STEVIE: Ja budu asi posledni, kdo ti bude rozmlouvat dubovy drevo, naopak jsem cosi jako dubovej fetisista. Sam jsem kupoval dub nastojato v lese, porazil, nechal narezat na fosny, nechal ho sest let lezet a delam z nej nabytek, schodiste atd. Krome toho kupuju pravidelne od Burgergemeinde vyschlej dub kdyz potrebuju aby byl opravdu bez chyb - to je totiz presne ten problem, kdyz chces zdravy prkna bez suku a trhlin, mas prorez minimalne 50% - a je to pokazdy teda celkem raketa. Nabytkova kvalita stoji kolem 2000 Euro za kubik, u nas teda i 3000 CHF, a pokud je to starej na vzduchu susenej dub tak to je skoro open end. V cesku bude urcite levnejsi, ale i tak to poznas.
Nicmene.. Argument "mam dubovy parkety, ergo chci dubovy police" je trochu prvoplanovej, imho to neni nutny. Ja treba ted delam obklady - je to statek, kde se na tyhle veci pred dvema sty lety pouzivala jedle, takze je delam z jedle - a parapety oken delam z dubu. Oboji finalne osetruju nejakym tonovanym olejem a kdo nevi ze tam jsou tyhle dve dreviny, ten skoro nema sanci to poznat. Samozrejme, dub ma jinou strukturu vlaken, kdyz se podivas poradne tak to vidis, ale zase u regalu z nej nakonec skoro nic neuvidis.
Cast toho oblozeni bude i u me regalova stena na moji knihovnu, bude resena stejne jako ten malej regal na fotce, je to taky jedle, cely. Teda, ta zadni stena toho regalu je preklizka s dubovou dyhou, zbyla mi z jinyho nabytku kterej jsem delal z dubu.
Ale pokud to tvuj budget snese, tak se dub samozrejme fajn drevo, go for it! :-)
ty fotky jsou dost priserny, ale zrovna jsem na telefonu mel jen tyhle dve, pro predstavu.