• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DRAKKABÍLÝ ŠVÝCARSKÝ OVČÁK - aneb lední medvědi sem!
    Klub pro rodiče a přátele všech bílých ovčáků na Nyxu. Přijďte se pochlubit, sdílet informace a zkušenosti. Fotky vítány, můžem kdyžtak domluvit i nějaký sraz :-)
    rozbalit záhlaví
    KUURA
    KUURA --- ---
    EDAK: No uvidíme, já pak poreferuju, jak to dopadlo:D
    EDAK
    EDAK --- ---
    KUURA: jako vem ho, muze to bejt opravdu super, akorat spat s nim vevnitr ve stanu....jestli ma ten pes jenom trochu lovecky nebo ochranarsky pudy, tak ti podle me proste utece..
    KUURA
    KUURA --- ---
    KUURA: Všichni mě tady doma od toho odrazujou, že je to kravina, ale já ho chci vzít sebou, myslim, že by to mohlo být super...
    KUURA
    KUURA --- ---
    EDAK: Neeee....nestraš mě, ach jo...
    EDAK
    EDAK --- ---
    KUURA: divila by ses jak se 40ti kilovej pes dokaze nacpat do 5 centimetru mezery mezi tropikem a zemi.uvidis sama.
    KUURA
    KUURA --- ---
    Spis mam teda strach, ze mu bude vedro, on se ted porad vali vevnitr a chladi se o dlazbu...budem se hodne koupat...
    KUURA
    KUURA --- ---
    EDAK: No tak předsíňka je velka a zavrena, planuju pripichnou zipy jeste kolikama...doufam, ze to nejak pujde, aniz bych prisla o psa:)
    EDAK
    EDAK --- ---
    KUURA: Zalezi na tom jakej ten stan mas, pac nas pes treba v noci kazdou chvily vypali ven za srnkou, nebo proste zkontrolovat co se deje venku zajimavyho. takze pokud neni predsinka naprosto uzavrena(a to vetsinou nebyvaji) tak se ven dostane a honit ho v noci po louce nebo v lese muze bejt docela sranda:) takze spi vevnitr
    KUURA
    KUURA --- ---
    DRAKKA: :D No ja mam nafukovaci matraci a tak trochu to vidim tak ze muj 12ti letej bracha bude spat vevnitr se psem na matraci a ja v predsince:D:D:D
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    KUURA: neboj :-) my byli se psama pod stanem nekolikrat, nebyl problem. jen bych ho tam mozna nenechala zavreneho, aby se neprokopal stanem ven :-)jinak my jsme poridili velky stan se dvema loznicemi a prostornou predsini, nakonec to samo bylo tak, ze psi spali s nama v te jedne loznici, ve drhe byla bagaz a v predsince nikdo :-0)
    KUURA
    KUURA --- ---
    Lidi...za 14 dní jedu poprvé se psem pod stan...máte nějaký rady? Jsou mu dva roky, plánuju, že bude spát v předsíňce...je to hodnej kluk, ale prostě mám trochu strach:D takže rady, zkušenosti...prosim prosim
    SRUBKA
    SRUBKA --- ---
    No to mě právě zajímá, v jaký kondici ta fena půl roku po porodu vůbec může bejt. Nemám absolutní představu.
    NOITA: Ale tak asi to nemusí být nutně nějaká trága. Já jen, jak píšu, mám prostě odněkud zafixováno, že minimálně rok by se vždy mělo počkat... A teď mě zarazilo, jestli ta "moje" chovatelka, kterou jsem doteď považovala za chovatelku velmi dobrou, netropí nějaká zvěrstva. No tak jsem klidnější, že to nemusí být pro fenečku nutně nějaká muka.
    SHAIKA: Jinak je ji myslim 7. Takže je to možný...
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    holky ja nevim, no. chapu ze zvirata to maji s brezosti a porodem trochu jinak nez lidi, ale preci jen si myslim, ze je kazda brezost pro organismus velka zatez a i kdyz je fena v dobre kondici tak kryt po pul roce je proste trochu brzy...a kryt fenu rok co rok po celou dobu jeji chovnosti, jak to nekteri chovatele delaji, je proste blbe...
    NOITA
    NOITA --- ---
    SRUBKA: Já bych to neřešila - naše chovatelka to třeba tak udělala taky. V prvním vrhu měla jen 3 štěňata, tak za půl roku měla na feně další. My jsme teď měli 3 štěnda a fena už mi zase hárá a je v tak perfektní kondici,že klidně bych ji i nakryla. Nebudu to dělat, nemám pro to žádný důvod, ale nemyslím, že by jí to nějak uškodilo.
    SHAIKA
    SHAIKA --- ---
    SRUBKA: Nebude jí končit chovnost? Moje chovatelka to takhle taky udělala (po půl roce, jednou), protože chtěla štěňata od téhle feny v jednom konkrétním spojení...
    SRUBKA
    SRUBKA --- ---
    DRAKKA: No mně se právě při výběru štěněte libilo, jak na mě takhle chovka zapůsobila naopak rodinným dojmem. Paní má jen jednu chovnou fenu. Tedy mám jistotu, že má na tu Popletovu psí mamka dostatek času, dává jí dost lásky a péče. Zároveň jsem si předem zjistila dost pozitivních referencí na "kvalitu" odchovů - štěňata mívá vždy zdravá i s atraktivnim exteriérem, vyrovnanou povahou, krycí pes je kvůli obohacení genů většinou ze zahraničí.
    Popleta je dosud ťuk ťuk taky ve všech směrech super štěndo. Takže si té chovatelky za její populaci BŠO vesměs stále velmi vážím.
    Ale právě jsem teď v rozpacích z té krátká přestávky mezi odchovy. Prostě takový zbytečný tlačení na pilu... :-(
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SRUBKA: tak ty "velke" chovky to takhle nezridka kdy jedou. maji treba 2-3 chovne feny a jedou jeden az dva vrhy rocne.
    SRUBKA
    SRUBKA --- ---
    DRAKKA: Právě, mi to příjde takový no... Prostě já mít chovnou fenu, rozhodně bych jí (ani sebe ;-)) po tak krátký době dalším odchovem nezatěžovala... Ale asi fakt "normálka", tyjo... :-(

DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SRUBKA: no idealni to urcite neni :-( osobne mi prijde divne i kdyz ma fena stenata kazdy rok.bohuzel, i to je realita a ano, klubu to evidentne nevadi....
    SRUBKA
    SRUBKA --- ---
    Se tak koukám na web chovky, odkud je Popleta, co je novýho a jeho mamka už je zase březí. Mi to přišlo divný. Měla jsem zafixováno, že se fena může od posledního odchovu nakrýt nejdříve až cca za rok - ob další hárání. Tak čučim do pravidel klubu BŠO, kde je formulace "chovná fena může mít vrh pouze jednou v kalendářním roce".
    Takže chápu dobře, že pokud je Popleta z vrhu narozeného v listopadu 2011 a ten další vrh bude červenec 2012, klubu nevadí, že je mezi posledním vrhem a krytím pauza jen 6 měsíců (páč každý vrh je dle pravidel v jiném kalendářním roce).
    To je mezi chovateli BŠO bežná praxe? Btw, co si o tom myslíte? Hlavně vy zkušení chovatelé? Jako je ta fena to další hárání už fakt fyzicky v pohodě?
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: sikovny oba :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam