• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JUGGLERnástrahy a nástražné systémy proti zlodejum
    Mohou být pasti na zloděje nutnou obranou? Různé nástražné systémy a samostříly, skryté jámy, zavedení proudu apod Nástražné systémy, samostříly, zapojení elektrického proudu do mříží, oplocení a podobné pasti mohou být za určitých okolností posuzovány jako nutná obrana. Zásadní stanovisko ke sporným otázkám nutné obrany ve středu přijalo trestní kolegium Nejvyššího soudu v Brně. Novinky o tom informoval mluvčí soudu Petr Knötig. "Podle tohoto stanoviska použití automatického obranného zařízení, jehož účelem je odvrátit možný nebo předpokládaný budoucí útok na zájem chráněný trestním zákonem, a to bez součinnosti obránce, může být za určitých okolností posuzováno jako nutná obrana ve smyslu § 13 trestního zákona,“ uvedl Knötig. Důležitou podmínkou pro beztrestné použití zařízení je, aby byly splněny požadavky pro nutnou obranu. Aktivovat se může jen proti přímo hrozícímu či trvajícímu útoku a aby jeho účinnost nebyla zjevně nepřiměřená způsobu útoku. V jiném případě hrozí osobě, která zařízení instalovala, že mu soud přiřkne odpovědnost za trestný čin spáchaný zpravidla z nedbalosti. Nástražný systém lze aktivovat jen v naprosto krajní situaci, kdy jde o život a zdraví. mluvčí Nejvyššího soudu ČR Knötig vysvětlil, že je naprosto klíčové, za jakých okolností je systém použit. Rozhodně nemůže past použít na všechny osoby, které nezákonně vniknou do domácnosti. Poranění zloděje tedy zůstává nadále trestné. Pokud ale majitel domu spustí past za situace, kdy jej například odhalený lupič ohrožuje na životě, trest mu za to nehrozí. Nástražnou past je tedy nutné vnímat jako obdobu zbraně. I zbraň lze beztrestně použít k vlastní ochraně. Při použití pasti, stejně jako zbraně, ale policie bude zkoumat, zda šlo o přiměřenou obranu. "Nástražný systém lze tedy aktivovat jen v naprosto krajní situaci, kdy jde o život a zdraví," dodal mluvčí. Jedním z případů, které vyvolaly rozporuplné debaty ohledně povolené ochrany majektu, byla kauza důchodce Oldřicha Doskočila. Ten svou chatu vybavil kvůli častým nájezdům lupičů samostříly. Když pak zloděj vzal za kliku, dostal projektilem do stehna. Soud to tehdy posoudil jako přiměřenou obranu, Doskočil byl ovšem uznán vinným z nedovoleného ozbrojování.
    rozbalit záhlaví
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    Nejak to tu usina...

    Tohle tu myslim jeste nebylo - ne ze by bylo slozite to vyrobit vlastnorucne - libi se mi, jak to naprosto v klidu nabizi na anglickem Amazonu (ebay to same)

    Bisley Alarm Mine 12g 12 Gauge Security Burglars Intruders Galvanized Steel Trip: Amazon.co.uk: DIY & Tools
    https://www.amazon.co.uk/Bisley-Security-Burglars-Intruders-Galvanized/dp/B0049ACMC6
    JUGGLER
    JUGGLER --- ---
    alarm box Abus - univerzalni alarm na vse co se hybe :)
    100dB, kov

    Alarm box Abus | topkolo.cz
    https://obchod.topkolo.cz/zabezpeceni-elektrokol/alarm-box-abus/
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    Stick Death 2004 Anti Auto theft
    https://www.youtube.com/watch?v=dQI4MZc1FL8
    381007
    381007 --- ---
    Nekonečný zdroj inspirace :) http://www.scribd.com/doc/11621284/United-States-Army-Fm-53114-September-1965-Booby-Traps

    ...pan major si ráčí zapsat: nic neodpalujeme, nevíme co je nálož a všechno, co se týče elektroniky pouze netradičně rozsvěcí Vánoční svítítka na stromečky...
    S474N
    S474N --- ---
    SPECZ: super vec, zvlast kdyz se ti to spusti za jizdy.

    Znamej mel udelanej rozpinaci kontakt v autoradiu, kde musel mit zasunutou kazetu, ktera to drzela "rozepnute". Kdyz nebyla kazeta, tak to vyplo komplet napajeni v celym aute. Jednou zazil super situaci, kdy mu pri prejezdu koleji se kazeta "vyklepala" ven a vse se vypnulo - super hlavne u posilovacu rizeni a brzd.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    S474N
    S474N --- ---
    JUGGLER: aha a co si vsechno vzpominas? Jak vubec bylo receno, ze to byl zlodej, kdyz se tam ani nevloupal dovnitr? Nebo ta trubka na nej spadla az po odchodu s lupem? A ses si opravdu jist tou dozivotni rentou?
    JUGGLER
    JUGGLER --- ---
    S474N: bylo to na novinkach par let dozadu. nejednalo se o zadnou past, byla to lesenova trubka, ktera spadla, kdyz po leseni chtel vylezt nahoru pokud se dobre pamatuji... dohledat to ale neumim bohuzel
    S474N
    S474N --- ---
    JUGGLER: to bych si tedy velmi rad precetl, podari se ti to realne dohledat nebo je to nejaka urban legend?
    BURAN
    BURAN --- ---
    JUGGLER: to bude neco jako s tema psama, majitel objektu by dostal ublizeni na zdravi z nedbalosti treba, protoze jestli v jeho objektu hrozi pad neceho tak skutecne musi zajistit tu bezpecnost. asi by mely stacit ty varovny cedulky, ty kdyz zlodej uvidi a presto tam vleze tak uz jede na vlastni nebezpeci.
    JUGGLER
    JUGGLER --- ---
    me by treba zajimalo, jak bude soud posuzovat napr kdyz zlodej vleze do objektu a spadne mu na hlavu zelezna trubka. v minulosti byl pripad, kdy soud potrestal majitele objektu za nedostatecne zajisteni bezpecnosti. zlodej vyvazl s podminkou a dozivotni rentou za trvale nasledky...
    BURAN
    BURAN --- ---
    muze pak spoutanej treba omylem do neceho spadnout, a tak proste ... :)
    BURAN
    BURAN --- ---
    GILHAD: no treba, nebo se ti ho omylem podari spoutat v nejaky hodne neprirozeny poloze :)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    BURAN: Jako ze ho chyti, spoutaji a do (eventualniho) prijezdu policie do nej budou pod tlakem cpat Evu a Vaska? :)
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    BURAN: Omezení osobní svobody u podezřelého zadrženého při páchání TČ nebo bezprostředně po je legální. Jen je třeba okamžitě uvědomit policejní orgán. Toliko trestní řád...
    BURAN
    BURAN --- ---
    co nastrazne systemy ktere zlodeje nezrani ale traumatizuji? to by bylo zas omezeni osobni sovobody nebo neco podobnyho ne?
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    SATHIK: bývávalo to tak že pokud bylo napsáno (pozor zlý pes) tak si majitel měl zlého psa lépe zabezpečit a když někoho pokousal na zahradě tak měl problém. tak že by mělo být bez problému (pozor pes) nebo jsem u vrat za 5 vteřin :)) atd..

    imho lepší než tyhle systémy je jednoduše zastřelit zloděje a prezident by měl dát za to milost, jako třebas v Améru. jen u nás jsou ty debilové zaostalí.
    zkusil by to jeden, možná druhej a třetí by se na to vysr....!
    SATHIK
    SATHIK --- ---
    Chtěla bych se zeptat, jestli někdo nevíte, jak je to s objektem střeženým psem/psy. Kdysi jsem někde četla, že pokud je na plotě v určitých vzdálenostech upozornění, že je tam vstup zakázán a objekt střežen psy, nemůže být pak majitel pozemku/psů stíhán za napadení případného zloděje. Nevíte o tom něco bližšího? Nějak jsem to na netu nemohla dohledat...
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    Ta citace v záhlaví není špatná, ale určitě bych doporučil přidat odkaz i na celý ten rozsudek Nejvyšáku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam