• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPACEANGELContinuous integration, App Deployment
    Pouzite metodiky, nastroje, CI servery, na kolik CI pouzivate, nakolik byste ji chteli pouzivat, proc ji pouzivate, ci naopak - proc ji nechcete pouzit...
    rozbalit záhlaví
    MUXX
    MUXX --- ---
    URPUTNIK: Docker minimalne. Jenom tam, kde se to skutecne vyuzije. Jinak se vetsinou js zabali do jaru a da do nexusu. Java aplikace to pak pouzije jako zavislost. Zalezi co s tim pak chces dal delat.
    Vetsinou to mame tak, ze se kompiluje vzdy s kazdym novym deployem. Dokud stiha jenkins tak neni priorita to menit...
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: npm repository mi dava smysl, ale vlastne nevim, co musi projekt splnovat, abych ho tam spravne nahral (kdyz koukam do node_modules, tak vypada kazdy trosku jinak .. ) .. tip na nejaky hezky navod?

ja potrebuju nekde drzet vysledek buildu, pro ruzne verze .. a staci mi vzdy jen nejnovejsi build pro danou verzi .. a ten vysledek buildu nebude mit zavislosti na nicem jinem, to je kompletni samonosna aplikace, nejak jsem cekal, ze npm zacne mit smysl, az kdybych mel zavislosti na neco dalsiho ..
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    MUXX: sypete vysledek js buildu do docker repository? jako vcetne celeho docker image? tam my jeste nejsme :) zatim mame jenom vysledek buildu ..

ad php - samozrejme nekompiluje, defakto je to jenom zazipovani konkretnich zdrojaku tak, aby to po rozbaleni na virtual s nastavenym apachem fungovalo
    MUXX
    MUXX --- ---
    URPUTNIK: Docker? Npm? Php se nejak kompiluje?
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: gradle + artifactory? :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    mimochodem, pokud v ramci CI buildite nejavovy zdrojaky, do jakyho repozitare sypete vysledky, co se budou deployovat? ja je sypu do nexusu a vyrabim jim imaginarni pom, ale mozna existuje nejaky elegantnejsi zpusob :) jde mi o php, angular a react ..
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: tak je ma to tam co driv (jenkins/job/[job name]/config.xml), meli jsme nakopnuty FS a normalne tam mizely soubory ..
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    asi jsem slepej, kde ma prosim vas novejsi jenkins ulozeny konfigrace jednotlivych jobu? nachazim vsude jenom na priklady pres groovy/dsl verzi, tu my ale nepouzivame :/ a historicke jenkins/job/[jobnam]/config.xml neexistuje ..
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    URPUTNIK: Rekl bych, ze idealni bude nejaka stredni cesta :-)).
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: k tomu me napada, nemate nejaky oblibeny navod/video/priklad/skoleni na razeni/pipeline jobu v jenkinsu? videl jsem to jednou pres rameno pouzity, ale nikdy jsem to nenastavoval .. tak ze bych si mohl usetrit nejaky skrabani na hlave
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    a druhy, obecnejsi, dotaz - na strategii, osvedcuje se vam delat elementarnejsi joby, ktery se navzajem pousti, nez delat 1 velky?

historicky jsem napriklad meli maven job pro kazdy artefakt, ale byl v tom strasnej chaos, kdyz jsem zacali zvedat/tagovat jednolivy komponenty .. takze jsem to zjednodusili a napriklad cely workspace drzi jednu verzi, kdyz se dela branche, tak se dela branche vseho, takze 1 job na 'git brach' .. na druhou stranu mame taky checkout joby co pousti hotovy aplikace na server, ktery ale v sobe zase schovavaj ovladani tomcatu, jbosse, apache, apod .. uz je to dost neudrzitelny, tak se zas klonim k tomu, ze bych to rozpadnul :)

a do toho se nam blizi zavedeni virtualizace, coz treba bude znamenat vyrabet exekutory kdyz budou potreba ..
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ahoj,
    tahle diskuzni skupina mi unikla, sem budu chodit casteji :)

upgradovali jsme ted jenkinse (z 2.14 na 2.133) a tak nastavuju nejaky veci znova/poprve .. jeden z jobu, ktery mame, buildi frontendovy zdrojaky, nektere buildi webpack, nektere gulp .. kazdopadne, oba dva umi 'barevny' logy z buildu/testu/apod .. kdyz to poustim lokalne v konzoli, tak mi to funguje ..

na jenkinsu v logu jobu to bylo nejdriv uplne rozsypany, pac J neni defaultne v utf8 :) ale pridani -Dfile.encoding=UTF8 -jar ke spusteni to spravilo .. kazdopadne to barvy furt nema, prestoze jsem tam pridal aktualni ansicolor-plugin ..

ted to 'vypada' cernobile, napriklad:

[15:51:53] gulp-inject 7 files into youropinion/yourOpinion.translate.module.js.

kdyz v ramci buildu pustim navic bower/npm update, tak to dokonce udela tohle:

[15:25:56] gulp-inject 7 files into youropinion/yourOpinion.translate.module.js.

coz teda trosku vypada, ze se tam rozsypaly ty ansicolor tagy ..

takze, napada vas prosim, co dalsiho bych mohl/mel nastavit? mame tam i joby co delaj syntakticky kontroly (napriklad souboru s preklady), ktery bude cist netechnicky uzivatel, barvicky by mu mohly hodne pomoct :)
    SADY
    SADY --- ---
    nedal jsem vedet, ale nakonec to facha, vlastne ani nevim proc to neslo :)

EDMAN_DORT: na nektere veci pouzivame, ale pro deploy hlavni aplikace chceme aby se to provedlo na identicke masine (instalaci ne vykonem) jako je na produkci... hlavne testy, v minulosti se jiz stalo, ze mel vyvojar jinou kompilaci php, kde to behalo, ale na produkci fail... to si nemuzem moc dovolit a blbe se to hleda pak
    EDMAN_DORT
    EDMAN_DORT --- ---
    SADY: My sme presli z Bamboo na Bitbucket Pipelines (a tim zustali u Atlassian) a jsme vic nez spokojeni, to reseni vam nevyhovovalo?
    SEZI
    SEZI --- ---
    SADY: ad druhá část dotazu, existuje tohle https://wiki.jenkins-ci.org/display/JENKINS/Amazon+EC2+Fleet+Plugin nicméně nezkoušel jsem, bez záruky
    SPACEANGEL
    SPACEANGEL --- ---
    SADY: taky bych napred cumnul do logu, kde je problem, nasel nejaky prvnic hybovy hlasky, a od tec h se odpichl..
    tak jestli je sem postnes....
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    SADY: Ja bych zacal tim, ze bych projel logy jak jenkinse, tak bitbucketu...
    SADY
    SADY --- ---
    MUXX: k 30.lednu ho atlasian prestane provozovat, takze do konce mesice musime mit deployment jinde...
    MUXX
    MUXX --- ---
    SADY: Muzu se zeptat co vas vedlo k opusteni bamboo?
    SADY
    SADY --- ---
    Zdravim ve spolek, prechazime z bamboo na jenkinse a mam potiz, nejde mi pripojeni k bitbucket repositari... zkousel jsem ruzne navody, ale nejak nemakaj :)
    Jenkins bezi na EC2 masine, v Credentials mam uzivatele buildbota s SSH klicem, prihlaseni do bitbucketu na toho uzivatele funguje. Mate nejake napady co delam spatne nebo muzete nekdo pripadne popsat jak to delate vy?

Nasledne pak budu jeste resit spousteni dalsich EC2 masin jako slave pro hlavni Jenkins masinu a na tech budou probihat buildy pro jednotlive projekty. Tak kdzbz jste mel nekdo nejakej dobrej navod jak ty AMI na EC2 nastavit (jediny co vim, ze se musi pustit slave.jar), aby je master mohl pustit. Pripadne jak to nstavit na masteru, aby to fungovalo.

Diky za jakekoliv info...
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    2BFREE: Jsem si nevsiml toho data, klub jsem objevi az ted :-)
    SPACEANGEL
    SPACEANGEL --- ---
    KOC256: To kazdopadne. Dneska se vsichni snazi naroubovat vsechny CI i tam, kde je nepotrebuji, pac je to "mdoerni trend" a ja nevim co jeste..

A pritom kolikrat by stacil desetiradkovej bash skript misto nejakejch serveru a slozity konfigurace...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam