejakej symfonickej orchestr . .
    . .proto mne zajimalo , zda je javor nejak cenenej ..rezbar mi vsak rekl , ze dost praska. .
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    ten cenovy skok oproti palivove variante je tam docela slusny https://www.suche-rezivo.cz/stolarske-rezivo/javor-klen.html, + me samozrejme vzdycky krvaci srdce, kdyz se ma nejaky krasny drevo jen tak stopit, i kdyz si uvedomuju, ze za tim rezanim a susenim je dost usili a clovek na to musi mit i nejaky prostor. Moje susici pokusy s ovocnymi drevinami z chalupy, treba zatim dopadly vzdycky pomerne bidne :-), slusnym popraskanim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam