• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLORKolapsy komplexních společností
    Kolapsy a regenarace civilizací, kultur a (komplexních) společností. Téma nanejvýš aktuální. Resilience, odolnost, přizpůsobivost, adaptabilita, transformabilita, resistence, flexibilita,... kreativní destrukce, katageneze, řízený kolaps, dokonalá bouře a jiné.



    Nesouvisí tento pesimistický pohled na naši civilizace s přívalem zpráv o současné recesi? Co když ekonomika opět půjde nahoru?
    Jedním ze signálů, podle kterých poznáte, zda jsme na běžné trajektorii, nebo se dostáváme do skutečně vážné situace, je řetězení dílčích krizových momentů. Těch bylo ve 20. století velké množství a v prvním desetiletí století jedenadvacátého jdou doslova jeden za druhým. Klidové intervaly mezi nimi se zkracují, což i v jiných vědeckých oborech považují za příznak blížící se transformace.

    Ve vaší knize probíráte kolapsy od paleolitu až do současnosti. Je v tom i nějaké snadno uchopitelné poučení?
    Pro Čechy je to připomínka, že domácí elity byly neustále likvidovány snad už od roku 1618. Není divu, že stát je v takovém stavu, v jakém je. Také bychom měli zapomenout na pýchu spojenou s představou, že v naší technologicky vyspělé společnosti se nemůže nic katastrofálního stát. Stále jsme součástí evolučního procesu a stejně jako zkolabovaly a prošly transformací civilizace před námi, tak to potká i nás. Zda to bude za rok, za pět let či za století, je otázkou, ale rozhodně se tmu nevyhneme. Snad jen díky vzdělání a technice můžeme omezit negativní dopady.
    Naše studie také na mnoha příkladech ukazuje, že když určitá struktura přestává být funkční, tak ji musíte rozložit zcela a pak vytvořit novou. Napadá mě primitivní příměr: stále ohřívaná polévka nakonec nebude k jídlu, musíte ji vylít a uvařit novou.


    http://ekonom.ihned.cz/c1-54685790-temelin-nebo-pyramida-to-vyjde-nastejno

    „Pokud přijmeme kolaps jako fakt, smíříme se s tím, že kolapsy jsou součástí přirozeného běhu věcí a de facto nezbytnou etapou procesu vedoucího k „zmrtvýchvstání´, třeba se nám povede s tím něco udělat. I kolaps se dá přežít. Tak proč ne my v této době, která je skutečně svým děním a duchem tak unikátní a inspirativní,“ říká profesor Bárta. „Možná právě nyní čelíme výzvám, které, pokud je vyřešíme, posunou lidstvo na novou, kvalitativně vyšší úroveň. A značnou pomocí by v tomto procesu mohlo být právě historické, ekonomické a archeologické bádání,“ dodává.

    http://www.national-geographic.cz/detail/muz-ktery-studuje-kolapsy-civilizaci-%E2%80%93-profesor-miroslav-barta-5938/
    rozbalit záhlaví
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    DIXIE: Jo, díky. Dobrá připomínka. Zapomněl jsem udat svoje představy, vize apod. Vesměs to tu nechávám otevřené. Diskutovat možno o lecčem, různé aspekty, pohledy, pokud to bude mít hlavu a patu a nebudou se zde rozmáhat všelijací konspiracionisti a podobní lumeni. Pochopitelně odmítavé a kritické hlasy, ovšem obeznámené a podložené, jsou zde vítány. (Čili pro představu např. Václav Smil ano, ale melody boys z CEPu a jiných neornukopiánských líhní ani nápad.)

    Greer je rozhodně výborný autor a díky za něj. Karlu Dolejšímu žel jeho překlady v Blistech zatrhly, takže je nutno číst originál. http://thearchdruidreport.blogspot.com/
    A o přípravách s jeho souputníky případně diskutovat zde: http://www.greenwizards.org/

    Pro anglicky nehovořící je dobrá zpráva, že pokud vše dobře dopadne, měla by snad ještě tento rok vyjít v překladu první Greerova "zlomropová" kniha "The Long Descent".
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    Zatim mi neni uplne jasne, jestli je tenhle klub spis z kategorie "co ocekavat", nebo "jak se pripravit".
    Clanky J.M. Greera ktere uz nejaky cas vychazi na blistech cesky vnimam spis v te druhe casti spektra
    John Michael Greer - seznam článků
    http://www.blisty.cz/aut/2662/art.html
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    No tak kdyby si někdo chtěl přečíst Spenglerův Zánik západu v originálu, tak třeba tady vydání z roku 1920:

    Der Untergang des Abendlandes : Umrisse einer Morphologie der Weltgeschichte : Spengler, Oswald, 1880-1936 : Free Download & Streaming : Internet Archive
    http://www.archive.org/details/deruntergangdesa01spen

    :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    akorát nechápu, proč mi „naprogramovatelné“ změmili na „neprogramovatelné“ - odkazoval jsem se na to, člověk může být "naprogramován" kulturou, ve které žije.

    no nic. tak toto je moje pozitivní vize post-industriálního kolapsu, ve zkratce :-) ale zatím žádnou srolovatelnou solární fólii ještě nevlastním.. ani 3D tiskárnu, apod. :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VSOUKOLOHLOR: ehm, tahle ptákovinka :-)
    Tech-nomádi pro 21. století | Finmag.cz
    http://www.finmag.cz/cs/finmag/kaleidoskop/tech-nomadi-pro-21-stoleti/
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    XCHAOS: A který text to byl, mohu-li se optat?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Proč Metternich přinesl rozkvět a Merkelová přináší zbídačení IV: Co přijde po kapitalismu | Finmag.cz
    http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/proc-metternich-prinesl-rozkvet-a-merkelova-prinasi-zbidaceni-iv-co-prijde-po-kapitalismu/
    Tématu klubu se dotýká např. toto věta: Je představitelné, že zdrojů bude ubývat tak rychle, že nebude možné pokračovat ve financování nákladného života vyšších tříd. Poroste tlak na ještě rychlejší zavádění nových směrnic, přidělování nových rozpočtů, další regulační a přerozdělovací opatření. Během několika let se evropské ekonomiky zhroutí a životní úroveň se vrátí někam do doby kolem roku 1800.

    (Podotýkám, že jde o tématicky poměrně kuriozně-specifický web, který často neváhá použít tradičně levicově-liberální až levicově-revoluční či naopak tradičně finančně-tržní terminologii v naprosto neočekávaným, někdy i mírně katastrofickém kontextu. To, že jednou dokonce sami od sebe převzali jeden můj eko-technologicko-vizionářský text, myslím mluví za vše :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam