• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    MIKULAS: prekvapilo me ze tisk s nizsim bodem tani na material s vyssim (PLA na PETG) drzel vyrazne lepe nez opacne.. = )

    Kazdopadne PLA v potrebne barve objednano tak vyzkousim, dik obema za potvrzeni teorie.. = )
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    ANDY_WARHOL: není ta užitečná kombinace materiálů jen pro případ PLA/HIPS, kdy se hips nechá rozpustit v čemsi (Limonene), přičemž pla zůstane netknuté?

    HEINZZ:
    Obecně nepujde tisknout materiálem s nižším bodem tání na materiál s vyšším, to se nespojí zaručeně. Shodný materiál je ok i v případě přerušení tisku, jinak by ta feature ani neexistovala, ale je jasný, že u Nylonu a ABS hrozí defekt daleko více.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    HEINZZ: já tohle nezkoušel, ale někde sem četl, že je dobrý kombinovat materiál když chceš snadno odstranirelne podpory, a zrovna petg a pla tam bylo zmíněno, takže ti to opravdu držet nemůže, pokud použije pla a pla, nebo petg a petg, tak to držet bude
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    HEINZZ: Slibovaný obrázek... (-_-)

    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    Ahoj, mám dotaz na někoho zkušenějšího.. = )

    Hraju si poprvé se změnou filamentu během tisku, cíl je žeton s jednou barvou "podkladu" a jinou barvou "reliéfu", viz obrázek..
    Bohužel v barvávh které potřebuju mám jenom filamenty rozdílných materiálů - PLA a PETG. Zkoušel jsem tisknout obě kombinace, a v obou případech na sobě vrstvy v místě změny filamentu nedržely, přišlo mi že líp drželo PLA na PETG než opačně, ale stejně..

    Než koupím další cívku PLA v barvě co potřebuju, máte někdo zkušenosti? bude PLA na PLA držet dobře i v případě že při výměně filamentu na chvíli tisk přeruší? Nebo je problém celkově v designu toho objektu - ten reiéf je celkem jemnej, viz obrázek..


    Budu rád za každej pointer! (a pravděpodobně to stejně dneska koupim a večer zkusim znovu.. = D
    SVANC
    SVANC --- ---
    BOZA: Tloušťka vrstvy byla 0,15
    MIKULAS: Určitě nic nenaráželo. Tisklo se to v místnosti, kde průvan ani změněná teplota během tisku rozhodně nehrozí. Jinak ten problém se kupodivu nejvíc neprojevoval na plochách otočených směrem dolů, ale na svislých plochách.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    RAINBOF: porad jsem na to neprisel ale bude to problem v cura dela to jen jeden jediny model.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    SVANC: to je divný, nenarazí ti podložka nebo hlava na něco okolo? Případně to může být i průvan nebo změna podmínek během tisku. Problém vypadá lokálně, na druhé straně kostky to nevidím.
    BOZA
    BOZA --- ---
    SVANC: Jakou jsi mel vysku vrstvy? Tohle bych tisknul na hodne tenke vrsvty, protoze mam pocit, ze tlustsi se v tehle exponovanych mistech spis rozpadaji. Ale uplne zkusenost nemam, do takovydlech pokrocilych veci se moc nepoustim, moje veci lezi vetsinou na podlozce.
    SVANC
    SVANC --- ---
    Zdravím zkušené tiskaře. Jako začátečník v 3D tisku (dostal jsem k narozkám kit Průša MK3S+) se chci zeptat, jak nejlépe opravit nepěkná místa na spodní straně tisku. Je to PLA, takže asi brousit za mokra. Polyuretanový tmel bude OK?
    A ještě jeden dotaz - jsou tyhle nedostatky obvyklé, nebo bych měl nějak zapracovat na nastavení tisku?

    EATHAT
    EATHAT --- ---
    MIKULAS: tyjo zavit sem este nedelal:Dcelkove mi chybi autocad vzdelani...jak jsem rikal pouzivam to spis na vytvarnou cinnost...sosky ze zbrushe atd...

    ad supporty...nevim jak v tom tvem sliceru...ale ja si v chituboxu muzu nastavit support light/med/high
    a u kazdyhyo toho druhy muzu ovlivnovat jak moc je kontaktni bambule ponorena do modelu...jestli tam vubec bambule je atd...prilozil jsem ti screenshot svyho nastaveni...

    oddelavat ty supporty je lepsi pred vytvrzenim pak se maj tendenci stipat a tristit i s kusem modelu...pred vytvrzenim jsou krasne mekky a jdou supr oddelat modelarskejma klestema na plast...

    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    EATHAT: jakej umíš vytisknout nejmenší závit? V jaké orientací? K něčemu funkčnímu jsem se ani nepřiblížil.

    Když se mi zdá, že supporty jsou příliš pevně spojeny s dílem, co s tím? Okolo supportů mi vždycky vznikne bambule materiálu a není to tam vůbec hezký. Něco mám asi blbě.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    cau,

    tiskarna mi prejizdi pres supporty

    Mam takovej problem mam model z pla, kterej kdyz vyslicuju v CURA sliceru (zatim jsem nezkousel v prusovi tiskne se to dlouho) tak od urcityho momentu mi tiskarna prejizdi o supporty. Zda se ze je to tak ze je nejdriv vytiskne pak prejede primo nad nima aby cosi dotiskla pak se teprve posune nahoru. Neslo by nejak zaridit aby to nedelala ? pouzivam cura teprve chvili.

    Vyslednej model je vporadku ale nelibi se mi ze behem tisku 120x do neceho vrazi.

    tohle je ten model

    image — ImgBB
    image
    FARIN
    FARIN --- ---
    AXTHEB: ano, odstavec Doporučená tloušťka stěny
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    AXTHEB: jo, mluvim o stene (ono to stejne trochu souvisi), ale v tom clanku co linkuje FARIN je to dal popsano vsecko podrobne
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    mozna ta trzska je 0.3mm, uz si nepamatuju
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    nemam problem tisknou tenci stenu nez je tryska, zadne zavislosti na nasobcich prumeru trysky jsem si nevsim. stejne tak tloustka vrstvy. Nejtenci vrstva co jsem tisknul bylo 0.03 mm tryskou 0.25 mm, snazim se nejit pod 0.05mm vrstvu, i male predmety trvaj (ale ono to zase jinde nez u malych drobnych predmetu neni potreba).
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    FARIN: mluví o šířce stěny, ne výšce vrstvy, ne?
    FARIN
    FARIN --- ---
    MIKULAS: pro uplnost dodam, ze to nejsou presne nasobky, ale o chlup mene. viz treba https://help.prusa3d.com/cs/article/vrstvy-a-perimetry_1748/
    RICHMOND42
    RICHMOND42 --- ---
    Ok objednávám trysku :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam