• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    BLOWUP: nebudu se přít. jenom to na fotce je smrk, ne několik set let starý dub, na kterém si to můžeš dovolit bez ztráty běle.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    DOKKTOR: hm, to jsou dve dost extremni pozice. Mezi tim existuje dost mezistupnu, krome toho nezalezi jenom na pozadovanym vysledku, ale i na druhu dreva. Jenom tech nylonovejch kartacu mam nekolik tvrdosti, zacinam vzdycky tym mekkym a postupne tu tvrdost zvysuju. K drazenymu skoro nikdy nedojde, pouzil jsem ho jenom u nekolik set let vyzralyho dubu a i tak jenom nalehko. Vzhled staryho dreva je pokazdy jakoby vylestenej a to se tema dratkama nedocili
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    SEJDA: pokud drátkuješ, tak proto, abys tam měl reliéf. pokud to chceš rovné, tak pásovka se šmirglem.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    THEODORT: kez by komplet .. zacal jsem s tou nylonovu houbou, ta ale rychle dosla, takze ted jedu dratkama, to ma ale nevyhodu, ze rychjeli vybere letni drevo, takze je tam na dotyk relief.
    To zkusim vyhladit smirglem a potom jeste tou 120 nylonovou jehkou anebo stetinkami ale to uz jenom zkehka.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    SEJDA: hmm, to jsi dělal komplet nylonem? Škoda vyhozených peněz, drátkuje se nejdřív kovem na hrubo a nylonem se jen strhnou chlupy. Kromě toho že ti kotouče vydrží roky to trvá třeba 1/4 času či míň.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Dik za radu. Doresuju tady (kdyby to nekoho zajimalo) : [PRACOVNÍ DÍLNA A JEJÍ NÁŘADÍ: fotky, typy, recenze, zkušenosti]
    INOX
    INOX --- ---
    PETER_PAN: Vim, cist umim (trosku). Zasvet me tedy do problematiky proc potrebujes jinou nez drevenou a proc konkretne polyamid.
    MAD_MAN
    MAD_MAN --- ---
    PETER_PAN: tahle se jí náramně podobá:
    Palička 1700 g s měkkým čelem bez zpětného rázu SUPERCRAFT 60 mm nylon. Halder 3366.060 | BOUKAL E-shop
    https://www.boukal.cz/palicka-1700-g-s-mekkym-celem-bez-zpetneho-razu-supercraft-60-mm-nylon-halder-3366-060/79559/produkt
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    INOX: To je gumova palicka. Tu ja vubec neshanim.
    INOX
    INOX --- ---
    PETER_PAN: Hledal bych palice pro obkladace / nebo na zamkovou dlazbu. Pri rychlem hledani na me vypadla tahle kilovka.

Víceúčelová palička MONTHOR pro obkladače, 1000g
    https://www.prodej-naradi-profi.cz/viceucelova-palicka-monthor-pro-obkladace-1000g
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: Zdravim vespolek. Nedari se mi dogooglit kde sehnat takovouhle palicku. Otluk ma z nylonu (polyamidu). Je dostatecne velka na tesarske prace. Mnohem lepsi prace s ni nez s drevenou.
    Nevi nekdo kde neco takoveho koupit?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SEJDA: Kdyby vas zajimalo, co kartac z Lidlu umi .. po cca hodine prace uz byl kartac vybrouseny, vybrousil cca 7 metru 20x20 cm hranolu.

CUKI
    CUKI --- ---
    JOSEF_K: To se prej někdy dělá i cíleně. A pak se likviduje nějakou spešl UV lampou vhodné vlnové délky.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    GHOSTDOGG: Hmm, tohle je blbý, no. Od lepidla na dýhy bych čekal větší odolnost. Já jednou kousek odpadlý dýhy přilepil PU lepidlem, protože bylo zrovna po ruce, a ono mi mrcha probublalo skrz póry tý dýhy úplně ven:)). Ale zase by se určitě neodlepilo olejem:)).
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    JOSEF_K: Mě tehdy nepřekvapilo ani tak to, že se to dělo, jako spíš že na tom lepidle nebylo vůbec žádné upozornění, popř. info, co ho může rozpouštět, kór když to bylo určeno přímo na dýhy.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Tak logicky když v tom oleji je nějaké ředidlo, tak to lepidlo rozlepit může. Terpentýn je ještě docela milosrdnej, ale třeba pomerančový olej spolehlivě likviduje všechno možný. Nicméně do lepeného spoje by to zatéct nemělo (a pokud zateče, tak je to fakt blbej spoj...). Ale u dýhy si to umím představit velmi snadno, tam to prostě proteče pórama v dýze a nazdar.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    MARTYYNO: To jsem psal ja, stalo se nam to v dilne na vyrobku, mix kontaktni lepidlo - dyha - olej (konkretne osmo). Projevovalo se to na oblych castech, kde ta dyha sama osobe tahla ven, a s postupem casu se to zhorsovalo. Muselo se to komplet predelat na disperzi. U jinych aplikci nez na dyhu bych se nebal. A teda bylo to kontaktni lepidlo urcene primo na dyhy, coz je uplnej ulet.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    MARTYYNO: to snad psal i nekdo tady ze se mu odlepovala dyha.
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    Nekde jsem zaslechl ze pri aplikaci nekterych oleju muze dojit k "naruseni" lepenych spoju, resp. ze to muze nejak rozpustit/poskodit jiz vytvrzene lepidlo.
    Kdyz to ale googlim, tak nic nenechazim, je to tedy spise mytus?

Konkretne treba tungovy olej redeny terpentynem. Ale vzhledem k tomu ze to pouziva pulka sveta a nikdo si nestezuje, tak snad je to fakt blbost?
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    BLOWUP: ja asi nepotrebuju aby to vydrzelo navzdy, spis mi slo jen o to zpomalit ten "zub času" a dat tomu treba o 2-3 roky vic kdyz se o to venku nebudu starat (nemam ten kram poradne kam dat holt ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam