• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    Tento klub je určen k diskusi o očkování a také jako rozcestník důležitých informací.
    Diskuse by měla být podložena fakty, evidence based.
    Silné názory musí být odzdrojovány.

V současné době by měl také pomoci zorientovat se v problematice očkování proti covid-19.

Za šíření dezinformací a osobní útoky následuje RO, po recidivě banán.

rozbalit záhlaví
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    ATLAS: mas pravdu s tym who, nasiel som toto
    In developing countries, the average case-fatality rate for
    pertussis was estimated at nearly 4% in infants aged
    under 1 year and at 1% in children aged 1–4 years
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    SKORZENY: No ale Petruska nezije asi v Australii, ale v CR. No a v ceske republice v letech 2000-2009 bylo 156 vyskytu pertuse ve vekove skupine do 1 roku (http://www.szu.cz/uploads/Pertuse_prezentace_konference_SZU_2011_KF.pdf str.49) -do epidatu mi nejde prihlasit, takze presnejsi a novejsi data nemam k dispozici (doufam, ze alespon ramcove jde fabianove verit, i kdyz jinak si s Palackym moc nezada), pricemz umrti ve vekove skupine do 6 mesicu byly 4. Jedna diagnoza byla pokud je mi znamo stanovena posmrtne (konec koncu, ve zminenem odkazu ma Fabianova jeste stale jen tri umrti...) Nevim kolik tech deti z tech 156 bylo mladsich 6 mesicu, ale predpokladam, ze ta umrtnost byla v tomto obdobi tedy minimlne 2,5%. Ale urcovat umrtnost na nejake onemocneni ve state, kde do statistiky je po nekolika letech dodano 1/4 umrti je pravda osidne. Jinak pokud vim, tak who udava cca tech 5% (pro lecene pripady kojencu, ale asi celosvetove).
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    obcas mi prijde lepsi kdyz lekar propadne emocim a popusti uzdu vasnivemu varovani pred nebezpecim, nez kdyz odpovida lhostejne, vyhybave a to o cem si myslim ze by mohlo byt vazne tak bagatelizuje
    MISON
    MISON --- ---
    PETRUSKA: Tak kdyz jde o zivot, tak maji lidi tendenci byt emotivni. Neky i lekari. Just sayin' .. nechci tady pani doktorku nijak obhajovat. Samozrejme je na miste vzdy profesionalita. Jestli vam nevyhovuje, zkuste se poohlidnout po doktorce lepsi, ktera si s vami bude rozumet. good luck
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    ATLAS: len taka technicka, CDC uvadza mortalitu 1-2 percenta (z hospitalizovanych), australska State of Victoria 0,5 "The mortality rate is 0.5% in infants under six months."
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    PETRUSKA: No, pro mě péče o dítě (miminko) s černým kašlem byla silný zážitek... a i po letech by mé vyprávění bylo nepochybně označeno jako emotivní... :-/
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    MISON: No jak jsem jen řekla, že si ještě rozmyslím termín, tak začala strašit jaký všechny rizika jsou. Chápu, že mě na ně musí upozornit, ale dá se to říct i normálně a ne tak emotivně, jako to udělala.
    LILY: Kašle od minulého týdne, kdy se léčil doma, ale nepřešlo to. S mámou se právě viděl. S mužem pracuje v jednom kanclu a byli spolu v pondělí na obědě. Snad teda to bude v pořádku.
    ATLAS: Na očkování bychom měli jít v řádném termínu za tři týdny, tak když se do té doby nic neprojeví, snad to bude ok.. myslela jsem spíš, jestli můžu já teď něco udělat v tom mezičase.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    PETRUSKA:
    1) Bordetella pertussis neni vir ale bakterie. To jenom mala technicka.
    2) obecne je v CR velka poddiagnostikovanost ( i kdyz se to lepsi). Dano mozna tim, ze povedomi ceske lekarske verejnosti o cernem kasli a jeho epidemiologii je absolutne hruzostrasne (uz jsem tu nedavno upozornovala na hlasku ve foru medicina, kde se nejaky "odbornik" bal, ze dostane od neockovaneho ditete cerny kasel, misto toho, aby se nechal sam naockovat. Nevim jestli je to ciste ignoranstvi, nebo cista bezohlednost typicka pro ceskou lekarskou verejnst. A osobne znam nekolik lidi, kterym jejich cesky/a pediatr/a tvrdil/a, ze cerny kasel oni jako dospely nemohou dostat, protoze byli v mladi ockovani. Cloveku zustava nad takovou blbosti rozum stat. )
    3) Pro male deti do cca 8 mesicu je onemocneni cernym kaslem vysoce smrtelne. ( pri stavu soucasne mediciny radove 5%).
    4) deti maji v krvi mterske protilatky cca do 1- 2 mesicu.

Takze chcesli mit jistotu, ze tve dite nedostane v tom nejrizikovejsim obdobi (cca 2-8 mesicu) cerny kasel, tak ho nech naockovat. Chces-li jen riziko trochu zmirnit, tak s diteem nechod nikam, kde jsou neockovani dospely - myslim logicky v posledni dobe neockovani dospely. Pokud jsi uvazovala o odkladu ockovani tak fakt necchapu proc nejsi ty i manzel ockovani. A ver tomu, myslet si, ze matka manzelova kolegy je jedina ve vasem okoli s cernym kaslem je hodne prehnany optimismus.
    LILY
    LILY --- ---
    PETRUSKA: Jak dlouho kolega kašle? A byl u doktorky? S maminkou se viděl, co byla nemocná? Pokud dotyčný nechrchla směrem k tvému muži a nejsou úplně v blízkosti, tak by snad měl být ok, zase pokud by to muž náhodou fakt chytil a vy dítě naočkovali, tak mu značně oslabíte imunitu, takže bude zpočátku ještě snadnější se nakazit.
    Osobně bych asi zkusila dítě tak trochu izolovat od tatínka do doby, než se zjistí, jestli je kolega ok nebo ne a pak se podle toho dál zařídit.
    Jinak píšou: "Doba od nakažení do propuknutí příznaků nemoci, tzv. inkubační doba, je u černého kašle asi týden až 14 dní. Onemocnění začíná necharakteris­tickým kašlem, to je první stadium, které lze ovlivnit antibiotickou léčbou. Druhé stadium nastupuje mezi druhým a třetím týdnem a vyznačuje se záchvatovitým kašlem, typickým pro tuto nemoc."
    MISON
    MISON --- ---
    Cim ze vas vase lekarka presne strasi ? Jinak ja bych klidne oockoval bez problemu (pokud je aktualne dite bez teplot atd.).
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    Ahoj, potřebovala bych poradit - mám doma šestitýdenního prcka, včera jsme byli u pediatry a do Vánoc se máme rozhodnout, jestli přijdeme na hexavakcínu v řádném termínu, nebo budeme žádat odklad. Já nějak pořád váhám, ale jsem asi spíš pro odklad. Doktorka teda straší úmrtím atd, ale s odkladem jinak problém nemá. Teď ale přišel muž z práce s tím, že mu cestou volal kolega, že má jeho máma potvrzen černý kašel a on taky kašle a ačkoliv u něj ještě potvrzen není, je možné, že je nakažen taky a muž s ním byl celý den v kanclu. Nic mu teda zatím není, ale stejně.

Co teď? Volat pediatře a nechat se někde vyšetřit? Zjistili by už v takhle "ranném" stádiu, že nějaký vir má? Chjo :/ Díky za radu.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    GIDDY: To mi připomnělo:

How Does Homeopathy Work?
    http://www.howdoeshomeopathywork.com/
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    dobre, peroxid si do auta davat nebudu
    no ale musim rict, ze neni prijemne slyset od kazdeho lekare jiny nazor, dyz de o zdravi ditete a matka neni lekar, nic moc:(
    jak sem psala, tetanus necham naockovat, zkusim pockat na zlepseni ekzemu a homeo lecbu a po ocko podam homeo detox, ten nam napr vyresil problemy dcery po treti davce hexy, mimojine teda, uz sem to tu psala..tak ted jen pockam, esli mi syn neumre na ten tetanus, prvni tyden mame za sebou
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    TAPINA: nojo, promin .) ja jsem vic reagoval ta ty obinadla v autolekarnicce, ktery imho smysl maj..
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    FLAVIGNY: Já nic. Já naopak sleduju (nejen tady, i jinde), jak lidi vozí dezinfekce v autě a upozorňuju na nevhodnost takového konání.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    TAPINA: a co bys takhle akutne potrebovala v aute dezinfikovat? kdyz chirurgickou ambulanci mas v kazdym spitale? ranu gazou, obinadlem kryjes a osetrit se nechas na chire... nebo si to vymyjes doma tim peroxidem, co tam mas v koupelne. nereknu, kdybys jezdila po pousti nebo nekde v dzungli, ale jinak to nema smysl.
    ja s sebou jenom obcas vozim na kole zeleny novikov...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Jinak já teda zpravidla dezinfekci na rány žádnou u sebe nemám. Jdu naopak tou cestou, že na tetanus a jiné chuťovky jsme všichni naočkovaní a s méně závažnými infekcemi v ráně si tělo poradí.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LISTICKA: No dyť jo, na rány ho nemám. Já si právě myslím, že kdyby chtěl člověk mít u sebe dezinfekci na rány, tak ji musí jedině tak nosit v kabelce, nechávat trvale v autě se nedá. Proto taky není nic takového součástí povinné autolékárničky, i když by se to hodilo kolikrát víc, než x druhů obinadel.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    ATLAS: ale vsak kludne komentuj
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    TAPINA: Blbost? Tady je jedna rada za druhou blbost. Takze to neres. Kdyz ma nekdo male dite, tak sebou nosi vsude flasku s vodou (na vyplachnuti rany, coz je zpravidla uplne dostatecne a doplnit flasku je mozne absolutne vsude) a nejakou barevnou desinfekci, kterou dite pro radost napatla, kdyz rve (hra na indiany totiz funguje, jung by se nedivil). Vycichlej peroxid (tedy voda) jinak lepsi nez cerstvy, ktery by si soudne uvazujici male dite nenechalo na ranu nalit... Rady Vavreckovy, nebo rada, aby si Gidy zeptala na foru medicina (tam se schazi pro zmenu "odbornici", kteri se boji, ze chytnou od maleho neockovaneho ditete cerny kasel) ani komentovat nebudu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam