• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    PECA: mam na ceste i cernej pigment, tak poreferuji.
    Jinak sem zahlid jeste typ na tohle - https://www.ebay.com/itm/5pcs-1000g-ANYCUBIC-Plant-based-Resina-Eco-Resin-For-LCD-DLP-Stampante-3D-5KG-/275024438897 CZ sklad a 500 za kilo mi prijde super. Mate nekdo zkusenost?
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    PECA: Lepší to zpátky do lahve nelít... :) Když už, tak do jiné. Používám pevný trychtýř. Silikonový se blbě utírá ubrouskem a máčet ho v IPA nemá cenu.
    PECA
    PECA --- ---
    SPACEX: Jak píše MIKULAS. Dělám to podobně. Než furt tahat rukavice, to si prostě dám pozor, abych se nepotřísnil resinem (ok, stane se, že) a výtisk špachtlí shodím do kyblíku s IPA.

    Ale ty filtry na resin si pořiď, ty mi rychle došly, byť jsem je používal vícekrát. Každopádně ještě furt mi chybí trychtýř. Hodlám pořídit něco takového: https://www.aliexpress.com/item/1005001840262961.html
    Plechové sítko vydrží "nafurt" a trychtýřem se lépe trefím zpět do láhve. Ale asi bych raději pevný trychtýř - nevím, to ještě promyslím.

    SPACEX: Zkušenost s tímto konkrétním nemám, měl jsem jenom jejich světle šedý a ten tiskl dobře, oplach IPA. Ale rozhodně by mě zajímala zkušenost s barvením čitého resinu. Vidím tam nějaká úskalí, ale chci to vyzkoušet časem.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    SPACEX: FEP si rozhodně kup do zásoby, za 3/4 roku jsem menil 2x, pak si porid filtracni papiry a nekolik velkych roli kuchynskych ubrousku :)

    Podlozku mam, lec 1ks ti moc nepomuze. Potrebujes dve, abys jednu sundal, nacvakl druhou a spustil dalsi tisk (a tim setril cas). Jinak to ma vyhodu jenom pri sundavani velmi problematickych vytisku. I kdyz ji mam vicekrat, stejne sundavam cely baseplate, protoze to jde udelat holou rukou. Pak odloupnu vytisky spachtli (baseplate je pevny, jde oprit o stul). Pak podlozku utru ubrouskem a vratim na misto... Nepotrebuju rukavice, nemam zapatlanou magnetickou vrstvu...
    MOWER
    MOWER --- ---
    SPACEX: folie je na vanicce nalepena z vyroby, je k tomu i jedna nahradni
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    Tak sem se teda neudržel a objednal jí. Nějaké tipy co ještě kromě resinu rovnou dokoupit? Prej tahle podložka je super https://www.aliexpress.com/item/1005001705626162.html
    Je tam v balení fep folie, nebo je potřeba koupit zvlášť?
    PECA
    PECA --- ---
    PECA: Ono teda hlavně větrat, ale když má jeden tiskárnu ve sklepě, kde bývalo dřív uhlí, tak to větrání je trochu "an issue" (odsávání ze staré digestoře pochopitelně pomáhá).
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    PECA: Nitrilky bych doma měl najít a k tomu najdu i 3m polomasku s ffp3 filtry, to nebude problém.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Když to tak čtu, tak mě to moc neláká :-)
    PECA
    PECA --- ---
    SPACEX: Rukavice chceš nitrilové. Latex má nějaké zásadní nedostatky při kontaktu s fotopolymery (jestli to nemotám, je možné, že latexu vadí IPA, ale myslím, že spíše ten resin). A potom respirátor FFP3, ale cokoliv je lepší než nic.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    MOWER: nemuzes ji vylit, ale muzes ji recyklovat (= exponovat UVckem a prefiltrovat nebo odsat strikackou) a ve finale nechat odparit. To s vodou nejde

    Vetsinou mas tech vanicek vice, protoze ne kazdy vytisk ma stejny tvar - nekdy se hodi mala sklenicka, jindy dlouha nudle - tak se tezko pocita, jak dlouho to vydrzi. Vytisku v jedne vanicce (cca 1dcl) vyperu treba 20, ale to jsou male kousky.

    Nicmene, da se rici, ze kdyz s IPA nakladas setrne, tak ubyva jen odparovani. Z pocatku jsem spotreboval asi litr za 2 mesice, ted uz nespotrebovavam skoro nic.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SPACEX: minimálně je to dost těkavý, tak to můžeš nechat někde venku a časem to zmizi
    MOWER
    MOWER --- ---
    SPACEX: Creality Standard Resin Plus - https://www.czc.cz/creality-pryskyrice-resin-uv-resin-1000ml-1kg/320799/produkt - zatim to myjeme v lihu, IPA nam bylo lito (nemame ho tolik).

    MIKULAS: ad vylevani do odpadu: muzes vylejt tu IPU/lih z cisteni do odpadu? asi taky (nejlip) ne, ze? Kolik vytisku se da umejt v jedny vanicce, pocitam, ze desitky...
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    PECA: Díky za info.

    Hm, prostě jí objednám a přinejhorším pošlu dál. Za tu cenu nic lepšího neseženu
    PECA
    PECA --- ---
    SPACEX: Používal jsem dlouho na mytí IPA + kartážek na zuby a sluníčko (výtisk ve sklenici s vodou), nebo UV lampu na nehty. Teď se chystám vybalit pračku s lampou od Elegoo. Slibuju si od toho míň črcání okolo.
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    MOWER: Jaký resin ste použili? slyšel sem docela chválu na tenhle, že prej dobrý https://www.3djake.cz/3djake/color-mix-resin-basic
    Chci jí pak přestěhovat do dílny, ale ještě sem nenašel vhodný prostor, tak bude prozatimně v pracovně

    MIKULAS: Ok, díky za info.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    SPACEX:
    curing) led pásek a CDčko stačí, případně to dáš na slunce nebo pod UV žárovku...
    water washable resin) jediná výhoda je, že to nesmrdí při mytí ... výsledek je ale horší, křehčí, povrch není ideální, vodu nemůžeš jen tak vylít do odpadu ... takže za mě to moc smysl nemá. Využití to má asi jen tehdy, když máš velký výtisk, na který nechceš plácat hodně IPA. Případně když ji nemáš, nebo nemáš vhodnou nádobu. Je potřeba to prát v ultrazvuku, ideálně v destilce.
    MOWER
    MOWER --- ---
    SPACEX: Vcera prisla id BLECHUS, tak jsme ji rozbalili a udelali prvni tisk. Byl jsem mile prekvapeny celkovou kvalitou zpracovani, neudrzel jsem se a objednal si ji taky :D. Ale bacha, uz je za tu super cenu (2800,-) jen ve spanelskym skladu (z polskyho uz je za 6300,-). Jedem FOMO ;)
    Jsem sla newbie, takze s vytvrzovanim mam stejny otazky jako ty, mam tu oldschool horsky slunicko, tak mozna zkusim to, nezkousel jste nekdo?
    Jinak samostatny poznatek je, ze to smrdi o dost vic, nez jsem si pripoustel. Takze to vlastne nechce mit clovek v mistnosti kde napr. sedi u kompu.
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    S akutální cenou Halot one z banggoodu se už asi neudržím a přidám k fdm i sla. Moje otázka zní - je při koupi vodou omyvatelného resinu ( https://www.3djake.cz/3djake/color-mix-resin-water-washable ) extra nutný kupovat wash and cure? Má myšlenka je, že bych na vytrvzování prozatimně zbastlil něco z uv ledek a otočnej disk poháněnej motorkem z cdromky a počkal na nějakou akci/bazarovku.
    Máte zkušenost s tím vodou omyvatelným resinem?
    Dá se vydržet be z wash and cure?
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    ...domecky pro tiskarny hotove ;oD

    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    ROMANICAK, QWWERTY: a ta kovová podložka? Nám vydržela 2 roky denního tisku, čištění nebylo většinou vůbec potřeba, když na to člověk nehrabal holýma rukama. Po vychladnutí výtisky odpadají samy...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ROMANICAK: mam opacnou zkusenost :)
    driv se mi stavalo, jak pise MAKROUSEK, ze jednou za cas bylo potreba utrit necim jinym jak IPA, jinak smula, nedrzelo to etc...

    posledni cca 1-2 roky utiram jenom IPA v rozprasovaci. aceton dosel a ja byl liny jit koupit novy. tisknu porad na stejny bed, porad PLA a PETG od stejnych znacek, porad patlam mastnyma rukama po bedu pri sundavani modelu.
    cilovy misto nastrikam a akorat objedu krouzivym pohybem kusem toaletaku, zadny stirani specifickym smerem.
    ten problem, ze jednou za cas musim utrit necim jinym nez IPA, nejak zmizel a netusim proc, protoze mam pocit, ze delam vsechno porad stejne

    jak mi kdosi jednou rikal - 3d tisk je obcas porad voodoo a kazdymu funguje v dany okamzik neco jinyho
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam