• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMKETTOMMalazská Kniha padlých

    Teď, když už popel vychladl, otevíráme starou knihu. Na stránkách ztuhlých špínou je zapsán příběh Padlých, příběh vyčerpané říše, slova, jež nezahřejí. Oheň uhasl, jeho záře i jiskry života jsou jen vzpomínkami.

    ***UŽITEČNÉ ODKAZY***
    MalazPedie, Malazan Wiki, Malazan Empire, Malazan Reread of the Fallen, Life as a Human - Steven Erikson, Ceska stranka o malazu, Fantasy mapy, Malazska Rise

    ***ČEKÁME NA***

    spoiler zapište takto: <table><tr><td bgcolor="#000000"><font color="#ffffff" size="2"><b>spoiler:</b> ( #ceho_se_spoiler_tyka# ) </font> <font size="2" color="#000000"> #zde_vlozte_spoiler# </font></td></tr></table>
    rozbalit záhlaví
    HATOR
    HATOR --- ---
    SCHRAMM: Hele, já chápu i druhou stranu, ta pravidla jsou nastavená blbě pro obě strany. Podle mě ideální by byl stav, kdy by si člověk mohl koupit k papírové e-book fakt za pár šupů, tedy více méně za cenu práce sazeče a rozumné marže pro nakladatele a provozovatele stránek, ale bohužel tam se platí práva celá znovu :( Akorát že něco jiného je trh, kde když si pár set tisíc lidí pořídí nelegální e-book, v podstatě se nic nestane (tedy stane, ale autor s nakladatelem hladem nejspíš neumřou), něco jiného je - bohužel - trh, kde už pár set lidí fakt hraje roli, a buď teda chceme překladovou literaturu, nebo se naučíme cizí jazyky a nazdar.
    Já ovšem před pár lety předpokládala, že touhle dobou už překlady z angliny ani nebudou vycházet, protože všichni budou umět anglicky :D
    SCHRAMM
    SCHRAMM --- ---
    HATOR: U věcí, kde je takový rozptyl mezi e-podobou a papírovou knihou tohle bude asi vždy. Nepropaguju takové jednání, ale umím si živě představit, že pokud má někdo poctivě koupenou papírovou podobu, neřeší nelegální e-book. Sám čtečku nemám, ale přiznám se, že bych asi taky klidně spal s tím, že jsem autorovi, nakladateli a překladateli už jednou zaplatil, proč teda platit znovu a nově platit sazeče a grafika toho e-souboru? To je asi velké etické dilema a lze jen apelovat na slušnost, možná spíš fanouškovství, a poukazovat na to, že bez legalizace i e-souborů prostě nic dalšího nevyjde. Vyčůránky, kteří syslí data na HDD a bichličky v knihovně nemají neomlouvá samozřejmě nic.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    Pro mě je Malaz a pár dalších sérií důvodem k tomu si české ebooky přestat kupovat úplně. Anglicky to můžu mít hned a mám jistotu, že od vydání papírové knihy k ebooky uplynou maximálně týdny a ne roky. Do Malazu jsem investoval už 3x (anglický ebook, český papír, český nedokončený ebook) a fakt mě to přestalo bavit.
    HATOR
    HATOR --- ---
    ULRIK: A jako jo, nakladatel se k tomu odhodlával dost dlouho, to je mi jasný - zas ale Malaz u nás vychází nějakých 12 let, čtečky jsou fenomén posledních několika - tedy jejich rozšířenější použití. Oni ani agenti neumějí moc jednat, takže vůbec trvalo přes rok podepsat smlouvy (aby to nevypadalo, že se nakladatel jen blbě vymlouvá), a prostě když vidí, že se mu to neprodává, nebude vydávat další díly. Není sám, kdo to tak dělá. A tady jsme zas u debaty - zda začít kupovat od prvního dílu, aby nakladatel viděl, že se kniha prodává, a nemít jistotu, že to dovydává celé. Holt nejsme nějaká knihová velmoc, ten jazyk pro pár set až tisíc čtenářů dost omezuje, no. O tom, jestli kniha neskončí v propadlišti dějin, často rozhoduje pár set lidí, kteří si ji koupí, nebo nekoupí.
    HATOR
    HATOR --- ---
    ULRIK: Sorry, ale vím, kolik lidí to má elektronicky neoficiálně :/ A ne, opravdu se to nevyplatí, i když to tak možná vypadá, protože se na to každou chvíli někdo ptá, a přitom snad z palmknih by neměl být problém si knihu obstarat. Navíc to e-vydání je opravené a pro čtenáře zrovna téhle série podle mě i vhodnější kvůli křížovému vyhledávání.
    Jinak s tím komplikovaným prodejem máš pravdu. Nejde jen o knihy, ale i o filmy, ona je to věčná debata na obě strany, kterou tady nechci zavádět, stejně to k ničemu nepovede. Nicméně když mi kamarádka představuje svého přítele a hrdě hlásí, že má celý Malaz určitě v počítači, a jemu to není ani trochu hloupý, není ta situace v pořádku.
    Ale dostalo mě, co se stalo s Willfull Child samotnému autorovi, i když se v anglosaském světě určitě najde dost lidí, kteří si knihu koupí i tak.
    Ad mainstream - jestli ten náhodou nečte trochu jiná kategorie lidí? Nebo I jiná kategorie lidí, kteří se nestydí si za zboží zaplatit? (Ovšem to, že se za e-práva platí tolik, kolik se platí, mi v pořádku ne přijde.)

    Abych to - snad rozumně - uzavřela: myslím si, že debata o pirátění/ochranně autorských práv by potřebovala víc rozumu a míň emocí na obou stranách.
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    Už je anotace! :)
    Steven Erikson - STVOŘENÍ TEMNOTY | Nakladatelství Talpress
    http://www.talpress.cz/chystame/steven-erikson-stvoreni-temnoty/
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    HATOR: " Poděkujte pirátům, protože 90 procent českých čtenářů už to má beztak ve čtečce."

    To je ale stupidní "argument". Já beru prostý fakt, že se to nevyplatí, protože zájem teoreticky ještě není dost velký. Ale argumentace piráty je mimo mísu, tím spíš, že čtečky už jsou solidně rozšířené a velká část jejich uživatelů ani neví o tom, kde ebook ukrást, natož jak ho do čtečky následně dostat, ale mají naopak zájem si knihu hned koupit a hned číst, protože je to, surprise, surprise, mnohem pohodlnější. Tedy většinou... nevím jak na tom jsou dnes české shopy s ebooky, kupuju jen v AJ, ale před rokem, dvěma to ještě bylo u některých spíš o tom, jak tu koupi ebooku znepříjemnit.

    Ale jako dobrý, zlí piráti kvůli kterým není MBoF v českém ebooku...

    ...přemýšlím, čím to, že u mainstreamových bestsellerů, kde ta míra pirátění bude mnohem větší, tenhle argument odpadl...? Piráti...:)
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    HATOR: no, já děkuju pirátům za to že mám aspoň kompletní sérii. A ne že si koupím tři díly a další už nikdy nevyjde .... A to že u nás ebooky vycházejí roky po papírové podobě fakt není problém pirátů.
    HATOR
    HATOR --- ---
    Ptala jsem se na e-booky, prodávají se v kusech. Vzhledem k tomu, že je nutný na ně zaplatit extra práva jako na normální knihu, tak se to prostě nevyplatí. Poděkujte pirátům, protože 90 procent českých čtenářů už to má beztak ve čtečce. Taky jim poděkujte za to, že to tak dlouho trvalo - po předchozích zkušenostech se nakladatel dlouho odhodlával a pak bylo složitý jednání se správcem práv - ale možná, kdyby se to vyřídilo dřív, koupilo by si e-book o pár jedinců víc, že. Připravená je minimálně ještě čtverka.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    HITOMI: njn, doufal jsem že se Talpress probudí, ale evidentně budu muset pokračovat v nákupu na Amazonu
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    VODNIK: pak by v tom edičním plánu možná byly, takže to byla adekvátní odpověď ;))
    IDLE
    IDLE --- ---
    VODNIK: Takže do té doby tu budeme svorně mlčet, jo?
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    HITOMI: to je sice pěkné, ale ptal jsem se na ebooky. Skončili před mnoha měsíci u třetího dílu
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    Další zajímavý článek od Stevena :)

    r/Fantasy Exclusive: Authorial Intent Discussion with Steven Erikson (Part I) : Fantasy
    http://www.reddit.com/r/Fantasy/comments/2vnkyp/rfantasy_exclusive_authorial_intent_discussion/
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    VODNIK:
    Talpress - ediční plán na rok 2015
    Brandon Sanderson - OCELOVÉ SRDCE (F) 1/3
    G.Martin - SVĚT LEDU A OHNĚ (F)
    Mark Lawrence - TRNOVÝ KRÁL (F) 2/3
    Lois McMaster Bujold - ALIANCE KAPITÁNA VORPATRILA (F), 18.
    S. Erikson - ZROZENÍ TEMNOTY (Kharkanas trilogy 1) (F), 1/3
    Brandon Sanderson - SLOVA PAPRSKŮ (Archiv Bouřné záře) (F) 2/10
    Terry Pratchett - Raising Steam (F), 40.Zeměplocha
    Andrew Britton - TEN OPERATIVEC (TH), 5.
    Esslemont - Orb Scentre Throne (F) 4.
    Terry Pratchett - Judgement Day (F) 4.
    Dave Barry - MĚSTO ŠÍLENCŮ (Hu)
    Erikson -Willful Child (SF+Hu)
    R. Mrazek - Valhalla (TH) 1.
    Brandon Sanderson - Regalia (F) 2/3
    Amy Alward - DENÍK ALCHYMISTKY (F) 1.
    D. Rollins - NA OSTŘÍ NOŽE (TH) 2.
    T. Pratchett + S. Baxter - DLOUHÝ MARS (SF) 3/4
    N. Stephenson - ZMATEK (F) 2/3
    Dave Barry- You can date boys, when you´re forty (Hu)
    Terry Pratchett - Dodger (F)
    Terry Pratchett - Carpe jugulum+Pátý elefant (F) 12.
    F-fantasy; TH-thriller; SF-science fiction; Hu-humor; Hi-historie
    2/3 - druhý díl ze tří
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    SCHRAMM: pokud v něm není vydání všech chybějících ebooků tak ani nic
    SCHRAMM
    SCHRAMM --- ---
    Tak co říkáte na ediční plán Talpressu? :)
    SCHRAMM
    SCHRAMM --- ---
    Mimochodem, nevědí insideři, jestli se podařilo zlomit ten nezájem o Esslemonta?
    SCHRAMM
    SCHRAMM --- ---
    Tak... Malaz je konečně komplet doma (SE i ICE) - takže zhluboka nadechnout, pomodlit a hurá do toho! :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Anglicky nečtu, ale pro mě osobně má zatím ICE vzestupnou tendenci. "Noc nožů" byla jen fanfik stojící víc na narážkách na dílo Eriksona, než na vlastní tvorbě ICE. "Návrat Rudé gardy" byl přecpaný na efekt rekvizitami Malazu a měl nemožné, nepřehledné finále, "karneval Supermanů, co si dávají přes držku," ale přitom je to v zásadě úplně fuk. "Meč z kamene" mi zatím přišel nejlepší, protože ICE jako by se přestal snažit dohánět Eriksona ve filozofii, napsal prostě "jenom" slušnou military fantasy a "karneval" udělal akorát z boční linie s Kiskou - která mi taky štvala nejvíc, protože byla úplně zbytečná. Vím, že na OST se z celé jeho série nadává asi nejvíc - tak uvidím, až to Dana K. přeloží, jsem zvědavý. :-) Ale ohlasy na Assail, které jsem viděl, byly fakt vesměs velice dobré, i od lidí jinak k Malazu kritických...
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    Podle mě je to na Esselmona dobrý, rozhodně ne nejlepší a jako zakončení té série zcela otřesný. Nejhorší byl podle mě OST, Blood and Bone mělo pár světlých míst amkončilo typicky na hovno... nejlepš mi přišla, asi Night of Knives (protože byla krátká, sevřená, nepokurvil co šlo) a asi RotCG... ale jako...pořád pro mě meh.

    Mimochodem, pokud je Jethis fakt to, co naznačuje, že je, tak celého Esselmonta pohřbívám jako nekanonického, protože to už by bylo moc. Ale jako poprvé se mě nesrala linie s klukem co má kouzelnej meč...a ta banda z Assailu taky dobrá. Ale jinak? Meh...a Crust byl zklamání. Byť ne takový jako finále BnB...like srsly?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam