• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    SOLNAKAR
    SOLNAKAR --- ---
    ZVIRATKO: V tom mém příkladu, kdy s gridem vycházel tisk na 9h, vyházel cubic jen o pár minut lépe. Adaptive cubic už byl o víc než hodinu rychlejší a support cubic o víc než 2h rychlejší. Na filament cubic na infillu vyšel nepřekvapivě stejně jako grid (120g), adaptive cubic o cca 30% (40g) méně a support cubic o cca 60% (80g). Pro různé modely to samozřejmě dopadne různě (i na stejném modelu v jiné velikosti), ale rozhodně bych je nezatracoval.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SOLNAKAR: specificke situace moc neexistuji, pevnejsi by mel byt gyroid, ale on infill moc na pevnosti neprida (pokud to neni krabice, kterou potrebujes uprostred zatizit tak mnohem vic zalezi na sirce perimetru)

    me teda ty cubic infilly nenadchly, naopak prekvapive dobre fungoval lightning (kdyz chces neco velkeho ale duteho), ten support cubic zas tolik filamentu neusetril, cas taky ne a ze by se trefil na ta spravna mista mi taky neprislo...
    SOLNAKAR
    SOLNAKAR --- ---
    ZVIRATKO: Však já grid vůbec neobhajuju. Kromě nějakých specifických situací (které mě teď úplně nenapadají), fakt budou ostatní možnosti lepší. Opravoval jsem svoje předchozí prohlášení, že prusaslicer má jako default gyroid, což se ukázalo neplatí pro MK4.
    A těmi časy jsem naznačoval, že důvodem, proč v default profilu je grid, může být to, že se MK4 snaží prezentovat jako rychlou tiskárnu, tak jí nebudou zpomalovat gyroid infillem. Ale cubic, adaptive cubic nebo support cubic by v tomto směru posloužily podstatně lépe.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SOLNAKAR: tak pouzij rectilinear. IMO vsechno lepsi nez Grid.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: me se grid pri vysokych rychlostech a akceleracich (400mm/s a 10m/s^3 :-D) urve a zpusobuje kolize. Nejhorsi je PETG, tam je z infillu proste gulas.
    SOLNAKAR
    SOLNAKAR --- ---
    NAVARA: pravdu díš. Přidal jsem si nový default profil pro MK4 a Průša se fakt vrátil ke gridu jako výchozímu a po chvilce zkoumání už je mi jasné i proč. Grid 9h vs. gyroid 13h.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    Na fofr protovtipy klidně nechávám grid. Gyroid je Při vysokých akceleracich a rychlostech trochu test utažených šroubků 🤣.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Přehodím to, těch 15% grid je default v systémovém presetu

    SOLNAKAR
    SOLNAKAR --- ---
    ZVIRATKO: gyroid je dokonce default v prusa sliceru. Stejně jako je default Arachne, který by vyplnil ty stěny, kde jsou na fotkách viditelné mezery. Od 2.6 (který je tedy zatím jako rc2) už je funkce, která zakončuje přemostění infilu tak, aby ty konce nevisely ve vzduchu (viz obrázek).
    U toho modelu, co NAVARA linkuje, je i gcode pro MK3S, který má grid infill a je z ledna 2022, kdy Arachne v prusa sliceru 2.3 ještě nebyl. Pokud by NAVARA použil ten gcode a nepřeslicoval to pro svou MK4, tak by to ty viditelné vady taky vysvětlovalo (ačkoliv pokud se nepletu tak by MK4 měla řvát, že je model naslicovaný pro jinou tiskárnu).

    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    NAVARA: a to je grid? ten nepouzivej, bud rectilinear, nebo lepe gyroid. Muj default je gyroid@15%, u velkejch veci kde to plytva filamentem snizuju na 6-10% podle toho jak vypada vrsek modelu. Neco to proste drzet musi pokud nemas perfektni bridging, a i pak se to muze trhat a delat neplechu i s hodne vrstvama na vrsku. Kazdopadne tohle vypada presne jako problem co jsem resil u bridging test modelu, kdy bridge na zacatku a na konci visel doslova "na nitce" a v preview bylo videt ze ve skutecnosti zacina ve vzduchu a ne na predchozi vrstve. Tim to vlastne muzes jednoduse overit, jestli je to tahle chyba. Ja nez jsem si vsimnul ze to je slicerem tak jsem vytisknul snad 20 testu, ladil PA a overlap, bridge thickness a podobne, a pritom to tisklo do vzduchu (vtipne ale je, ze to ten bridge udelalo, jen nebyl moc pevny :))
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    NAVARA: to je malo
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ZVIRATKO: Až pak narazím novou cívku - tentokráte už prusament - tak to zvednu a zkusím znovu :)

    Prusaslicer, infill snad 15%
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    NAVARA: mas dost ridkej infill, to je podle me jedna vec, druha je, ze mas mozna moc malej overlap mezi infillem a perimetrama (ale mam pocit ze to se netyka tohohle bridge), no a pak byla nekolikrat chyba prinejmensim v OrcaSlicer, ale myslim ze i v Prusaslicer, ze za nekterych okolnosti ten prvni bridge co se dela nad infillem nedolehal a delalo to pak presne tohle. Vim ze jem to nejak vyresil, ale nemuzu si vubec vzpomenout jak, jen vim ze to byla kombinace neceho (Ensure shell thickness + neco, tusim?)
    No a samozrejme to muze byt filament co se rychle smrstuje a proste se zkrouti a urve, to mi delaj zvlast ruzny ecoPLA a podobny veci (ktery uz nechci ani videt, to je neco strasnyho, uplne z toho cisi ta hromada aditiv aby to vubec fungovalo)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SKAUT: Podle některých fotek je ta moje verze ještě dobrá :)

    Printables
    https://www.printables.com/model/112181-complete-3d-printer-test-all-in-one-stress-test-be
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    Nechce nekdo neotevrenou krabici Fillamentum PLA Extrafill Mukha 2.85mm? Omylem jsem objednal spatny prumer...
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    NAVARA: Může to byt nasvícení ..
    Tak infill ten moc nezajímá, ten většinou chceš valit co hotend dá a klidne dáš at to extruduje vic. 4 top vrstvy to vetsinou schovají v pohodě pokud chceš hezký vzhled.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SKAUT: Ok - mne tam překvapila ta nepravidelnost, čekal bych třeba i méně hustější, ale pravidelnou mřížku.

    je to testovací objekt jako lodička - ta vypadá dobře, není na ní coby :) - v nastavení jsem nic neměnil.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    NAVARA: s méně hustym infillem a timhle vzorem jej nevidím nijak zvláštní, prostě to dava misty materiál do vzduchu.
    A na te fotce hotového se mi zdá že top layer je podextrudovana? možná to je jen klam.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Vyplňování během tisku bylo nějaké zvláštní? Na funkci to vliv nemá

    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MK4, 0.2mm, PLA co bylo v krabici s MK3S+

    INSOMNIA
    INSOMNIA --- ---
    presne, jak rikas, kdybych umel lip s Fusionem, tak si navrhnu lepsi. Okolo tech kontejnery na silica je plastu ultra moc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam