• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SPM: aha, tak sem viděl nějakou levnou kopii, a co tam je?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: on je problem ten remen a pak i rozliseni a od neho vibrace atd. protoze s rostouci rychlosti pri stejne frekvenci musi jit rozliseni dolu, no a pak to hopsa po strasne velkych vzdalenostech, remen se rozkmita a sice se to hybe ale lezou z toho hruzy a polezou uz vzdy.

    to generovani signalu neni jak stelovat, to je dano FW ktere je pro 3d tiskarny psano v nemyslitelnem prostredi a jeste resi veci ktere by resit nemel. No zase je zadarmo, nelze od toho cekat zazraky, to ja treba chapu, jen ostatni to berou jako zazrak a co se tyce chyb v casovani se jednoduse ignoruje, proste neexistuje.Sroub je pomalej, krokac nekvalitni nebo kvalitni a tim to konci.

    U konstrukce jeste pak 8mm tyce jsou dostatecne, cokoliv vetsiho je zbytecne predimenzovane no a ted lidi montujou lineary. Ze jsou krive a nejsou samonosne slyset nechteji, tyce jsou zastarale, sroub do lozisek nepatri, tiskarna neni cnc a nemusi byt tuha a tim diskuze konci.

    Pak se divi ze tisknout rychleji nez 60mm/s nebudou a tisk se jim posere kdyz venku projede nakladak nebo u sousedu zacne dupat dite. To je prece vlastnost a omezeni 3d tisku jako takoveho a ne konstrukce tiskarny. (pritom rozdil mezi 8mm a 12mm je doslova par korun a rozdil v tuhosti obrovsky. Take to neni zase tak moc nekonecne davno co i tady jsem psal ze metricka zavitovka ani fofrpasky na stroj nepatri a ze trapez neni nejak extra drahy, no jen jsem slysel ze metrika staci a trapez je zbytecny. Holt nejsem trendsetter, jen troll.

    Na druhou stranu vim jake to je prijit z budoucnosti, jen ta budoucnost je 100 let zpet. Sem zvedavej za jak dlouho nekdo vymysli pro 3d tiskarny univerzalni osazeni,loziskove domky a zacne to prodavat. Svet 3d tisku bude jasat jaky to pokrok, such vyvoj a Prusa for prezident. Remenove meziprevody uz pouziva myslim ze Voron.

    Prijde mi strasne smutny ze se tak velka komunita plna casto i velmi sikovnych lidi neni schopna poucit hned jen o kousek vedle v dnesni dobe kdy ma doslova kaydz vsechny potrebne informace v kapse. Kazda kritika stavajiciho stav a vubec cehokoliv je lyncovana davem, az nelze nepouzit paralelu s palenim carodejnic nebo vtip s krestanama a peklem, protoze oni to tak chteji.

    tak jsem si postezoval a hura zpatky do prace.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: Ale já je taky používám =) jen ne na vysokorychlostní 3D tisk =) ale přesně jak píšeš níž - člověk může vzít libovolný NEMA17 krokáč a pak dost často nadávat, že to nefunguje, protože netuší nic o momentové charakteristice motoru.

    Seštelování regulační smyčky a správné generování signálu je taky věc, kterou nikdo začínající s 3D tiskem netuší, že existuje. A správně to seštělovat je obor sám pro sebe. Ona to není sranda ani u věcí, které mají přechodový děj hodinu, natož pár ms =)
    SPM
    SPM --- ---
    ANDY_WARHOL: V bl touchi neni mikrospinac...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: na krokace jako na neco podradneho se koukas akorat ty :p ja je mam rad, jsou jednoduche na zapojeni a nastaveni. 3F krokace mam jeste radeji na zapojeni jsou jeste jednodussi a netrpi na rezonance ,takze jdou pouzit i na vetsi stroje kde by nalezite velky 2F krokac ten stroj vibracema rozsypal i kdyz by byl z litiny. Nepamatuju si kdy naposled me nebo memu zakaznikovy na stroji krokac ztratil kroky, to budou leta zpet. To je prave o tom rizeni a kvalite step signalu, o nicem jinem. On bez pretizeni ke ztrate kroku zadny duvod nema, jedine kolize ale ta zrovna u 3d tisku moc nehrozi. U serv je problem ze i 200w servo je schopno hlinikac z profilu rozebrat za pochodu, pripadne ho rovnou prestehovat. I to servo se musi spravne dimenzovat na moment setrvacnosti rotoru vuci zatizeni a byva to i jeden z parametru regulacni smycky. Proto se delaji i low inertial serva. Kdysy jsem sem daval graf jak vypada skutecny prubeh rampy a trvale frkvence u GRBL ze ktereho spousta FW pro 3d tiskarny vychazi a bylo to neco strasneho. updaterate 10ms a jitter v radu uS. Pritom to nei o MCU, na prakticky stejnem mame max jitter <10ns (presnejsi logicky analyzator nemam) a updaterate stejny jako vystupni frekvence, bez toho to treba to video jak jezdi tiskarna me kdyz vymenim jen ridici desku, drivery a vsehcno ostatni necham stejne, mozne neni.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    SPM:
    Proto jsem na tu Mk3s misto puvodni PINDA koupil tu novejsi SuperPINDA. Mela to mit vyreseny.

    ANDY_WARHOL:
    Pak je nekde problem na moji Mk3S se SuperPindou, kterou jsem tam daval v domneni, ze vyresi prave problem s teplotni kompenzaci a vyrovnani bude presnejsi. Nezlepsilo se to o moc, spis se tak nejak lip vyjevil problem a dokazu to ovladat.

    V praxi to ale znamena, ze musim sedet u prvni vrstvy a postelovat Live Z Adjust - vpravo vepredu je -0.870 a vlevo vzadu to klesne az k -0.950. Kdyz to neudelam, postupujici tisk doleva dozadu prestane prilehat dostatecne a mezi jednotlivyma linkama jsou i mezery. Kdyz to nastavim rovnou na -0.950, tak zacatek tisku vpravo vepredu je hrubej a tryska tam dela viditelny a hmatatelny "ryhy", je to proste vroubkovany.

    Neco jako na tehle fotce ta cast nalevo.

    JVCNC
    JVCNC --- ---
    LYCO: ja to pisu pomerne dost casto vsude mozne, i zde jsem to parkrat vysvetloval ale proc ne.
    Ve strucnosti, royumne kvalitni motory jsou u krokacu na prirube nema17 prakticky vsechny na trhu. Problem je jejich indukcnost a nepochopeni jak a podle ceho se pro jakou aplikaci motory vybiraji.

    takovy zakladni udaj je frekvencne (nebo otackove) momentova charakteristika, to je graf ktery rika pri jakych otackach a napeti bude mit motor jaky moment. Obecne plati ze cim vyssi indukcnost, tim rychleji bude motor ztracet moment, tedy bude pomalejsi. Kdyz ho chci roztocit nejak vic, potrebuju motor s co nejmensi indukcnosti. Dejme tomu ze indukcnost kolem 2mH je docela dobre pouzitelny, nejmensi indukcnost co jsem videl byla cca 1.1mH nicmene i tak maji lidi potrebu pouzit motor s indukcnosti i 50mH a takovy motor se na 24V fakt moc tocit nebude. Ono tech 24V je malo i pro ten nizkoindukcni. Duvodem pro 24V je opet zase jen cena, je to nejrozsirenejsi napeti a tudiz nejlevnejsi zdroj.

    srouby, on ten vnejsi prumer neni funkcni plocha, casto je za to sroub upinan do spojky, velice spatne z mnoha duvodu. Vnejsi prumer muze pomerne dost hazet oproti funkcni plose, v podstate libovolne. Chces-li sroubem tocit dostatecne rychle, potrebujes s nim tocit za prostredek, aby pokud mozno se nikde neotiral o matici a tim se behem otacky neohybal, to je duvod proc vsichni svorne tvrdi ze sroub v loziskach byt nesmi. Kuli tomu se pouziva na sroubech uz vice nez 100 let tzv osazeni, to jsou tu upravene konce, k videni namatkou zde.

    https://imgaz3.staticbg.com/thumb/large/oaupload/banggood/images/DC/5C/6b5b37cb-7079-40c4-a3f7-f292b50d42ae.jpg.webp

    to slouzi k tomu aby do lozisek sroub zapadnul spravnym rozmerem a v lozisku nekvrdlal. jeden konec je kratsi protoze tam staci radialni ulozeni, axialne je volne, to proto aby konec sroubu se otacenim neohybal, nevybroval a tak nejak si nedelal co chce. Ten delsi konec je pro axialni ulozeni, tedy aby si sroub nebehal jak chce v ose rotace. V meritku 3d tiskarny staci 2x radialni lozisko. zavit je tam proto, aby se ta loziska predepnula proti sobe a nemela vuli ve ktere by sroub opet kvrdlal tentokrat v axialnim smeru, proto axialni ulozeni. Zpusobu ulozeni sroubu je vice, vetsinou se voli podle zatizeni a otacek. Tedy celkove ani ta loziska nemusi byt draha, staci obyc radialni, tedy celkem 3 kusy na sroub, potom neni problem ho roztocit na 3000 ot/min aniz by delal nejakou neplechu. jen ta loziska potrebujou nejaky domek, nemuzou se vznaset ve vzduchu a ani fofrpaska jak mel driv oblibenou prusa fakt neni dobry napad.

    proc meziprevod na remenu. on 2F krok motor nema zrovna moc rovnomerny chod, tzn s tim jak jim pomalu otacim tak se nekdy otoci o neco vice nekdy o neco mene, zcela pravidelne a je to dano konstrukci motoru. Tahle nepravidelnost ma i tendence zpusobovat vibrace, zvlast pri nizsich otackach pri kterych funguje na beznych tiskarnach takze se pak slozite resi jak se jich zbavit pomoci nastaveni v driveru, pritom to jde udelat jednoduse konstrukcne, staci tam strcit meziprevod kterym se rezonancni oblast zmensi. Krome toho ta nerovnomernost dela na tisku takove zle osklive veci jako ghosting, v kombinaci i s nerovnomernosti podavani filamentu, kde uz na to prisli a prevod se pouziva. Dalsi pozitivni vec je ze z toho motoru diky provozu ve vyssich otackachc z neho ziskas mnohem vice vykonu, pak ti staci i mensi motor ale ok, nema17 je levny, tedy muzes mit vetsi zatizeni, nebo treba jen bezpecnejsi provoz s vetsi momentovou rezervou pripadne vyssi akcelerace.

    Aby se motor mohl tocit rychle potrebujes rychlejsi step signal. problem krome samotne frekvence jsou i chyby v casovani tedy nahly vykyv frekvence coz se projevi tak ze motor tzv. ztrati kroky a je to pricitano nekvalitnimu motoru atd. Pro remen a primo na motoru staci ta frekvence mensi, a chyba casovani ma mensi vliv, mensi nahodne skoky ve frekvenci tedy v otackach motoru. mensi frekvence, mensi problem, je to jedne z duvodu proc je na 3D tiskarnach problem motor roztocit do nejakych zajimavejsich otacek a pouzit sroub (krome nizkeho napeti a casto vysoke indukcnosti motoru).

    no optimalni a ryhly, to prave levne 3d tiskarny fakt nejsou. Nejcasteji lidi resi ze jen neco vymenili, slozili a nejezdi, treba kuli absenci osazeni na sroubu na ose Z do spojky, protoze on ten prumer spojky tolerovany je, vnejsi prumer sroubu nikoliv, takze pri utazeni se z toho stane oval, kde sroub moc nedrzi a diky tomu ze je to upnuto primo na vrcholy zavitu, dojde k upnuti pokazde jinak, ruzne mimo osu, proto lidi resi ze se jim pravidelne delaji nepekne veci na tisku ktere se opakuji stejne jako je stoupani sroubu.

    Tedy, prakticky za stejne penize nebo s trochou vice penez, lze postavit tiskarnu vyrazne lepsi, rychlejsi spolehlivejsi. Rychlost 100mm/s na remeny neni zadna rychlost, neni to ani zadna rychlost pro srouby, presto ma spousta tiskaren i stouto rychlosti problem. Tedka stavim malou tiskarnu na cinskych sroubech za par korun se stoupanim 8mm/ot a predpokladana rychlost bude 250mm/s. Ted jezdim na sroubech se stoupanim 3mm/s , video jsem sem daval pred casem, kdyz si me tu profiltrujes.

    No snad sem na nic nezapomel.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    LYCO: Ono, na RepRap tiskány je pohlíženo od všech lidí zabývajícíma se CNC obráběním dost svrchu - používá to podřadné krokáče, kde nemáš jistotu, zda se ten motor opravdu otočil, první verze používaly na Z osu obyčejné metrické závitovky, celkově ty mašiny byly nevzhledné a bylo to ovládané přes arduino, které moc lidí neznalo a kdo znal, tak věděl, že to je 30 let starý procák, který už měl být dávno mrtvý a měly se k tomu rovnou dělat desky na ARMu.

    To, co tito lidé často nevidí, je, že taková "nahovno" tiskárna stojí 5k CZK a může si jí opravdu dolit každý, narozdíl od (polo)profi CNC, kde jen levná čínská výkonová karta na jednu osu stojí víc. Ale i v 3D tisku jsou profi výrobky - tiskárny na titan, písek, atp.- a ty taky stojí 1M CZK a každý z oboru si to chválí, protože to ušetří takovýho času s obráběním, litím, atd...

    A s dostupností 3D tisku se bohužel (naštěstí) dostávají ty stroje do rukou lidí, kteří o tom nic neví a zkouší cokoli je napadne - např. nastavit v SW rychlost třeba těch 1000 mm/s - ale díky vůlím, nepřesnostem a dalším věcem, které tam jsou právě proto, aby to mohl být reprap, je z toho klepající se ratlík, který sice něco tiskne, ale kvalitou velmi nevalnou, ale jde to, je to nějaký pokrok a v komunitě to bude mít ohlas.

    Pro představu: moje CNC frézka má SW omezení na posuv na 30 000 mm/min, což je poloviční rychlost, než tahle tiskárna, ale moje CNC mašina hýbe stolem, který váží 400 kg v ose X a Z a k tomu vyjíždí cca 500 kg výložníkem s osou Y. A každá z těch os může jet 30 m/min a když tam nástrojem budu jezdit po kružnici, tak ta drážka bude kulová a budu mít kruhovitost do 0.1 mm a mašina se rozhodně nebude klepat jako ta tiskárna, ikdyž tam bude tancovat tuna litiny. Pokud bych zpomalil na běžné rychlosti, což je cca 500 mm/min, tak ta kruhovitost bude do 0.005 mm. A to se bavím o kruhu, který může mít průměr od 40 do 400 mm.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: Souhlas, jen na trapézu ale zase budeš mít vůle, nebo bys musel mít dvojté matice a nějak je proti sobě vymezovat, na což je zase potřeba mít to upnuté o něco líp, než zaražené do PETG a potenciálně další místo, kde to někdo dokope.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SPM: rozlišení je ale jinde. Ten mikrospínače který je uvnitř nikdy nebude vyroben bez vůle... U elektronického senzoru tohle odpadá. Samozřejmě to co píšeš to může vyklonit na stranu bl touch, ale já sem nepozoroval s půjdou žádné problémy, kvůli teplotní kompenzaci. Ostatně proto s led podložka nejdřív nahřeje než se provede měření.
    LYCO
    LYCO --- ---
    JVCNC: Hele a nechtěl bys to nám, amatérům, vysvětlit? Víš jak, nakreslit, ukázat, objasnit co je kritická část a co ne a proč. Já bych se neurazil ani kvůli troše výpočtů.

    Protože takhle do dost vypadá jako že sis přišel jen odplivnout.

    Rozumněj, v mém laickém vnímání mi připadá, že při vysokých rychlostech potřebuješ rozumně kvalitní motory v každém případě, a řemeny to nezachrání, že správně generovat řídící signály musíš taky, a že tahle tiskárna asi z nejlevnějších čínských šmejdů nebude. Jo a taky jsem něco zaslechl o tom, že prostředky by měly být přiměřené cíli, takže možná systém který je zároveň levný a rychlý je optimální. A z toho cos napsal je těžké uhodnout kde je v mém uvažování chyba.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: on jde pouzit i trapez s 8mm stoupanim, i ten levny cinsky, jen to chce jinou matici nez ty levne cinske. Neprekonatelny problem ve svete 3d tisku je to ze sroub aby fungoval dobre, potrebuje i nejake to ulozeni do lozisek, tedy obrabeni, a to uz je strojarina, byt velice zakladni tak je ve svete 3d tisku zakazana.
    SPM
    SPM --- ---
    ANDY_WARHOL: No nevim, original bltouch mi funguje presne dost, zatimco u tech pind se musi spravne kompenzovat teplota, protoze to pri ruznych teplotach meri jinak a navic to nejde pouzit na materialy, ktere nevodi :-)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ROMANICAK: hlavni duvod je ze to je levne, pak dalsi sekundarni duvod je i ten, ze FW desek nezvladaji uplne moc dobre generovani ridicich signalu a pri vyssich frekvencich to uz moc nefunguje a dalsi ten, ze se pouzivaji motory vybrane casto nahodne nebo jen ty nejlevnejsi, tedy s libovolnou indukcnosti a oni se pak na 24V uplne zrovna moc rychle netoci, takze se potom siri ruzne famy ze posuv sroubem je pomaly. Ono to muze fungovat dobre i s remenem, jen je problem ze je potreba ho spravne dimenzovat a nebrat proste opet zase jen ten nejlevnejsi a take tam strcit jeste meziprevod, opet treba remenovy. To ale vyzaduje loziska a alespon nejakou tu nejzakladnejsi strojarinu, coz je ve svete 3d tisku zakazane.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ROMANICAK: je to lehčí než a výrazně levnější než kuličkový šroub. Navíc bys musel s pohonem jedné osy i jezdit, takže další váha navíc, což by znamenalo silnější motory a to už by ses postupně dostal k AC servům a abys to uřídil, tak ideálně i optickým pravítkům a hned je z toho mašina za půl míče, co váží 3/4 tuny ;)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ROMANICAK: tohle je mechanicky, takže to přesnější než pinda nebude ani omylem...
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    CYBERHIPPY:
    Proc se vlastne na tehle rychlych tiskarnach pouzivaji ty ozubeny pasy a ne nejakej primej nahon kov na kov? Pripada mi, ze z principu pri zmenach smeru to musi pri takovehle akceleraci uz pruzit, tzn. vznikaji neprensnosti.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    CYBERHIPPY:
    Je nejakej rozdil mezi timhle a sondou SuperPINDA na Prusa MK3S ? Jakoze byl by benefit kdybych to koupil a udelal bed leveling na svym Prusovi napred timhle a pak nejak (jak?) vypnul ten interni co tam je?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Conveyor Belt Printer Mod Is Nearly All Printed | Hackaday
    https://hackaday.com/2022/02/03/conveyor-belt-printer-mod-is-nearly-all-printed/

    A koukám že se ta tiskárna dá koupit za bura v cr
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    3D Printering: Water-Cooled Hotends | Hackaday
    https://hackaday.com/2022/01/31/3d-printering-water-cooled-hotends/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam