• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    BOAR
    BOAR --- ---
    RAINBOF: to bypada hezky.
    SKAUT: Hele ja si tyu tiskarnu klidne postavim. pokud se pak jednou nakonfiguruje, a zkalibruje, tak mi to staci. Jenm si pamatuju, jak nekdo mel tiskarnu, kterou vzdy 20 minut pripravoval na tisk, 5x zacinal znova, a nazacatku drzel srouby nahore, aby nastavil spravnou tloustku ttisku cico. ale je pravda, ze to je tak 8 let zpatky.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    BOAR: v tom pripade si porid tiskarnu vetsi nez prusa. ja kvuli tomu mam creality cr-10s pro v2 neni to rychlik ale PLA/PET to dava a je to velky.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    BOAR: Tak to jsou některé z důvodu proc ke me domu Bambu nesmí.
    Tisk jde i offline ( jen se beha s kartou ) takže ji lze mit komplet offline. Slicer jde IMHO použít jakykoliv ( a fork OrcaSlicer jde možná i na linuxu?, superslicer je na linux určitě).
    Problem je ze Bambu tohle dotahlo do stavu co pises ze chces. Teoreticky Prusa MK4 nebo XL ale....

Z consumer level tiskáren které by byli "kup a pouzivej" asi žádná neni.
    Ja si postavil Vorona ( V0) a ten mám ve stavu kdy "zapnu a používám", ale bylo treba to do tohoto stavu dostat.
    Z těch sestavenych co by byli plne samostatné fakt nevim. Ani Markforged co mame v práci si některé věci neudělá sám, a to je tiskárna v ceně pulky noveho auta.

Budes muset někde ustoupit IMHO. A pokud o 3d tisku nic nevis tak neni moc ja výběr pokud chces neco co má nejvyšší komfort.
    BOAR
    BOAR --- ---
    SKAUT: bamboo: zavreny hw, i sw, tisk pres cinsky cloud, sw jen pro win/mac ... takze ne-e, bamboo to urcite nebude.

RAINBOF: resin uz bude cenove asi jinde hodne.
    jinak predstava byla treba dodelat nejaky koleje do vlackodrahy a tak. Nepocital jsem s necim malym na cucani.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    3D tisk je super na modelarinu a kuteni. Na hracky bych ti asi doporucil resin ale ten bych ti nedoporucil mit v obytny mistnosti.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    BOAR: predstavu o materialu si udelej podle toho, jak jsou deti maly (jestli to budou cucat, jak moc to ma vydrzet). Neco ma toxicky vypary behem tisku, neco je toxicky porad :)

Ve finale zjistis, ze vetsina hracek vyjde levneji / bezpecneji v obchode...
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    BOAR: Nejsem fanda Bambu v mnoha směrech ale tady bych fakt sahl po Bambu A1. Má nejblíž k tomu co chceš v všech směrech. Nebudu tvrdit že to bude bezproblémové ale pořád to má nejblíž ke "kup a používej"
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    JVCNC: Hmm, co teklo na nezakrytovane v létě? Měl jsem tam celou dobu extruder tisknuty z Prusa PETG , na něm nema17 stepper od Trinamics celkem slušně krmený ( v provozu měl 60°C , v enclosure k 50°C ) a překvapivě jsem nenasel zadnou větší deformaci po cca 300 hodinách tiskového času z čehož byla vetsina ABS( jako sam jsem na to koukal ...).
    Druhý díl z PETG je ten co.je zespodu na bedu a drží řemeny, krom lehkeho přitažení šroubů taky nulová deformace.

Jediný díl který trochu tekl byl držák pindy z ABS, ale měl jsem tam Mosquito hotend takže to chápu. Držák hotendu byl z hliníku (předtím z Onyxu )a foukání na výtisk z Onyxu ( Markforged nylon s carbonem - mají jej mit vic special, taky podle toho stoji 🤣).

Doufám že se toho někdo nechytne. Díly do uzavřené tiskárny fakt tisknete z ABS / ASA a ne z PETG ( nebo nedej bože PLA )
    BOAR
    BOAR --- ---
    SKAUT: Hele vlastne ani nevim, spis bych chtel nejak zacit, tisknout pro deti nejake hracky, predstava je treba vlacky, ci tak neco. Takze nemam predstavu materialu. Ale chtel bych neco, co se slozi, jednou nastavi/zkalibruje, a bude tisknout.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SKAUT: no těch úprav je docela dost vzhledem k množství tisknutých dílů které začnou téct při provozu i při nižší okolní teplotě než je 100°C, třeba v létě a bez krytu (na neupravené tiskárně). zase v tom Průša nebyl sám a nebyla to jediná tiskárna která v létě přestala tisknout.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    LYCO: Jo koukám že jsem nekoukal 🤣. Tak Mouser / Digikey.
    LYCO
    LYCO --- ---
    SKAUT: ten co jsem linkoval má (nebo by aspoň měl mít) PWM vstup, píšou to v popisu a na fotce má 4 dráty.

Číňan mě nenávidí, založil jsem si na aliexpresu účet a nedokázal jsem si nic objednat, zablokovali mi ho. Před tím než jsem odeslal první objednávku.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    LYCO: Ten má tacho výstup ( ale napájení se da PWM-kem řídit).

Mouser nebo Digikey. Ale u obojiho to chce obejdnat za víc jak 1500 ať je to bez dopravy, cla a podobných nesmyslů.

Nebo zkusit cinana , někteří tam prodávají genuine větráky, případně GDSTime jsou taky poměrně kvalitní ( ale 3010 blowery nemají rádi zvýšené teploty 🤣)
    LYCO
    LYCO --- ---
    Nevíte kde sehnat 5010 blower s PWM řízením otáček? Něco takového: https://www.hotend.cz/ventilatory/467-sunon-maglev-blower-5015-24v-mf50152vx-1l01c-q99.html
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    BOAR: Z čeho a co se bude tisknout? Pokud by to bylo jen PLA a PETG tak bych asi kouknul po Bambu A1 misto Prusa Mini a podobných. Ta by mohla být nejblíže k tomu "zapni a používej" . Prusa mini má z mého pohledu nekolik konstrukčních nedokonalostí ( a z toho plynoucí potencionální problémy) ale jinak je to slušná česká tiskárna která po pár úpravách zvládá i náročnější materiály ( a pokud se přidá i zakrytovani tak dává v pohodě ABS, ASA, PA a další kterým stačí 100°C bed ).
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    BOAR: dle zbezneho pruzkumu na bazosi to vypada, ze 10k je aktualne bezna cena MK3 z druhe ruky :))
    BOAR
    BOAR --- ---
    klasicka otazka: jakou tiskarnu ?

budget tak 10K, (ackoli koukam, ze ted prusa mini je za 11 - to by se jeste dalo.

asi bych byl radsi, kdyby to tisklo, a nebylo potreba to pokazdy nejak extra nastavovat.
    Nadruhou stranu, pokud to bude stavebnice, tak mi to asi nevadi (ackoli pocitam, ze tyhle 2 body jdou proti sobe)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    Blbost, rozhodně to není první tiskárna s lineárními motory, už nějakou dobu se používají i na komerčních tiskárnách. Přesnost s 3 um je blbost. Nikde nevidím odměrovani, konstrukce magnetu je špatná, obvykle kuli plynulosti mají lineární motory magnety šikmo, a bez odměřování to bude možná jen lineární krokac. Za mě scam nebo nesmysl
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Jo vim, viz to co jsem psal o kus níže - https://www.nyx.cz/discussion/20020/id/56213904
    PUNJAB
    PUNJAB --- ---
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    AKA_THE_A: divny obrazky, reuploadnuty video (kde si lidi stezujou ze kvuli tomu co tam bylo za komenty), dost podivna anglictina a zvlastni cisla (ne toho motion systemu ale treba u extruderu... 60mm^3/s? fakt? mozna myslej vody... :))) Rad bych jim krivdil, ale je to too good to be true
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam