• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    Tento klub je určen k diskusi o očkování a také jako rozcestník důležitých informací.
    Diskuse by měla být podložena fakty, evidence based.
    Silné názory musí být odzdrojovány.

V současné době by měl také pomoci zorientovat se v problematice očkování proti covid-19.

Za šíření dezinformací a osobní útoky následuje RO, po recidivě banán.

rozbalit záhlaví
    REONA
    REONA --- ---
    PTACOPYSK: OK a jak nový lékař zjistí, kdo byl starý lékař? Já už si nepamatuji, jak to přesně bylo, ale prostě při studiu jsem potřebovala akutně k lékaři, našla jsem si na školním webu nějakého doporučeného (měla jsem za to, že školního), dvakrát jsem tam zašla. Pak jsem chtěla ke své obvoďačce a ta mi řekla, že si kartu vyžádala brněnská a čau. Nevím, jak se ta doktorka jmenovala, nic...
    EDERA
    EDERA --- ---
    PTACOPYSK: A kolik to testování stojí?
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    MAGGIE: jsem obvoďák, takže asi takto: Očkování proti tetanu se kontroluje vždy při preventivní prohlídce. Pokud má někdo propadlé očkování, na prevence nechodí a sám si to nehlídá, jeho smůla. Občas si toho lékař nebo sestra všimnou i při běžném vyšetření, když někdo přijde třeba s chřipkou a pozvou ho na očkování až bude zdráv. Dnešní některé počítačové programy pro lékaře to také umí hlídat ve smyslu, že když si otevřu kartu pacienta a ten má propadlé očkování, lékaře program upozorní. Ale ne každý lékař takový program má a ne každý lékař si tam zpětně zadal očkován u všech pacientů z dob, kdy tohle nefungovalo.

REONA: Pokud někdo začne chodit k novému lékaři, nový lékař si starému lékaři napíše o výpis ze zdravotní dokumentace, který je povinnen poslat a který mu hradí pojišťovna. Tam by mělo být i poslední očkování proti tetanu, je-li známo.

Víc lidí tu zmínilo testování hladiny protilátek proti tetanu - fajn, ale nehradí pojišťovna.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    A jeste dneska jeden dotaz. To bylo v Cechach zruseno proplaceni i rotaviru? http://www.vakcinace.eu/ockovani-v-cr Je to zde uvadeno bez hvezdicky. Pamatuji si, ze u pediatricky mych deti viselo, ze je to proplacene, pokud se s ockovanim zacne v tom druhem mesici (nebo tak nejak).
    A je pravda, ze spalnicky se tem duchodcum, co meli jen jednu davku, taky nehradi? (Problem jen jednou ockovanych cerstve treba zde - http://www.ceskenoviny.cz/...-nemecku-zemrelo-dite-na-spalnicky-v-berline-byla-zavrena-skola/1184841 )
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    ATLAS: A ano, omlouvam se tady je vyjadreni tiskove mluvci US na jejich strankach http://www.usoud.cz/aktualne/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=2889&cHash=174a4c05af859acdcaa5a114c8798bee
    Odkaz na nalez tam je.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    VYHULENY_UFO: ustvani soud mozna jo, ale novinari pro jistotu informuji jak se jim zachce. Napsat clanek o tom, ze US nejak rozhodl a nedat ani odkaz (ani jakekoli upresneni toho rozhodnuti) je vrchol novinarske ignorance.
    EDERA
    EDERA --- ---
    Jsem někdy v 25 absolvovala všechny tři dávky očkování proti tetanu, protože tehdy se ještě tvrdilo, že přeočkovat po 10 letech a jinak očkovat znovu. Že se dá napřed nabrat krev a zjistit protilátky, jsem tehdy taky netušila a doktorka mi to nenabídla. Reakce byla horší po každé dávce, po té třetí jsem byla dva týdny doma s horečkou a naběhlými uzlinami. Ale pochopitelně oficiálně to byla taky jen shoda náhodných okolností. Teď bych to potřebovala přeočkovat zas, ale naštěstí současná praktická doktorka je podstatně příčetnější.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: to je pravda. A tam by naopak ten rozdíl vycházel nad 10 jasně.
    Nás přeočkovávali v práci někdy v letech 2001-2003 a kdo neměl poslední záznam, tomu protilátky dělali.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: nejsem si úplně jistá, jak je to dlouho, co doktoři přišli s tím, že stačí přeočkování až po 15 letech - dost dlouho se přeočkovávalo po 10, takže to mohlo být v době, kdy R. přeočkovali, ještě lege artis.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    REONA: matně asi pamatuji, že poslední dětské, tj. hlídané, přeočkování bylo v 15 letech. Tedy 26-28 imunita stále trvá. No asi jsou pečlivé někdy až moc.

ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    MAR_TINA: jj taky mi delali testy
    FARIN
    FARIN --- ---
    TRISSIE: jo ja kdyz jsem dostal karticku novou tak jsem si tam hned tu nalepku dal sam.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    REONA: mně to při posledním přeočkování doktorka nalepila na papírek (překrytý izolepou) na průkazku pojišťovny...
    REONA
    REONA --- ---
    MAR_TINA: No asi takhle, očkovaná jsem byla jen v dětství, k doktorce jsem začala chodit někdy v 26-28 letech, tzn. na přeočkování to bylo tak jako tak (plus mínus pár let). A karta není, protože s ní byly nějaké machinace když jsem byla na VŠ a během toho se prostě ztratila (respektive nejspíš jí má doktorka, jejíž jméno neznám a u které jsem byla všeho všudy dvakrát při akutních potížích).
    Moje doktorka spíš než diletant je dost pečlivá.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    REONA: jako cpát do někoho tři dávky očkování proti tetanu místo sehnání karty (měla by být u posledního lékaře) nebo aspoň vyšetření protilátek, to je dobrý diletantství. Snad je omlouvá, že jsou starý.
    REONA
    REONA --- ---
    MAGGIE: Podle mě sám, nebo pokud na to obvoďák upozorňuje, tak čistě jako benefit. Když jsem začla chodit k nové doktorce a neměla kartu (a tedy nevěděla, kdy jsem byla naposledy očkovaná), tak mě přeočkovala. Při třetí dávce mi řekla sestra, ať si to někam napíšu, že za 15(? 20?) let musím znovu. Odpověděla jsem, že leda bych si to nechala vytetovat...ale ony jsou obě už v důchodovém věku (podle mě), takže ty mi to nejspíš skutečně nepřipomenou.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PETEKKA: poslední tetanovka (akutní, po zranění zvířetem, cca po 8 letech?) proběhla absolutně bez problémů, ani jsem o ní nevěděla.

Teď, jakmile se vyhrabu z toho zápalu plic, jdu do trojkombinace, i kdybych si ji měla platit celou sama - imunitu mám očividně momentálně v prdeli a ten černý kašel bych si fakt ušetřila (a byl i v relativně blízkém okolí, takže za neexistentní hrozbu ho nepovažuju).
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    Tetan si musí člověk hlídat sám, nebo je obvoďákem upozorněn, že už je to znovu potřeba obnovit?
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    PETEKKA: Já si matně pamatuju, že mě jen bolelo tak dva dny? místo vpichu a jinak nic. Muž taky bez reakce.
    IORETH
    IORETH --- ---
    PETEKKA: Kolega byl na přeočkování teď v pondělí, došel do práce a stěžoval si, že mu asi píchli omylem živej tetanus :). Další dva dny byl doma, pociťoval teplotu, tuhnutí svalů a bylo mu blbě.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já si kdysi nechala přeoškovat záškrt na cestu do Ruska, protože tam zrovna měli nějaký větší výskyt, že to i hlásili. A zrovna posluchárna na Univerzitě může být dobrá příležitost něco chytit.
    A tak asi to to byl zbytečný strach, ale nijak mi to neublížilo.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    na Slovensku sa dospeli preockovavaju kombinaciu tetanus/zaskrt
    myslim ze samostatnu tetanovku je aj v celku problem dostat
    a tipoval by som to iste v CR
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam