• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKAUT: suoerlube bude ok. Já používal tu bilou vazelinu
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Já si nestěžuju, vím že je to levný takže musím čekat problémy, ale tohle je zjevně španej kus... Tak proč nezkusit ať daj novej.

    Mám někde bílou lithiovku na kolo, tak jí zítra zkusím najít.

    Jinak si teda nemůžu vůbec stěžovat, fusion 360 je paráda. Jak člověk pochopil způsob, je práce v něm vpohodě.

    Tiskárna až na ten problém s pojezdem tiskne dobře.
    Vyhrabal jsem starou malinu a rozjel octoprint abych nemusel pořád lítat sem tam s kartou. Tiskárnu jsem musel přeflešovat na marlin 2.x, se stock firmwarem se s octo sekala.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: Tip na neco konretniho?
    Používal jsem https://www.soselectronic.cz/products/crc/multi-grease-100ml-292638
    Pak tam byla https://www.mgchemicals.com/products/grease-for-electronics/lubricating-grease/white-lithium-grease/
    Ovsem nejlip na me pusobilo ono SuperLube - To je tam i ted po tom co jsem delal nejaké upravy a delal box, tak uvidim jak vydrzí dlouho. A jako plus beru i to ze to muzu klidne primazat tim jejich olejem a nic se neděje.

    Jak do LM8UU ( a podobnych ) tak na linearni kolejnice.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKAUT: idealne by se to melo osetrit nejou bilou vazelinou nebo nejakym jinym netekocim mazivem
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    JVCNC: Tak. Dají se ale koupit i slušný, jen to něco stojí a trvá je najít...( na cnc fóru o tomhle dobrodružství někdo psal kdysi )
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    PISTA1: Kuličky se nechají koupit ( 2,381mm ). Ta velikost má být v origo a v těch slušných klonech. Mam doma jeden vozík + kolejnice kterou jsou mimo toleranci = jde moc ztuha ( jako když je predepnute ). Ale taky tu mám další 4 vozíky + kolejnice kde jsou tyhle kuličky naprosto v pohodě ( i zpracování je lepší ).

    Mazal jsi to něčím po tom WDčku ( WD40 neni mazivo )? Ideální by bylo natlačit tam nějaký tuk NLGI-2 který je samozřejmě na nezatíženém ložisku overkill. Dost lidí tam patlá Superlube( ja patlam taky a občas pouziju i jejich olej )ale stačil by olej na šicí stroje ( nízká viskozita ).
    S tím mazáním mě tu jistě opraví nějaký místní guru který tomu rozumi narozdíl ode mě. Vycházím z kombinace infa po netu a toho co jsem si krátce zkusil u toho bastlu co mám doma.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    to jsou holt levny lineary z ciny. I kdyz poslou novy tak sance ze na tom bude lip je dosti miziva. kdyby tam byl original od nejakeho normalniho vyrobce tak ta tiskarna bude stat jiny penize.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Vozík jdem pořádně vyčistil WD, šlo z toho docela dost černýho bordelu, pak sem půl hodiny hledal na schodech a ve sklepě jednu kuličku kterou sem tam viděl padat, abych jí pak našel nahoře na úplně druhý straně chodby :D Seká se to pořád...
    Postupně jsem zmenšoval rychlost a při 90mm/s je to snesitelný bez cuknutí který zaklepe ramenem.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    SKAUT: Ta "rána" při téměř každým přejezdu, pokaždý v jiným místě. Krokáč je vpohodě, kladka na konci taky. Shodil jsem vozík z kolejnice, na první pohled jsou kuličky ok, ale podle mě má některá ovalitu nebo plosku a zadrhne se. Při pomalý jízdě při tisku dlouhý čáry na 60mm/s je slyšet jenom takoví tichý pravidelný "dum" , "dum" , "dum". Ale při 130mm/s při přejezdu se to hryzne. Při pohybu na volno bez řemínku jsou kuličky slyšet ale na cit to nikde nedře. Jenom když vozík trochu zapáčím je cítit slaby drhnuí. Dělá to od začátku. Původně jsem si myslel že dře tryska při přejezdu o výtisk, přidal jsem teda přizvednutí X o 0,4mm a nepomohlo.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    PISTA1: Ty rány na začátku a konci nebo hlučnost? Jak to chodí rukou?
    Neni volný ozub na motoru x osy?
    Byli lineary namazané nebo jen ošetřené proti korozi? Když se namaže olejem tak je hlučnější , když je tam vazelína tak bývá tišší ( ložiska obecně co vím ).
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Předpokládám, že jsem chytnul vadnej lineární posuv. Nu což zkusíme jestli pošlou novej.
    VID 20220301 160152
    https://www.youtube.com/watch?v=5dwv7x2ywzI
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    PISTA1: z filamentu muzu doporucit Print with smile. Ceska firma, delaji ho v Radotine (da se tam i osobni odber) a pokud ti nesejde na barve, tak kilo prebehovy materialu za tri az ctyri stovky
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    Z PETG bych nic co se pohybuje nad vyhřívanou podložkou (>80°C) nebo u hotendu rozhodně nic netisknul, ale pokud neni zbytí, dá se tomu trochu pomoct měděnou/hliníkovou lepící páskou.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    R0C3S3K, SKAUT: osobne bych se taky priklonil k ASA. 2 PETG fan shroudy uz se mi roztavily, jeden PETG dokonce tak blbe, ze se ohnul dolu a narazel do vytisku. ofc pro zacatek PETG poslouzi, vydrzi docela dost, ale chce ho to hlidat a pred kazdym tiskem zkontrolovat, jestli je porad ok
    ... ale tim, ze jsem liny a vetsinou chci "spravim a uz nikdy neresim", tak ASA vyhrala

    PISTA1: vetsinu veci tisknu z Devil Designu (PLA/PETG), ale nevim proc, nekteri ho ted prestavaji prodavat (napr. driv ho mel softcom, ted skoro vubec). Mladec je taky fajn a vetsinou maji aspon jednou za rok primo u nich na webu slevovou akci, takze se jde zasobit filamentem na cely rok.
    Jak spravne pise SKAUT, nesnaz se usetrit na filamentu za kazdou cenu a brat to nejlevnejsi. Kvalitnejsi filament ti usetri spoustu prace s ladenim tisku ve kterym jinak muzes utopit hodiny prace, az budes resit, proc ti to tiskne tak blbe jenom aby jsi zjistil, ze je to materialem a neudelas s tim vubec nic.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    R0C3S3K: PETG má jen nižší teplotu co vydrží. Pokud se bude tisknout PETG max, tak to chvíli vydrží. Ono se to rozteče pomalu, ten "malý" rozdíl v teplotě co vydrží je znát.
    Jde to samozřejmě i z ABS ale na dýchání taky nic moc. Byť něco malého s následným vyvetranim moc paseky neudělá IMHO.

    A brát onen odkaz z rezervou vzal jsem něco namátkově, je třeba se podívat do komentářů / poctu vytisknutí a případně na to aby byl pro správný model tiskárny .
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    SKAUT: kdybych to vytiskl z PETG, byl by to takovy problem? ASA podle listu ma lepsi tepelnou odolnost, ale ten rozdil neni uplne extra velkej
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    SKAUT: ok, diky, zvazim, blby je, ze momentalne uplne nemuzu tisknout z ASA, pac to mam v byte, casem az budu mit box kvuli prachu, presunu do dilny a pak se pustim i do podobnych materialu
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    R0C3S3K: "Fan shroud" nenapadla me lepší česká verze.
    Něco takového například https://www.prusaprinters.org/prints/86416-prusa-mk3s-improved-fan-shroud
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    PISTA1: Plasty Mladeč ( PM filament ), Print IT, Filamentum a obcas Průša. Úspěšně někdo používá Devil design, nemám osobní zkušenost. A o e-sun taky slyším chválu ale to co jsem měl od nich já byly vyhozené peníze.
    Převážně beru v ČR, pro sebe cenu moc nehrotim ( je to taky pro mě že, nebudu se sidit ) a když je to pro někoho tak i drahý matros je malá část výsledné ceny.

    Měl jsem doma pár levných filamentu ale byla to katastrofa. Mizerně namotaná civka, slepený! návin, dost nekonzistentní průměr a občas jsem přemýšlel z čeho to vlastně je dle smradu.
    Nebudu říkat že se nedá koupit , u mě propadly ty které jsem měl. V vysledku mě stali mnohem víc než dražší.
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    SKAUT: jiny trysky pro tiskovy vetrak? to jsem uplne mimo a nechapu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam