• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALRAUNEPetra Neomillnerová, zaklínači a jiná verbež
    Serie Zaklínačka Lota, Tina Salo, Písně čarodějky a všechno, co jste chtěli vědět a báli jste se zeptat.
    rozbalit záhlaví
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    TANAIS: Nenech se zmást, strategie mafie je dlouhodobě velice úspěšná, a to i kvůli důslednému udržování tradičních, časem ověřených hodnot typu úcta a poslušnost k rodičům (přičemž mafie je vlastně rozšířenou rodinou). Domnívám se, že klíčové slovo je to "důsledný". I já mám rád tradiční hodnoty :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TANAIS: to nic, to je jen můj záchvat psychologizování, což je při čtení beletrie spíše nešvar :-)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    ZUZKAOU: ... eh, mám dvouměsíční dvojčata, nemůžeš po mně chtít, abych v půl osmý večer četla něco v antličtině :-)))

    Ale co to přirovnání k rodinné tradici v italské mafii? Pokud tedy správně chápu to, co máš na mysli oním připoutáním, i v těchto rodinách funguje fixace na matku, resp. rodiče, jsou vychováváni v úctě k rodině a jak to s nima dopadá, že ano.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TANAIS: no já to beru spíš ve vztahu k Nixovi a k tomu, že evidentě tento má k matce bezpečné připoutání a právě proto jaksi z něj zatím neroste polámaná bytost vhodná pro Skálu.

    Zničené připoutání právě u děcákových dětí způsobuje to, že jim pak nefungují "pudy", podobně jako se vymažou u spousty zvířat v zajetí a kdoví jak to je u stejných zvířat v divočině, protože tam se to blbě kontroluje ...

    Ale uznávám že se mi nechce věřit na to, že by těhotenské a laktační hormony mohly zcela změnit osobnost člověka, že maximálně zvýrazní již přítomné rysy + nějaké ty změny v pozornosti, zaměřní zájmu a tak ...

    Ale to je tady zcela OT a stejně to je ve výsledku záležitost názoru, než že by to šlo nějak objektivně rozhodnout.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    ZOIDBERG: tak jo, půjdu s pravdou ven. Dítě skály je pro mě "nejpsychologičtější" kniha od Petry, právě z toho mateřského hlediska. Tedy - já bych to klidně napsala i bez těch uvozovek, ale to byste mě fakt asi už považovali za totálního úchyla, což samozřejmě nejsem :-)))

    Kromě toho je tam taky sem tam nějaký to znásilnění a to člověka hned povzbudí :)


    ZUZKAOU: tohle vnímám jako Petra - pudová záležitost. Kromě toho nevím, co je "dobérho" na tom, že matka bez mrknutí zabije kohokoli, kdo se na dítě křivě podívá :)
    Ale takhle - Alke má moc a prachy, což drtivá většina rodičů, jejichž děti končí v děcáku, opravdu nemá. Je to přeci jen jiný typ rodiče. V realitě by tomu - dejme tomu - odpovídalo fungování italské mafie a její vztah k rodině.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    ZUZKAOU: No, Alke ale vyrostla v rodině, do Skály přišla až cca v 17 -18 letech. Jinak, znala jsem dva lidi, co prošli děcákem a s oběma to vzalo špatný konec, takže tomu obecně věřím.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ZUZKAOU: Jistě. Ty remcaly jsem myslel s nadsázkou, ne jako narážku na kohokoliv.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BORGDOG: to jestli mám nebo nemám oblíbenou postavu nesouvisí s tím, jestli se mi kniha líbí a nebo případně s její kvalitou, že.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALRAUNE: já jsem postižená tím, že jsem nějakou dobu dělala v neziskovce ometající se okolo náhradní rodinné péče. A děti děcákových děcek v drtivé většině jdou do kojeňáků automaticky a nebo tedy ony matky pak dost selhávají. Ale je fakt, že s těma úspěšnejma se sociální služby do kontaktu nedostanou.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Nedej na remcaly, je to perfektní. Něco podobného bys měla napsat znovu. :-)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    ZUZKAOU: Román jsem dopisovala v době, kdy jsem sama měla malé dítě :)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    ZUZKAOU: Nevím, mě mateřství přijde jako pudová záležitost. Mláďě je i pro největšího predátora prostě primární, ať chce, nebo ne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALRAUNE: no mě dělalo problém uvěřit tomu, že by se takhle záměrně polámaná ženská porodem změnila v tak dobrou matku, jak si ji vykreslila.

    Ale jinak mi Dítě skály přijde výborně dotažené v systému výchovy těch profesionálně špatných Temných Zlých Nepřátel. A zejména otravnost druidů byla rozkošná.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    ZOIDBERG: No, na někoho funguje mateřskou sounáležitost.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALRAUNE: A právě proto se mi to líbí! Já se u toho místy chechtal jako už dlouho u ničeho. :-) Je to zdaleka nejlepší ze všeho, co jsem od tebe zatím četl. Dokonce jsem si vymýšlel zdokonalené verze Alčiny ukolébavky a byl v pokušení ti ji ukrást.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Já vím, já vím, ale člověk se obyčejně dokáže alespoň trochu identifikovat i s kontroverzní personou typu Enno, ale v Dítěti skály to nešlo.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    ZOIDBERG: To byl taky záměr.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    To jsi na tom stejně jako já, v Dítěti jsem nikoho takového nenašel. Je to trošku drsné, a beznadějné.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BORGDOG: bez jakéhokoliv znehodnocvání Foglarova díla a především jeho vlivu na volnočasové aktivity posledních 80 let si myslím že Foglar byl homosexuální pedofil a to jeden z mála, kterému se ta sublimace skutečně povedla.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALRAUNE: je fakt že by to vůči Foglarovi asi velmi rychle bylo použito. Ale osobně si myslím, že i v rámci výchovných organizací i před rokem 1989 docházelo ke zneužívání dětí stejně často, jako nyní.

    A tipla bych si, že to nebyl výchovný záměr jako ve Skále ... Mimochodem - teď jsem Dítě skály dočetla a už dlouho se mi nestalo, abych v příběhu nenašla jedinou postavu, která by mi byla aspoň trošku sympatická.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Ono tohle házení špíny na slavné (a nejlíp mrtvé) autory je česká specialita. A nařčení z pedofilie se pokud vím dočkal třeba i A.C. Clarke... nějak se z toho stává móda. Kdo není pedofil, ten jako by nebyl...
    LANC
    LANC --- ---
    ZOIDBERG: Neřekl bych to líp
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam