• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    SPM
    SPM --- ---
    RAINBOF: jo, to mi připomíná tu položku v todo listu, co je tam asi dva roky: "nakreslit držák na kameru" :-D

    tohle je taky docela slušnej bug. Já jsem se senzorem filamentu v marlinu bug našel nejspíš taky, ale takovej trochu příjemnější: prostě to jenom nezastavilo. Takže jsem pustil tisk se skoro prázdnou cívkou, odešel v poklidu do obýváku, protože mám senzor a o pár hodin později jsem našel tiskárnu mávat nad volným prostorem :-))
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    RAINBOF: samozrejme jsem nemyslel delat echo test na rpi ale na raspi.
    Jinak tez z tohoto duvodu si lide davaji k tiskarne kameru :) pak totiz vidis co se stalo.

    Ja treba resil ze po dlouhotrvajicim tisku mi od urcite vrstvy se podelal tisk. no a po mnoha dnech tapani jsem zjistil ze duvod byl bug ve fw a senzor filamentu. Senzor filamentu rekl ze dosel filament nacez tiskarna zastavila nechala vychladnout podlozku nacez se oddelil model. no a pak kdyz se senzor umoudril to pokracovalo. pak zase selhal atakdale. takze jsem prisel k tiskarne model nekde na zemi a na bedu abstraktni vyjadreni meho pocitu z vysledku.
    SPM
    SPM --- ---
    JVCNC: to je taky velice solidní haluz... naprázdno jsem tím cvakat nezkoušel. Ještě jsme laborovali s tím, že nějaká generace raspberry měla tu vadu, že když se tam na nějaký čip posvítilo světlem, tak se to taky posralo :-) Ale tahle byla alespoň nějak zakrytovaná a to posvícení jí většinou resetnulo...

    RAINBOF: jsem si dneska mimoděk náhodou všimnul, že octoprint přímo v tom webovym xichtu má statistiku resendů. Respektive počet příkazů, co posílal znova a %. Na to schválně zkusím někdy kouknout, jestli tam nějaká čísla budou skákat :-) Pač jsem si toho doteď nevšiml, ale tím že se taky nikdy nic nerozbilo, tak jsem to ani nehledal :-D
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SPM: prestalo to, protoze jsi to oddelil a nyni to kompenzuje ten stepdown. Navic jsi tim zrejme zatocil s plovouci nulou.

    Osobne z toho mam dojem ze na tom usb mas mraky ruseni a tentokrat to proste crc nevybralo. Divil by jsi se kolik parady muze udelat obyc chladic nalepenej na tom ftdi.

    Poradil bych ti nejakej echo test ale nevim zda rpi neco takoveho bez flashe fw umi. Podle nej by jsi si mohl nastavit vhodnou rychlost (typicky nizssi)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SPM: zajimave, kdysy davno jsem se u jednoho stroje snazili vyresit podobnou zahadu kterou odstranilo take zapnuti lampicky. Stroj pripojen na obou stranach pres RS232, z niceho nic se zastavil protoze nedostal zadna dalsi data, zadny timeout neprobehnul, nikde zadna chyba v prenosu nikde nic. Stacilo zapnout lampicku a zase se rozjel. Po par pokusech o overeni teorii co jsme vymysleli to zacalo byt jeste divnejsi. Pomohlo cvaknuti vypinace lampicky i kdyz byla odpojena. Dodnes nevyreseno.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SPM: pamet v atmega urcite ne, kdyz uz tak spise FIFO a to se stava spise u COM portu na strane PC. Tohle muze mit za nasledek temer cokoliv, oni ty desky k 3D tiskarnam byvaji hodne osizene tak nejak obecne v podstate vsechny.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SPM: Ne, to fakt neni blbá ram. Tyhle chyby se prostě stávají, proto má ten protokol checksumy a retry.
    Holt ti někudy přišla špička, která způsobila, že ti přišly špatný data, a patrně i zmátla něco navíc.
    SPM
    SPM --- ---
    JVCNC: tady ten převodník je přímo na té desce, ostatně jako u toho arduina, ale ano, kdo ví co tam je...

    Přes noc jsem tam pustil něco dalšího a dojelo to v pohodě; tak snad fakt jenom haluz a ne vadná RAM v atmeze :-) Nicméně někde hluboko v todo listu mám, že jsem chtěl ten firmware upgradovat, tak to holt asi posunu výše... aby to fakt nebyl nějakej blbej buffer overflow jako reakce na ten resend nebo taková hovadina :-)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    vcelku bezna nahodna chyba komunikace. Budto blby USB-232 chip jako takovy. dalsi vec je ze zcela spatne ma vetsina USB-232 prevodniku v kabelu USB cast misto 232 casti a treti vec je protokol a opravne mechanismy komunikace. Spolehat na to ze to co odeslu vzdy a na 100% prijde je slusne receno naivni. Dokud budou tyhle 3 veci trvat, tak se tomu neda rikat neco jako spolehlive.
    JENIIK
    JENIIK --- ---
    SPM: hele to je stejný efekt, který jsem pozoroval já! :-)
    SPM
    SPM --- ---
    ZVIRATKO: jo, ano, to je taky vtipná možnost :-) a nevýhoda TMC driverů; u DRV8825, kde se ten proud nastavoval šroubovákem, by se to nestalo :-D

    JENIIK: no tohle mi připomnělo, že jsem kdysi dávno míval taky jednu dost divnou haluz. Tenkrát jsem měl už OctoPrint na raspberry, ale tu raspberry jsem napájel normálně trafem ze zásuvky. A na tom pracovním ponku bylo zářivkové světlo. A když jsem to světlo pustil, zatímco to běželo, tak to přestalo tisknout. Při nahřívání to prostě dokončilo nahřívání a už to netisklo, jak kdyby právě to po tom sériáku nic neposílalo. Ta zajímavější část nicméně byla, že se tohle přestalo dít po tom, co jsem na raspberry namontoval HAT s DC stepdownem a začal jsem ji napájet přímo z toho zdroje od tiskárny; pak i zapnutí toho světla neudělalo nic... (a pak jsem to stejně vyměnil za LED)
    JENIIK
    JENIIK --- ---
    já k tomu jen dodám, že moje lampička při zapnutí resetovala ardu a ramps. A nikdo neví, proč. Po odstranění lampičky byl problém ten tam ;-)

    Osobní počítač je příliš blízko topení. Odstraňte počítač ;-)
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SPM: nebo nastavit 4 ampery pro stepper a vydat se s hlavou na obeznou drahu... :)
    SPM
    SPM --- ---
    ZVIRATKO: jo, ano, budí to na mě podobný dojem. Že je to nějaká takováhle haluz a jestli se nějak pohly data v tý RAM toho controlleru, tak to nehýbání Y ani není následek bordelu na sériáku, ale taky toho, že ten program byl vadnej... No, asi v tuhle chvíli můžu být rád, že to nenechalo zapnutý mosfet od hotendu :-D Tak snad to byla jenom haluz a dá to teď pokoj :-D
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SPM: hmmm, ted koukam ze by tomu firmware mel rozumnet, neznal jsem. Takze je tam navic jen ta "4". Ja bych to videl na chybu, vadnou pamet, kosmicke zareni, naindukovany nesmysl na seriaku, sitozni USB-serial adapter... asi bych to resil az kdyby se to delo casto. Vzhledem k tomu ze by to melo udelat resend a vlastne fungovat dal ale nefungovalo bych se zameril na firmware, jestli tam neco nepreteklo. Nebo treba pokles napeti nebo neco podobneho. Otazkou je jestli tam octoprint tu 4 opravdu poslal nebo ne.
    SPM
    SPM --- ---
    ZVIRATKO: No, problém s reprodukováním právě je, že spíš ne... stalo se mi to teď poprvé; z toho upgradnuté je to pár dnů, ale má to 4 dlouhé tisky za sebou, samotnou tiskárnou se starším octopi projela hromada kg filamentu a nestalo se to nikdy. Takže uvidím, jestli se to ještě zopakuje a eventuelně jak rychle/často. Blbý je, že serial log jsem neměl zaplej, takže vyjma tohohle snippetu, co to vyblilo do normálního logu, tu komunikaci nemám.

    Na čísla řádek jsem taky dost koukal, ale to je asi normální. Posílá je tam takhle octoprint, ale firmware tomu rozumí. Stejně jako je divnost ta hvězdička a číslo na konci každý řádky, což je zase nejspíš kontrolní součet. Ten průběh toho logu si jinak vysvětluju tak, že octoprint tam pere příkazy i s řádkama. Po 9 hodinách tisku se na ten sériák najednou připlete ta 4ka a skončí před tím číslem řádky, tiskárna vrátí chybu, že tohle jako nezná, ale octoprint jede dál. Načež tiskárna pak vrátí chybu, že ji chybí ten předchozí řádek (kterému nerozumněla kvůli přebývající 4). Octoprint to zaloguje, pošle znova ten rozbitej řádek a zdá se že ok. Když teda pominu to, že ten sériák by měl fungovat a neměly by se na něm objevovat nějaká cizí data, tak samotnej tenhle průběh mi přijde, že by ten tisk rozbít neměl. Prostě to akorát něco poslalo znova, možná se tím flushnul ten buffer, ale mělo to jet dál.

    Takže úplná haluz je, že někdy od téhle chvíle to přestalo hýbat Y osou. A teď bohužel, jelikož ten serial log nemám, tak nevím, jestli tam octoprint posílal kokotiny nebo jestli firmware tiskárny dělal kokotiny. A pak je ještě otázka, jestli to rozbití komunikace jednu z těch stran rozbilo a vlivem nějakého dalšího bugu to udělalo tohle. Nebo je to něco horšího typu že se třeba v tom MCU tiskárny nějak posraly data v RAMce nebo něco na ten způsob - a pak jeden ze symptomů mohl být rozbitý buffer příkazů, ale zároveň kdo ví co dalšího v tom programu :-)
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SPM: napada me nejaky plugin na UPS, ktery se snazi ten port ocichat nebo neco podobneho. Divne je ale to co ta tiskarna hlasi zpatky, ze je tam i cislo radky - to se tam prece ani neposila, posila se tam jen "G1 X184...", takze to vypada spis vylozene na octoprint. Dokazes to reprodukovat?
    SPM
    SPM --- ---
    ZVIRATKO: Je to RUMBA+, má to USB port na kterym je nějaký FTDI nebo něco takovýho a do maliny je to strčený normálně USB kabelem. (A teda detaily jsem nezkoumal, ale mám dojem, že na tý RUMBA+ desce jsou atmegy snad dvě a nějak v tom figuruje to, že ta jedna řeší tu komunikaci). Na samotný malině je nahraný čistý OctoPi, který jsem ani nějak zásadně nezprasil, tak by tam do toho taky nic hrabat nemělo. Pravda že to OctopPi jsem upgradoval na poslední verzi docela nedávno, takže asi nejde úplně vyloučit, že není nějaký škůdce přímo v té imagi :-)
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SPM: tipnul bych ze ti do toho keca jeste neco jineho nebo jde vylozene o chybu, mas to pripojene pres seriak? nesnazi se ho obcas otevrit neco jineho?
    SPM
    SPM --- ---
    Ale jinak jsem teď prošel log octoprintu a nerozumím tomu ještě víc. V logu je tohle:

    2023-03-01 04:38:34,396 - octoprint.util.comm - INFO - Got a resend request from the printer: requested line = 305573, current line = 305575
    | Last lines in terminal:
    | Recv: T:199.67 /200.00 B:55.03 /55.00 T0:199.67 /200.00 T1:56.13 /0.00 @:56 B@:0 @0:56 @1:0
    | Recv: ok
    | Send: N305567 G1 X64.33 Y46.453 E15.81885*90
    | Recv: ok
    | Send: N305568 G1 X64.78 Y46.191 E15.84251*87
    | Recv: ok
    | Send: N305569 G1 X65.231 Y46.012 E15.86446*96
    | Recv: ok
    | Send: N305570 G1 X65.767 Y45.887 E15.8895*93
    | Recv: ok
    | Send: N305571 G1 X66.272 Y45.851 E15.91258*110
    | Recv: ok
    | Send: N305572 G1 X183.722 Y45.851 E21.26555*86
    | Recv: ok
    | Send: N305573 G1 X184.167 Y45.881 E21.2859*109
    | Recv: echo:Unknown command: "4N305573 G1 X184.167 Y45.881 E21.2859"
    | Recv: ok
    | Send: N305574 G1 X184.642 Y45.975 E21.30785*95
    | Recv: Error:Line Number is not Last Line Number+1, Last Line: 305572
    | Recv: Resend: 305573

    Tedy jestli to čtu dobře, tak octoprint do té tiskárny poslal úplnou kravinu (nějakou záhadou je tam navíc čtyřka před tím N značící počet řádků) a tiskárna si řekla o resend. Což by jako bylo ještě ok, ale když jsem to místo našel v gcodu, tak to výškou Z sedí zhruba na to místo, kde se to podělalo...

    No nic, fakt si koupím tu salaš a dám se radši na chov ovcí :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam