• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DESTINYXCoaching, koučink
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    tak to ja jsem si myslela ze mezi psychoterapii a koucingem je dramaticky rozdil. Od kouce ocekavam, ze je to specialista na dosahovani cilu... tj. na spravu casu, motivace, pozornosti, soustredeni, ... atd atd., takova jako sekretarka moji hlavy, pomocny zdroj energie. Neocekavam od nej takovy ty psychoterapeuticky intervence jako ze bude zpochybnovat muj system hodnot, konfrontovat mne s necim, nebo nejak jinak se mne snazit v necem "zmenit", protoze ma mandat resit nejaky muj problem. Ale jak to vypada v praxi, to netusim.
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    Pravda, vyzkumy v tehle oblasti mohou byt zavadejici a narocne na realizaci. Dik za link, hodim do Kindle a proctu si to. 40% je trosku vysoke cislo..

    Problem je, ze lidi s vycvikem jdou malokdy do "businessu" a drzi se neziskove sfery nebo kliniky. I tak ale docela dlouho trva, nez si zvyknou na tempo prace v koucovani, ktere je vyssi nez u terapie. Ta je pomalejsi, jde do hloubky a do historie (ne vzdy, samozrejme).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: nevěřím relevanci výzkumů v tak specifické populaci jako jsou střední a vysocí manageři. Ten velký euro výzkum vypadá docela reprezentativně, byť spíše ignorují zvládací mechanismy a prostě ojedinělí epizoda mírné deprese povětšinou lékařské intervence nevyžaduje.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DESTINYX: nevěřím, že takovýhle výzkum jde dělat relevantně a že ho někdo dělal i v ČR. Ostatně je to pár dní od publikace celoevropského výzkumu, kde skro 40% obecné populace spadalo do klinických diagnóz.
    http://www.ecnp.eu/publications/reports/~/media/Files/ecnp/communication/reports/ECNP%20EBC%20Report.ashx

    A mimochodem - necituješ výzkum o poruchách osobnosti? Ty nepředstavují "nemoci" a terapie na ně povětšinou nefunguje. Koučink v rámci jednotlivých profesních dovedností by mohl.

    No nejúspěšnějí bývají lidi co mají výcvik, zkušenost z obchodu a ještě jsou přirozeně moudří. Pravda - nebude jich moc a nebudou mladší 35 let...
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    ZUZKAOU: Hm, statistiky říkají, že výskyt psychických nemocí v běžné populaci je okolo 2%, mezi managery je to až 20%, tedy je zde velmi reálná šance, že koučovaní jsou zároveň adepty na psychoterapii. Jenže zatímco koučování je něco jako výzva, je to do jisté míry "cool", terapie už je takový těžký kalibr.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DESTINYX: ovšem klient stejně je často vhodným kandidátem na "léčbu", jen je pro něj snazší být koučován. A pokud je na straně profesionála rekreolog s víkendovým seminářem a bez zkušenosti z reálného byznysu ... je na zničení pověsti koučování zaděláno.
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    EBARTT: Ze všech oborů má koučink nejblíže k psychoterapii. Původně platito, že se koučování zabývalo profesními problémy. Nicméně dnes se bězně provozuje life-coaching a v extrémní podobě i sex-coaching :-)

    Obojí se snaží o korekci chování, o explikaci implicitního chování, narušení starých zaběhnutých stereotypů, eliminaci profesní slepoty atd.

    Kde je rozdíl mezi terapií a koučinkem? To je na dlouhou diskuzi a každý kouč má tuhle hranici někde jinde. Je také celá řada koučujících psychoterapeutů, tedy těch, kteří mají výcviky jak v terapii tak v koučování a oba přístupy ke klientovi ve své praxi střídají.
    Jak říká ZUZKAOU, jeden z rozdílů může být to, že terapie se zabývá "léčbou" problémů, tzn. z negativní odchylky do normálu a koučink dál pokračuje v rozvoji daného tématu do pozitivních hodnot.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EBARTT: psychoanalytik v žádném případě (respektive jestli existuje i psychoanalytický koučink, tak by mě zajímalo, jak řeší rozpor v tom, že jaksi psychoanalýza se snaží prokopat k vhledům, které by osvětlili údajné příčiny problémů, zatímco koučink je orientovaný na proces a změnu.).

    Koučování není ani psychoterapie - terapie je léčba něčeho, koučink je (tuším) určen k rozvoji a zlepšení, nikoliv léčbě.

    A koučem je ten, kdo se za něj prohlásí ;-)
    EBARTT
    EBARTT --- ---
    Jak definujete kouče? Není to spíš psychoanalytik? (Laik)
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    MORPHLER: Dik, primerena reklama je urcite na miste. Co jsem koukal, tak ale nenabizite vycvik. Rad bych na nastenku hodil par odkazu pro pripadne zajemce o vycvik. Ale klidne tam mohou byt i "proverene" linky na kouce ci koucovaci spolecnosti.
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    FRONEMA: Aby se stal člověk koučem, je potřeba aby absolvoval řádný koučovací výcvik. Pro opravdu dobrý výcvik bych neváhal jet do zahraničí, kde má koučování přeci jen delší tradici než u nás.
    Koučovací výcviky trvají od několika týdnů do jednoho roku, neváhal bych volit spíše ty delší s větší časovou kapacitou a pokud možno co největší interakcí naživo. Některé školy nabízejí až polovinu výcviku přes Skype… Pak by mne zajímalo, jaké jsou další možnosti dlouhodobého vzdělávání u dané školy. Marná sláva, základy člověk zvládne během základního výcviku, ale pokud to člověk myslí vážně, musí na sobě pracovat kontinuálně.
    Na začátek bych doporučil navštívit informační hodiny, které pořadatelé koučovacích výcviků nabízejí. Promuvil s lidmi, kteří by tě případně školili, absolventy a udělal si názor, jestli zrovna tenhle koučovací přístup je mi blízký. Tak jako v psychoterapii existuje obrovské množství škol, které se liší stylem práce a jsou vhodnější pro některé problémů, tak i v koučování lze vybírat mezi přístupy a školami, které by přinejmenším měly rezonovat s tvým světonázorem.
    Stát se koučem? Za sebe říkám ano. S koučovacími výcviky se roztrhl pytel, ale větší část absolventů to má pro interní potřeby svého zaměstnavatele a jen málo směřuje na dráhu samostatného kouče. A pak taky..znám desítky koučů, ale těch kterých si opravdu vážím pro jejich práci je jen několik. Pořád tady citím potenciál pro nástup nové generace, která české koučování posune zase někam dál, než partička lidí s krizí středního věku zvyklé na korporátní prostředí, kteří si říkají koučové ale jsou to spíš „mentoři“.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    Tak si dovolím malou reklamu systemicke koučovaci školy: http://www.reteaming.cz/
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    DAWYT: myslis spolecnosti, ktere se zabyvaji vycvikem v koucovani, nebo se zabyvaji primo koucovanim? Koucovani je spis prace jednotlivce, ac samozrejme existuji spolecnosti, ktere maji nekolik koucu.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    me by zajimaly nejake informace o tomjak se stat koucem, jak dlouho trva se to naucit a jestli je uz koucu dost nebo je stale sance se v cechcach tak uplatnit
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    ahoj, navrhoval bych nějaký refernce na coachovací spolecnosti (aspon na nástenku)
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    Dobrý den, přátelé. Jako aktivní coach jsem se rozhodl založit tuto diskuzi a vést debatu o koučování i v tomto prostoru.
    Koučování je u nás bráno trošku jako na divokém západě, kdy se za kouče prohlašuje mnoho nekvalifikovaných lidí (podobně jako u psychoterapie).
    Navíc je zde jen několik málo koučovacích škol, chybí zde rozmanitost.
    Doporučil bych na prostudování "Handbook Of Coaching", ke stažení zdarma po registraci na library.nu, kde je vidět paralela jak má každý psychoterapeutický přístup svou koučovací školu.. včetně psychonalytiků :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam