• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Přemýšlím, že si pořídím SLA tiskárnu, použití modelářské účely a tisk věcí na deskovky.
    Na vyzkoušení mi kamarád půjčí Průšu SL1S (abych si vyzkoušel technologii), ale asi mi na ní nedá cenu kterou bych byl ochotný do toho vrazit (cca 25k s curing station)
    Velikost mi vyhovuje cca toho Průši.
    Teď by měla jít na trh Anycubic Photon D2 s DLP (máte někdo zkušenost s DLP SLA, vyplatí se připlatit?)
    Nebo bych měl jít do něčeho jinýho?
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    GIOMIKY: tak ono je to pomerne logicky, ze neni uplne idealni bejt ve stejny mistnosti behem tisku,,, lidi, co nemaj tu moznost maji dost casto dobre utesneny box s vyvodovou hadici rovnou z okna

    ja tisknu v prazdny mistnosti, vetsinou tisknu pomerne netoxicke filamenty (hlavne PLA a PETg, nejaky splodiny tam jsou, ale pomerene zanedbately a mam vetsinou otevrenou ventilacku

    takovy ABS, ktery je hodne zminovany v tvem clanku, zminuje temer kazdy vyrobce tiskaren i prodejce filamentu, ze je toxicky a je treba s tim pri tisku pocitat, to je oproti vetsine ostatnich filamentu ponekud jina liga, tisknul jsem z nej zatim jen jednou, ale beru tiskarnu i s boxem na lodzii a tam se pak vetra velmi dukladne
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Moc se v 3d tisku nevyznám, ale už poněkolikátý čtu, že dýchat vzduch v místnosti, kde se taví plast není zrovna dvakrát nejzdravější.
    3D Printer Fumes: Are They Dangerous to Your Health?
    https://www.makeuseof.com/3d-printer-fumes-dangerous-your-health/
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    PISTA1: tomu naprosto rozumim, bydlim v panelaku, enz abych vrtal, taky si taky radsi navrhnu a vytisknu, to je totiz konicek a nedela to bordel;)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Tohle už je fakt diagnoza...
    Než bych vrtnul do zdi jeden vrut o kousek vejš, tak radši nakreslím a vytisknu držák na nový hodiny, aby seděli místo starých.



    ACID
    ACID --- ---
    Tak ať pak nový majitel napíše, jestli tam vleze civka od PM :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Teda nečekal jsem takový zájem. Bere ho první zájemce, ostatním se omlouvám že jsem neodepsal přímo ale nějak při pátku nestíhám.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Když jste u toho sušení, nechtěl by někdo sušící box, nový nepoužitý. Jen zapnutý abych vyzkoušel že funguje.
    Eibos Filament Dryer 3d Printing Storage Dryer Box With Fan Ptc Heater Constant Temperature Humidity Sensor Keeping Filament Dry - Tool Parts - AliExpress
    https://www.aliexpress.com/item/1005004724589953.html
    Za 1000, dopravu platím ;)
    sešli se mě tu nedopatřením dva.
    P.S. Nehledejte před vánocema na alíku věci co si chcete koupit, aby to viděla manželka a pak si je objednáte aby o tom nevěděla :D

    LYCO
    LYCO --- ---
    ZVIRATKO: to mě napadlo, a důkladně jsem ho vysušil (12 hodin, 50 ˚C), to co jsem psal je už po vysušení
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    LYCO: ja mam z 3djake nejaky jejich svitici filament a prislo mi to dost hrozny. Spulka se nejdriv zamotala (proste tam byl ten filament nejak divne protazeny a musel jsem ho rozmotat) a zhruba uprostred spulky byl taky kus speceny k sobe. A tiskne se to fakt docela blbe.
    Nejsem zadny expert na 3D tisk, ale nechova se presne tak jak popisujes vlhke PLA?
    A ja teda tisknu vsechno na co nejnizsi teplotu a funguje mi to lip. YMMV :)
    ACID
    ACID --- ---
    LYCO: mám modrý silk od Fiber3D a přijde mi, že by spíš uvítal nižší teploty.. To zvedání mi dělá taky
    LYCO
    LYCO --- ---
    NAzdar, řeším problém s tiskem ze silk filamentu, konkrétně https://www.3djake.cz/esun/esilk-pla-rainbow-multicolor - při tisku převislých částí se mi tisk kroutí nahoru a výsledný povrch je extrémně nekvalitní.

    Moje hypotéza: myslím si, že je to způsobené vnitřním pnutím v materiálu, protože když nechám extrudovat materiál jen tak do vzduchu, tak mi hned za tryskou začne "tloustnout" a výsledek je váleček o průměru větším než 1 mm (z 0.4mm trysky). Po vytištění se pak horní vrstva smrští, ohne nepříliš-pevný výtisk nahoru a brání plynulému materiálu v dalších vrstvách, což dělá ty ošklivé bloby na povrchu (a slepí dohromady mezery které mají bát volné). Protože adheze k podložce není problém, začne se to projevovat až po několika vrstvách (na fotkách to není moc vidět, ale prvních cca 5 vrstev je celkem OK).

    Model který se snažím vytisknout: https://www.thingiverse.com/thing:4906051 (má to být dárek pro děti).

    Tušíte někdo co s tím? věci na fotkách jsou tištěné při 215 ˚C materiál, 55 ˚C podložka. Ty malé v popředí (na kterých je vidět jak se to zvedá) jsem tisk úmyslně pomalu, cca 60 mm/s, max 8 mm^3/s limit objemové rychlosti, ten zadní je můj normální profil (cca 100 mm/s), obojí je více-méně stejné.

    Teď ještě zkouším tisknout při hodně vysoké teplotě (250 ˚C), když to nepomůže, zkusím naopak extrémně nízkou (190 ˚C nebo tak nějak).

    CHIX
    CHIX --- ---
    TROOPER: dik
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    v hledacku je CR10s V2 pro ale nejsem si jist nakolik si u ni pujde hrat s fw...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    zvazuju koupit tiskarnu, je ted nejaky aktualni srovnavaci test ? stacilo by neco jako ticha MK2.5s :)
    TROOPER
    TROOPER --- ---
    CHIX: Pred mesicem jsem koupil dceri https://www.3dfoxshop.cz/3d-pero-geetech/?variantId=19782
    Vybiral jsem strasne dlouho, ono fakt neni moc z ceho. Recenze treba na Amazonu na drazsi kousky byly stejne frustrujici, jako na levnejsi cinsky noname pera.

    Pero jako takove funguje zatim dobre. Chce to zvyk a cvik, ale jde to. Dcera nejdriv byla uplne nadsena, ale kdyz zjistila, ze to neni zadna sranda, a ze udelat hezke zviratko, nebo vubec nejake, je mnohem tezsi nez to z youtubu vypada, tak nadseni rychle opadlo.

    Nakoupil jsem dost PCL a sice je mozna bezpecnejsi a barevnejsi (prodava se po mensich dratech vic barev najednou), ale zase mi prijde, ze strasne dlouho tuhne a spatne se s tim pracuje. Musime vyzkouset normalni PLA, jestli to s tim nepujde nakonec lepe.
    CHIX
    CHIX --- ---
    Čau nemá někdo znalost 3d pera? Pro málo k Vánocům. Na netu jsem našel asi 4 typy a rád bych něco co nepoletí za týden v okna
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    QWWERTY: Jo to chápu. Ale celé je to asi 5 kliknutí, účet si pamatuje pass manager a platba je paypal /kartou/ gpay(tusim) takže taky v podstatě hned.
    Pro jeden model bych to ale nedělal.
    Víc mě ta nutnost uctu ale štve u desktop aplikací, to občas vidím rudě
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SKAUT: v tom s tebou souhlasim, ale to posledni o co stojim je delat si nekde dalsi ucet a resit s nima platebni udaje :))
    vetsinou jsem to vyresil tak, ze jsem proste stahl neco podobnyho free a upravil a nebo proste danou vec nedelal vubec
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    QWWERTY: Většina toho co jsem tam stahoval placene mělo rozumnou cenovku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam