• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    LYCO
    LYCO --- ---
    SVANC: máš nějaký důvod proč šetřit materiálem? Napadá mě jen váha, ale ta je oproti váze dalekohledu asi nepodstatná.

Pokud nepotřebuješ šetřit, snaž se o co nejvyšší pevnost. Velká tloušťka čar (rozumné maximum je 2x průměr trysky) a hodně perimetrů. Možná to nechceš mít úplně plné, cca 1 - 2 perimetry prázdného místa + libovolnou výplň, aby bylo kam uložit přebytky materiálu (sebelepší extrudér nedávkuje úplně přesně). V takovém případě chceš výplň okolo 30 % a na podrobnostech moc nezáleží.
    SVANC
    SVANC --- ---
    Zdravím a poprosím o radu.
    Chystám se tisknout dvě objímky tubusu dalekohledu, průměr 201 mm, průřez každé objímky je 25 x 6 mm, viz screenshot. Tubus tedy bude uchycen podobně jako na fotce.
    Chci tisknout z PTEG. Předpokládal jsem, že plné bych udělal jen ty konce, které budou staženy šrouby, zbytek bych nechal jako výplň.
    Tubus bude vážit max. 5 kg, ale kdyby ty objímky praskly a spadl na zem, byla by to dost pohroma.
    Jaký typ a procento výplně by bylo nejlepší zvolit? Předem dík za každou radu...

KRYSTOFK
    KRYSTOFK --- ---
    Yo! cheš někdo kilo (bez pár gramů) Verbatim ABS 2.7mm (nebo koli ty tlustý struny maj) ???
    třeba za víno
    odešel mi 3D doodler, koupil jsem jinou potvoru a ta je na tenkej filament :)

ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    nejlepsi je to prelakovat/zasealovat (lakem nebo epoxidem co je food safe)
    pripadne ASA/ABS a aceton, ten by to mel zacelit (ale opet ten filament musi byt food safe)
    upozornim, ze granule byvaji dost mastne, to nevim jestli spada pod "food safe" a nebo jestli to musi jeste explicitne odolavat olejum

nicmene pro rybi zradlo bych to asi klidne z PLA vytisknul a neresil, ale kdyz to bude poustet prilis mnoho bordelu co se v tom bude drzet tak bych se to nesnazil umyt ale spis vytisknul dalsi a stary recykloval na tuzky

ono ot "food safe" oznaceni je spis o certifikaci nez o tom jestli je to bezpecne, na certifikaci musi byt certifikovany ten vyrobek a jeboh vyrobe, ne jen material, muzes tam mit nekde zbytky stareho filamentu na extruderu nebo CF vlaken nekde usazenych, z bowdenu se muze uvolnovat PTFE atd. atd., coz neznamena ze by to realne bylo nebezpecne (nebezpecne je to hlavne kvuli tem skulinkam)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NAMATHUR: to by si při troše fantazie taky šlo. Chtěl bych nádobu, kde můžu nést na zahradu dva druhy žrádla a lžíci a to celý v jedné ruce, takže s nějakým uchem. Asi by šel udělat držák na dvě sklenice se žrádlem a dírou na lžíci.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    CERMI_FOX: Food unsafe je u PLA hygroskopičnost a to, že se v mnoha škvírkách, záhybech a mezírkách mezi vrstvami vesele množí brebery. Chceš-li mít jistotu, že ti rybky nepochcípou na nějaké pofiderní plnivo/barvivo ve filamentu, netiskni futrál na žrádlo, ale futrál na krabičku na žrádlo.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    vím, jak se všude píše, že PLA není food safe, ale je to reálně problém na skladování rybího žrádla ve formě suchých malých granulí?
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    WEWERKA: Holt to není na nákup jedne položky za pár korun 🥴. Jde to až z Litvy ale můžeš zkusit napsat jestli by to neposlali nějak jinak.
    Když tam objednávám tak je to většinou v desítkách € a vice 😅.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    SKAUT: Diky za tip.

Subtotal €3.98
    Shipping €9.68

Postovny je vtipny no :)
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ACID
    ACID --- ---
    WEWERKA: děj vědět jak jsi dopadla
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    LYCO: Tak na FB lidi radi napsat primo do KVT (kvt-fastening.com), ze pry obchodnik je ochotny poslat 10-20 ks. Tak jsem napsala a uvidim.
    LYCO
    LYCO --- ---
    NAVARA: jo, ty používám taky, ty jsou fajn že nejsou moc velké

WEWERKA: mě se líbí hlavně jak jsou malé, ten límec je ta míň důležitá část :)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    LYCO: Zkus to tady https://shop.simaf.cz/Zalisky-s-hlavou-c10_75_3.htm
    Taky tam maji m5 s limcem, ale nejak moc vysoky. Budu muset nejdriv zjistit jestli to tam bude pasovat.

NAVARA: Skoda.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    WEWERKA: Jen ty krátké M3 x 3,0 od cnckitchen

LYCO
    LYCO --- ---
    WEWERKA: aha, proto o nich nevím, ony jsou kapku předražené :-( Nebo je to možná tím že jsou M5, to jsem taky přehlídl. Moje modely normálně používají M3.

Pro M5 ani nebudu mít využití :-( Kdybys kupovala M3, tak bych asi objednal.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    NAVARA: Nemas v supliku nahodou i par kusu 0006M5? :) Protoze to je vyhozena 1kkc

LYCO: Jestli je budes brat a jsi z okoli Prahy, mohla bych odkoupit treba 10 ks?
    LYCO
    LYCO --- ---
    WEWERKA: dík za info, nevěděl jsem že se dělají takovéhle malé s límcem, to se bude hodit :-)

já u svých modelů už často počítám s tím že tam budou závitové vložky, je to mnohem odolnější když je potřeba to opakovaně rozebírat.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    WEWERKA: Jo, to není plně neobyklé - prostě se to jako kousovky nevyplatí prodávat. Takže po použití čtyř thread M3 mám pytlíček s 96 dalšími na "možná někdy příště", v šuplíku se spoustou podobných pytlíčků a krabiček.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Ahoj, jsem uplne new do 3d tisku, tak pardon za pravdepodobne blby dotaz. Vyrobek ma obsahovat matici 0006M5 Tappex. Kde neco takoveho sezenu? Nasla jsem to tme.eu, ale maji je po 100 ks.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam