• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    HAJCUK
    HAJCUK --- ---
    MARTIK: nějakým kartáčem ručním nebo já používám tohle na brusku a super
    Nylonový brusný kartáč 120x100x19 P80 - Daitex
    https://www.daitex.cz/nylonovy-brusny-kartac-120x100x19-p80/?gad_source=1
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    TLOUDEV: nemáš tip prosím na zbrousení těch rýh? Dnes jsem to dělal tak, že jsem si přeložil papír kolem pravítka a jezdil v rýhách postupně. Strašně časově náročné, ale když jsem brousil ručně jen povrchově, tak k těm chlupám v rýhách jsem se nepřiblížil vůbec.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    MARTIK: obvykle se objevuji "chlupy" po prvnim nateru. Zbrousit do hladka, pretrit, hotovo.
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    Pustil jsem se do údržby terasy. Máme ji rok, sibiřský modřín. Nic jsme s ní rok nedělaly a už to bylo dost zašedlé až skoro černé.
    Nastříkal jsem na dřevo 2 petky tohoto prostředku a https://www.hornbach.cz/p/hg-na-obnovu-vzhledu-tvrdeho-dreva-500-ml/5837311/ a po chvíli ručně kartáčoval a splachoval vodou. Černošedá břečka šla hezky pryč.

Ale asi jsem něco posral, protože na prknech jsou takové jakoby chloupky. Asi po tom kartáčování? Že bych to moc vydřel? To mi ale vrtá hlavou, protože na různých instr. videích jsem viděl, jak jezdí po terase s kartáčovací mašinou, která se s tím myslím moc nepáře. A já to dělal ručně a ne moc silně. Nebo za to může ta chemie?

Teď na to chci nanést olej, který mi zbyl od tesaře po jeho loňské aplikaci.
    Mám teď to dřevo ještě třeba zbrousit?
    HAJCUK
    HAJCUK --- ---
    Ahoj,prozbicka dá se někde sehnat vodězdorná překlizka třeba mahagon nebo něco hezkého s kresbou dělám renovaci lode díky za nějaký odkaz nebo info našel jsem akorát tohle
    Kontakty - MAPH s.r.o.
    https://eshop.maph.cz/kontakty/
    GREGI
    GREGI --- ---
    suprcool
    Making wood as strong as steel!
    https://www.youtube.com/watch?v=96Dz-rQtGxI
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MYBLAMAGE: Ale je to hodně starej dub, takže už chytil patinu od čpavku v atmosféře. Abys vyrobil něco podobnýho, musíš novou dýhu přetřít čpavkovou vodou, nebo zkus opatrně něco zásaditýho, třeba roztok jedlý sody. Ale zase ne železo, to by ti to úplně zčernalo...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    CUKI
    CUKI --- ---
    MYBLAMAGE: Neobvyklej řez, ale hádám jasan, ten má tendenci stářím dělat takovouhle strukturu.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    mooozna jasan.

ja mam dobrr zkusenosti s panem z
    Kontakt - Dýhy Acer
    https://dyhy-acer.cz/kontakt/
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    MYBLAMAGE: Zběžným pohledem to tipuju na dub. A jinak doporučuju dýhárnu v Horních Počáplech - i nějaký ten vzorník se tam najde.
    MYBLAMAGE
    MYBLAMAGE --- ---
    Ahoj, pomůžete mi, prosím, určit tuhle 100 let starou dýhu? Můj tip je jilm, ale jistý si vůbec nejsem..
    A máte nějaký tip na maloobchodní prodej dýh v Praze či okolí?
    Díky!

JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    BLOWUP:: viděl jsem to před nějakými 10 lety náhodou na živo, když to stavěli.
    A přišlo mi to naprosto neuvěřitelný, že někdo postaví konstrukci pro takhle velkou budovu ze dřeva.
    O nějakých lepených CLT deskách a podobném materiálu jsem tehdy neměl ani tušení.
    Díky KOUDY, fajn to zas vidět ještě s trochou omáčky navíc :-).
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KOUDY: jj, Zürich ;)
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    MARTYYNO: spis bude polymerizovany, koupil jsem ho v drogerce v hypermarketu (jsem ve francii). Prvni vrstva vsakla skoro hned, druhou jsem dal na druhy den, ta uz evidentne bude schnout par dnu. Prebytky jsem utrel hadrem ale i tak je videt, ze to potrebuje cas. Diky
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    STEFAN: Zase tolik zkusenosti nemam, ale u vareneho tungoveho oleje cekam cca 5 dni, nez povrch neni na omak mokry. Po tech 5 dnech uz je ten tungovy olej uplne suchy na dotyk. S lnenym primo zkusenost nemam, ale tusim ze to bude o dost vice. Jeste to muze ovlivnit zda ho mas vareny (polymerovany) nebo ne.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Shigeru Ban Architects are constructing the Tamedia Office with innovative prefabricated wooden assembly systems.

STEFAN
    STEFAN --- ---
    Ahoj, mám dotaz ohledne dalšího nátěru. Koupil jsem lněný olej a dle receptu pro impregnaci dřeva naředil 1:1 s terpentinem. Tím jsem dřevo natřel zatím prvním nátěrem. Nikde jsem se ale nedocetl, jak dlouho musím čekat před dalším nátěrem. Jde o venkovní aplikaci. Můžete mi prosím někdo poradit? Díky!
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: já ti do toho nechcu házet vidle, ale když jsem ted čistil lino v místnosti, kde sem vylíval desku jídelního stolu (už před několika lety), tak sem seškrábnul epoxidový flek, asi 10x30cm 1mm tlustý a normálně sem tech 30cm ohnul okrajema až k sobě aniž by cokoliv prasklo a tak. mícháno podle návodu na tvrdost, nikoliv pružnost. viz příspěvky níže o prutech apod.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    CUKI: jedine s cim se da experimentovat je pouzit jine tvrdidlo nebo zcela jiny system.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Ok ok ty epoxidy se kterými pracuji já tohle moc neumí, netvrdím že nejsou. Tedy ono je něco jiného to nalaminovat tvrdou neohebnou desku a nebo nějaký takovýto tvar, kde ten ohyb je vyloženě vlastnost.

INOX: Je tam dán přesný poměr, protože je většinou předpoklad pro určité použití. Ale některé univerzály dovolují poměrně experimentovat. Ale má to své limity a vždy je lepší použít produkt přímo na danou činnost. I ty jednotlivé komponenty nejsou úplně stejné. Možná nějaký chemik zde to vysvětlí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam