• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALI_EN: no, ale právě proto pediatr doporučuje ten měsíční odstup, protože dopředu se opravdu nedá odhadnout, jestli dítě onemocní nebo ne (tedy, takhle na podzim se dá odhadnout, že skoro s jistotou v tom dvouměsíčním intervalu minimálně jednou alespoň rýmu, ne-li něco horšího, mít bude).
    JAZZ
    JAZZ --- ---
    ALI_EN: dik
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    TRISSIE: to jo. to je pak na pediatrovy, aby tyhle rizika nastinil a ten interval si spolu s rodici urcili nejak idealne s ohledem i na tohle.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALI_EN: problém s dvouměsíčním intervalem je v tom, že zatímco sám o sobě je ještě dostatečný, tak plánovaně odložit druhou dávku až po dvou měsících znamená riskovat, že v době, kdy by se očkovat mělo, to nebude možné (neočkuje se do infektu, musí být odstup od antibiotik atd) - a pak už hrozí, že kvůli zpoždění očkování nebude účinné.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    JAZZ: Nazoru se doctes spoustu, bohuzel malokdy znas cloveka, co je ventiluje a neznas nejaky jeho zivotni hodnoty anebo podobny docela smerodatny veci. Dole ti cituju z pribalovyho letaku. Osobne zadnej rozumnej argument proti neznam a ani jsem se nikde zadnymu nedocetla. Vim jen o jednom tvrzeni, to ale nepovazuju za rozumnej argument a to je to, ze vyhlaska ministerstva CR proste chce schema 3+1 a basta. Ja za tim vidim prachy, nekdo jinej za tim vidi jinej prospech, prej i pro lidi, tenhle prospech ale ja nikde nevidim a stale mi unika.

Ale k tvymu dotazu: vyrobce tvrdi, ze lze pouzit jak jedno, tak druhy schema. Obe jsou dostatecne ucinna a zalezi ciste na smernicich jednotlivych statu.

Viz pribalovy letak:
    Základní očkovací schéma
    Základní očkovací schéma spočívá v podání tří 0,5ml dávek (například ve 2., 3. a ve 4. měsíci; ve 3.,
    4. a v 5. měsíci a ve 2., 4. a v 6. měsíci) nebo dvou dávek (například ve 3. a v 5. měsíci). Mezi
    jednotlivými dávkami musí být interval nejméně 1 měsíc.
    Přeočkování
    Po očkování 2 dávkami vakcíny Infanrix hexa (například ve 3. a v 5. měsíci) se musí podat posilovací
    dávka nejméně 6 měsíců po podání poslední dávky základního očkování. Upřednostňuje se podání
    mezi 11. až 13. měsícem věku dítěte.
    Po očkování 3 dávkami vakcíny Infanrix hexa (například ve 2., 3. a ve 4. měsíci; ve 3., 4. a v 5. měsíci
    a ve 2., 4. a v 6. měsíci) se musí podat posilovací dávka nejméně 6 měsíců po podání poslední dávky
    základního očkování. Upřednostňuje se podání před 18. měsícem věku dítěte.

Vyrobce vakciny neuvadi, ze schema 2+1 je mene ucinne. Jednoznacne je vic setrne, jelikoz se ockuje minimalne o mesic pozdeji a mene davkami.

Zaroven lze z letaku vydedukovat, ze ani vyrobci vakcin nepovazuji za nutne ockovat hned dvoumesicni miminka, ale ze neni problem prvni davku posunout. Take si prectes, ze podle vyrobce je naprosto v poradku udelat mezi jednotlivymi davkami delsi pauzy, napriklad dva mesice.

Oproti tomu spousta pediatru a dalsich odborniku ti bude tvrdit, ze je temer nutne ockovat co nejdrive a s co nejkratsimi intervaly. Spousta pediatru, kdyz slysi, ze si rodice preji mirne upravit ockovaci kalendar, vylozene neni rada a snazi se udelat vse pro to, aby rodice presvedcili k dodrzeni onoho schematu 3+1 idealne od druheho mesice s mesicnimi intervaly zakladnich davek.

No zalezi na rodicich, co povazuji za nejlepsi pro sve dite (nezalezi tedy na pediatrech, coz je samozrejme netesi).

JAZZ
    JAZZ --- ---
    ALI_EN: proč myslíš nesmyslná, četla jsem k tomu různé názory..
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    JAZZ: ja naopak nedoporucuju se slepe drzet ockovaciho kalendare. u hexy doporucuju minimalne zvazit schema 2+1, ktere je stejne ucinne jako u nas nesmyslne vyzadovane a doporucovane 3+1.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    JAZZ: Stejne jako oskuro doporucuji ockovat dle ockovaciho schematu. Hexa navozuje imunitu proti onemocnenim, ktere jsou v kojeneckem veku smrtelne. O nektere z nich stale jeste dost rozsirene. (cerny kasel i hemofilus).
    Moje deti byly ockovany jeste celobunecnou vakcinou a na treti davku myslim mely obe teplotu. Nejzavaznejsi reakci, kterou jsem videla na hexu, bylo zhnisani ockovani proto TBC (jeste v dobe, kdy se to ockovalo).
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    JAZZ: nevím zda je nejchytřejší brát v potaz rozdílné názory této skupiny, které budou většinou hodně vypólované. Jsou tu lidé viz OSKURO co napíšou očkovat hned, budou tu ti jako já co řeknou čím později tím jistější (třeba já). Jsou lidé, kteří tvrdí, že žádné rekace ani nastat nemůžou, jsou rodiče, jejichž děti opravdu žádné neměli, jsou lidé, kteří pláč a nespaní po očkování neberou jako problém, jsou ti, kteří myslí, že jejich děti měli silnou reakci až po ty, kteří jsou přesvědčeni o rozjetých autoimunitních onemocněních dětí po očkování. Opravdu doporučuji věnovat čas samostudiu a vlastnímu úsudku co je pro tvé dítě nejlepší ať to bude cokoliv. Držím palce.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    JAZZ: Nejlepe ockovat dle ockovaciho kalendare pokud u ditete neni nejaka kontraindikace.
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    LISTICKA: podle mych infomaci je to od minuleho roku tak, ze je treba mit doockovanou hexu a zapocaty priorix alespon prvni davkou. Je to posun od stavu pred tremi lety, kdy ve stejnych institucich (statni skolka a statni waldorfska ms) stacilo na prihlasku od mudr potvrzeni, ze ma ditko to a to a zbytkem bude doockovano. I mudr mi rekla, ze nema zadnou vahu napsat, ze dite bude doockovano. Zacinam se uz trochu obavat, ze dcera nestihne zapocit do skolkoveho zapisu ockovani priorixu, ponevadz uz se rozjela ruzna nachlazeni...
    JAZZ
    JAZZ --- ---
    kdy jste prosím očkovaly hexavakíniu? je dobré spíš dřív nebo později a jaké prosím měly děti reakce?
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    VYHULENY_UFO: zajimalo by me, jak se v pripade neockovanych deti budou urady dozadovat povinnyho predskolniho roku skolky
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    BALAENA: B mít zatím nebude. Později.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LISTICKA: jak píše TAPINA, pokud ten Twinrix stihnete do té doby, než tam bude pediatr dávat razítko, není důvod to razítko nedat
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LISTICKA: Na přihlášku do školky se zaškrtává "dítě je řádně očkováno" ano - ne. Takže počítám, že to bude v pohodě.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Zajímalo by mě, jestli je pro přijetí do školky problém, když dítě nemá všechny povinné vakcíny v předepsaném sledu, pokud ale má všechna potřebná očkování v tu chvíli - Tedy když bylo očkováno později, takže protilátky má. Syn má Pediacel a bude mít Priorix (Chybět bude jen hepatitida B, tu pak asi časem dostane naráz s A). Prostě jestli se to v přihlášce do školky rozpatlává nějak víc nebo jestli stačí potvrzení od pediatra.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    LISTICKA: se stydím za citaci, jsem si nevšimla, že mi odkaz na sýrii vypadl z 30. října 2013
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    bez ockovani bychom byli v prdeli, to si dobre uvedomte
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    LAMIA: Ovšem jestli to je nebo není obrna, právě není z toho článku docela jasné. Ale doufejme, že ne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam