• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    JVCNC: Mno což těch 7k ani tak moc neni ale když si vemu, že jsem za cca rok a půl spotřeboval 5kg materiálu to prostě nestojí za to.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AXTHEB: to je jedine dobre
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JVCNC: tak viděl sem už pár pokusů na dobré cestě. Mezi DIY komunitou jsou i lidé, kterým to moc nepřijde.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    obavam se ze se do toho mereni prumeru nikdo hrnout ani nebude, nejjednoduseji pomoci digitalniho uchylkomeru ze ktereho jde vytahnout po seriove lince zmerena hodnota je i ten nejlevnejsi kolem 2000kc a v okamziku kdy lidem pripada moc i tech 7000kc se s tim nikdo zabyvat nebude.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    A taky ten samodomo filament je dost napiču, má to hodně proměnný průměr. Nějaký slušný sensor tloušťky struny a tomu odpovídající úprava dávkování plastu by pomohla, ale nevím že by to někdo na DIY úrovni uměl dost dobře.
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    JVCNC: takjo 6999,- ;)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    GANDALFSEDY: tak to vyrabej a prodavej levnejs ;)
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    lyman? to vypada podstatne min narocny nez 7kkc ... pripadne cokoliv podobnyho, neni tam nic co by stalo 7kkc https://en.wikipedia.org/wiki/Lyman_filament_extruder
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    ZALI: Já slyšel, že i 50% je použitelné... To se asi bude lišit podle materiálu. Zase ale jdou použít plastové pelety jsou mnohem levnější (5-10x) než již připravená 1.75/3mm struna a jde si udělat vlastní barvy, vlastní množství. Už jsem koukal na Filastruder, ale s tou cenovkou (7000kč+) to pro mě teď nemá smysl. Navíc kdybych chtěl další 3d tiskárnu tak spíš zkusím SLS nebo SLA, a imho FDM časem (pár desítek let) zmizí z trhu.

    "3D printers should at least melt and recycle their own output of pointless plastic bumf; ideally, *any* thermoplastic bumf whatever" Je fajn věta, ale celkově je to ekonomický problém. Otázka zní jestli je lepší mít několik výrobců cívek, nebo aby každá 3d tiskárna měla aparát na výrobu vlastních cívek (což by ani nemuselo mít takovou kvalitu kdyby 3d tiskárna dokázala změřit průměr...). Na to samozřejmě navazují další věci...

    Should/Shouldn't je v tomhle případě dost komplexní, vážně to není jen o tom kolik % plastu se vyhodí. Nevím jestli je William Gibson nějaký ekologický aktivista, ale zní to tak a pokud se nechce zabývat tím problémem dál tak ať radši mlčí.

    Also: "I should be able to fly on my farts because that would be awesome!"
    ZALI
    ZALI --- ---
    BIDAK:
    XCHAOS: Dá se to najít. Pár dobrodruhů si to stavělo i doma. Spíš je naprd, že tím použitým materiálém musíš jenom ředit čistej, aby to mělo nějaký použitelný vlastnosti. Kdysi jsem na to četl nějakou diplomku a pamatuju si cosi o kolem 20% použitýho. S tím má smysl se prznit jenom ve větších objemech.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    GRAGAGROGOG: Znamenalo by to pridat drticku, extruder uplne jiny konstrukce a motorizovanou civku. Bylo by to krasne.
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    XCHAOS: "Then find a way to do it instead of bitching about it."

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    William Gibson on Twitter: "3D printers should at least melt and recycle their own output of pointless plastic bumf; ideally, *any* thermoplastic bumf whatever"
    https://twitter.com/GreatDismal/status/685494524668325888
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    BIDAK: Jo... Ale jestli to funguje na PLA bez vyhřívání nevim, PLA nepoužívam a jediný čemu výrazně nepomůže vyhřívaná podložka je TPE(guma).
    SPM
    SPM --- ---
    BIDAK: hmm, měl jsem se na to vykašlat... drhnul jsem to včera jak idiot a dneska jsem na to pustil tisk a ve středu toho skla se mi pár desetin mm slouplo (zůstalo to nalepený na výtisku)... to jsem přesně mohl tušit :-)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    GRAGAGROGOG: Vyhrivanou?
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    Ty jo, jsem rád že jsem se tohohle absjuisování a lepidlování zbavil. Mam PEI podložku a otravuje mě i to, že to občas musim utřít/odmastit lihem, natož se srát s timhle...
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SPM: Chce to dát tomu čas.
    SPM
    SPM --- ---
    BIDAK: zajímavý... vodou jsem to zkoušel na začátku, moc to nešlo, tak jsem acetonoval a vodou to dočistil až když tam byly rozpatlané šmouhy. Příště zkusím pořádně louhovat, díky :-)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SPM: Ono se to nezdá, ale ABS na skle dostaneš dolů namočením na 30 minut do teplé vody. ABS zbělá a dá se sloupnout.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam