• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PETER_PAN: Nevím o tom, holt se s tím musí popasovat konstruktér
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    AXTHEB: Zajimave. A jsou tu nejake technologie 3D tisku plastu kdy tu pevnost uz mas alespon lepsi?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PETER_PAN: tiskne se z normálního PET, tedy z PET-G. s tou pevností to taky není zázrak, od této technologie (fdm) prostě odolnost podobnou HDPP do formy čekat nemůžeš.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: Zdravim vespolek. Nekolik let jsem se o 3D tisk nezajimal zejmena z duvodu spatnych vysledku a spatnych mechanickych vlastnosti na cenove dostupnych tiskarnach. Zejmena namahaci pevnost v ose kolme na osu nanasene 2D vrstvy, pak take citlivost na teplotu (takove ty zborcene krabicky co nevydrzely leto v aute) ci problem tenkymi vrstvami (chces si vyrobit treba konektor co se nedela).
    Parkrat jsem cetl clanek (nemam moznost v tomhle oboru overit relevanci) o tisteni z recyklovaneho PETu (ten sam je neuveritelne pevny), pak zas o tom ticho po pesine.

    Zajima me kam se to vyvojove dostalo (tiskarny do cca 3-4kEUR). Je to uz pouzitelne po tech letech? Ptal jsem se u Prusu na dobry zdroj informaci. Napsali mi moc hezky email (na dotaz ohledne SLA a moznosti) i s odkazem, ze pry tady https://all3dp.com/ se dozvim hodne dobrych informaci. https://all3dp.com/2/dlp-vs-sla-3d-printing-technologies-shootout/ ; https://all3dp.com/fdm-vs-sla/

    Ve vyhledu 2-3 roky bych si potencialne 3D tiskarnu poridil. Cokoliv jsem mel za obrobek v ruce (kromne jedne manzety na dalekohled) tak to proste nebylo OK = nebylo to jako do vakuovane temperovane formy strikany HD-PP. Moje otazka zni - jak daleko je to od tohodle stavu? A obecne me zajima jakekoliv nasmerovani ci informace o state of the art oboru.

    Dopredu dik za reakce.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Krabičku na elektrobastl se na tom dělat nevyplati
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Jinak jsem viděl Průšovu SLA a výtvory. Jako pěkný, ale velmi specializovaná mašinka.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    GANDALFSEDY: Hele, musí to být na sluníčku aby to vzniklo a aby to bouchlo musí to vyschnout.
    SPM
    SPM --- ---
    No, já jsem z toho snad venku :-) Ve sprayích vzduch nebude a na tu lázeň mám litrovou plechovku, ale leju to pak zpátky. Takže ta plechovka je furt skoro plná, jenom s příměsí nějakýho bordelu, co se do toho naplaví :-) (používal jsem to typicky na čištění desky po letování, protože jakékoliv pokusy o stříkání na to sprayem a matlání štětečkem akorát skončily tím, že jsem měl tu desku celou lepkavou od tavidla :-) ).
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    REDSNAKE: mam 5l kanister z ipa 99.9% uz asi 4 roky, pomalu z toho odlivam takze to vicemene sedi a zatim su celej, kdyby mi to bouchlo dam vedet ;) (ted je tam pulka cca)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    CERMI_FOX: jop, vsak jsem to psal ze pri dlouhodobem skladovani
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    REDSNAKE: to je ale hodně dlouhodobé skladování, píšou o desítkách let.
    Btw nemám IPA v lahvi, ale ve spreji, sice nevím, co je tam za hnací plyn, ale vzduch to asi nebude, takže toho se problém netýká?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    SPM: nerad bych vyvolaval paniku teda....
    Pozor na isopropylalkohol | Státní úřad inspekce práce
    http://www.suip.cz/novinky-suip/pozor-na-isopropylalkohol-1-2/
    SPM
    SPM --- ---
    REDSNAKE: jinak minimalne z toho co jsem ted nasel, tak satanova matka je peroxid acetonu a furt se to musi vyrobit (smichat s peroxidem vodiku a nejakejma dalsima vecma), nevznikne to samo.
    SPM
    SPM --- ---
    REDSNAKE: nestras, mam doma nekolik sprayu a pak celou flasku na namaceni elektroniky. zatim teda nic nebouchlo :-)
    MAWRHIS
    MAWRHIS --- ---
    CERMI_FOX: zatím jsem problém neměl, vzduchotěsné to pravda nebude, ale zas tak často tam člověk neleze a ten silicagel to průběžně vysouší. zkusím tam schválně strčit vlhkoměr až ho nekde vyhrabu
    HANNIBAL92
    HANNIBAL92 --- ---
    CERMI_FOX: vracim je zpet do toho sacku v kterej se prodavaji. PM maji ty sacky zaviraci, nechavam v tom ten silikagel a jeste to strcim do te papirove krabice. zatim jsem s vlhkosti zadny problem nemel.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    MAWRHIS: tech pár mám i s víkem, ale ty zrovna nejsou vzduchotěsný. To nevadí?
    MAWRHIS
    MAWRHIS --- ---
    CERMI_FOX: takovou plastovou bednu s vikem (ala ikea) a v tom vsechny filamenty i s tema vysousedlama co jsou vzdycky u nich :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Co používáte na uchovávání filamentu? Dnes jsem zjistil, že PLA filament rád absorbuje vzdušnou vlhkost, takže asi je asi vhodné to skladovat v něčem vzduchotěsném?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    k te IPa jsem cetl nejake varovani, ze pri dlouhodobem skladovani, ted se asi nevyjadrim presne, tam vznikaji nejake soli oxidu a ty pak rady bouchaj pri neopatrne manipulaci. Rika se ty vybusnine satanova matka snad nebo co, trosku me to vydesilo protoze jsem si zrovna ipu koupil na cisteni. Ale prej to tam vznika pri dlouhodobem skladovani, radove x let. Snad to ale nebude tak zhave...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KAPPI: v tom případě di do toho :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam