• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    Asi taková noob otázka ale co byste použili za filament na přípravky k elektrickému nářadí (vodítka, dorazy, etc)? Za předpokladu že tisknete na X1C.
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    ja si hned pri koupi mk3 poridil hladky pei + zrnitej plat, na pei mi petg drzelo uplne zbesile a na zrnitym je to pohoda jahoda

podlozky cistim, jen kdyz to omylem upatlam prsty jinak to neni skoro vubec potreba

co se tyce mk4 a automaticky kaibrace, to je sice pekna zalezitost, ale zaroven trochu marketingovej tah na zakazniky, na neco, co nepotrebujes,,, jakmile totiz tiskarnu jednou dobre zkalibrujes, mastu ciselnou hodnotu, ktera je prakticky naporad,,, a to swapovani s z correction a podlozkou moc nechapu, udelas si akorat jinej profil na jinou podlozku a to uz se taky nemeni, jen pri vymene podlozky zmacknes dvakrat tlacitko
    FARIN
    FARIN --- ---
    QWWERTY: chapu, na Mini se mi do toho taky moc nechce. Proto tu automatickou kalibraci povazuju za nejlepsi vlastnost MK4.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    FARIN: casto tisknu grafiku, takze potrebuju, aby poradne drzel uplny kazdy kus uplne kazde cary
    takze pouzivam aceton+ipa, abych mel jistotu, ze tam neni mastnota/spina vubec zadna a vetsinou to drzi jak blby ... ale zatim jsem tim nikdy nezrusil PEI

+ mam doma druhy plat, ale prenastavovat pri kazdym swapu Z correction by se mi taky nechtelo, takze jsem ho za ty 2 roky pouzil asi 1x
    FARIN
    FARIN --- ---
    QWWERTY: zalezi taky jak odmastujes. Pokud je te hladky trochu zapraseny / umasteny tak to drzi min. Ale porad ten komfort sundavani se neda srovna se zrnitym.
    ACID
    ACID --- ---
    PECA: za mě je ideální kombinace satén a zrnitý, většinou popravdě tisknu na zrnitý
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    asi nevim jak je to u vas, ale za me je PETG problem na hladkym platu tak nekde mezi "0.1% chance" a "urban legend"
    tisknu PETG (i vetsi kontaktni plochy) na hladky uz asi 6 let (a to i vcetne MK2, kde se nedalo sundavat prohnutim platu) a v zivote jsem se nepotkal s problemem, ze by mi prichyceny PETG urvalo i kus PEI
    FARIN
    FARIN --- ---
    Na hladkém to drží příliš. Malé věci se dají, ale u větších hrozí, že to strhneš i s PEI folií a máš po plátu. (osobně se mi to už povedlo)
    Na zrnitém jen prohneš plát a je to dole samo. Navíc jestli budeš mít MK4 tak nic nebrání časté výměně. Tady není žádné přepínání profilů v tiskárně, žádná kalibrace. Přehodíš plát a tiskneš. (u těch starších byla výměna trochu pruda, mohl jsi zapomenout to přeponout apod...)
    PECA
    PECA --- ---
    WEWERKA: Dobré vědět, to by bylo mrzuté "školné", odrbat si podložku a čekat na novou. :)
    NAVARA, FARIN: Dík, tak přihodím zrnitý, možná oba, stejně jsem to zvažoval, nebo začnu PLA a další pláty vezmu později s PETG strunou.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Než mi dorazil ten saténový, tak pětky šly na hladký - ne že by to nešlo, ale z toho saténového jde jen rukou :)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    PECA: Pisou v popisu, ze PETG by se nemel na hladke podlozce pouzivat. Ze tisk muze poskodit povrch a pak, ze prilnavost muze byt hodne silna.
    FARIN
    FARIN --- ---
    PECA: PETG se mnohem lepe tiskne na zrnitem, ten bych se nebal vzit navic
    CHILDINTIME
    CHILDINTIME --- ---
    PECA: hladky staci na vse.
    PECA
    PECA --- ---
    No, já už mám skoro našetřeno. Akorát se bojím, že když neobjednám tiskárnu teď (Průša MK4), tak to do Vánoc "nedonde".

K tomu dotaz. Má smysl se hned na začátku zabývat dodatečnými tiskovými pláty (zrnitý či saténový), nebo je ten přibalený hladký dostačující pro všechno? Tisk počítám PLA a PETG, mám tam načatou strunu ABS, ale není nutné to dotisknout, když to nepůjde.
    Syn chtěl tisknout letadlo (lítací), možná zkusí příští rok na střední škole cansat, tak nějaké prototypování, tělo cansatu. To by z PLA/PETG asi stačilo.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    R0C3S3K: Netěsní, tři tisky z toho seznamu jsou na utěsnění :)
    WEWERKA: Jojo, pak to nasázíš tam, jinak ten silica gel bude hned mokrej
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    NAVARA: Pekna sbirka :) Zatim vlhkost nijak neresim (mam to original pytliku), ale mam v planu si vytisknout tohle https://www.printables.com/cs/model/551828-unoriginal-prusa-drybox

R0C3S3K: Freecad a ja si zatim netykame. Jako vubec. Nas vztah je spis jako box v ringu kde jsem dostala nekolikrat knock out :) Je par dalsich duvodu proc jsem se do toho nechtela poustet. Krabicka jak ted je, tak mi vyhovuje. Extra tesnost zatim nepotrebuju a kdyby ano, da se to vyresit dotiskem ucpavek.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ad. bedny - nechcete nekdo 12U rack? nejak jsem dosel k zaveru, ze mi jeden staci
    konkretne tenhle model - https://profipatch.com/netzwerkschraenke/netzwerkschrank-wandgehaeuse-19-zoll-12he-basic-unmontiert-flat-pack-tiefe-600mm-weiss

je to jednoducha plechova konstrukce odpovidajici cene (na tom eshopu je videt i navod jak je to slozeny). uplne to vystihuje to "box netesni, vrata forovy" (coz treba za me neni takovy problem) ... a pokud by jste chteli bocni/zadni pristup, bude potreba ho do steny vyriznout
    rozmery to odpovida i +- Lack stolku, takze pokud ho budete nahrazovat, muzu doporucit mu misto noh prisroubovat kolecka a postavit rack na to. pak se da aspon snadno presunovat po mistnosti, aniz by si clovek rozhodil kalibraci :))

prihodim k tomu i gumovou podlozku, kabelovy zlab a hotovy modely pro prisroubovani zvenku, vcetne modu krytu pro MK3 zdroj - viz https://www.thingiverse.com/thing:4934111
    prenecham za 2000,- .. nejlip osobni odber v Brne, at to nemusim demontovat, ale odvezete si to v kuse jako bednu

R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    WEWERKA: ten box od prusi jsem okukoval na makerfair a za ty prachy je to fakt marny, nezlob se za uprimnost, ten box netesni, vrata forovy a zrovna ty ses takovej kutil, to ses okradla o kus zabavny cinnosti, zvlast, kdyby sis k tomu zamodelovala;)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    WEWERKA: Cukřenky jsem si vytiskl na silica gel - mám je nahoře s filamenty, ale vytiskl jsem jich moc (doprostřed za táhlo se nevejde), tak jsem jí dal dolů.

Spolu s tím repboxem na filamenty dorazily i plechové krabičky na silica gel. Ale buď jsem nepřišel na to jak s nich sundat nějaký další obal (krom folie ve které přišly), nebo jsou k ničemu.
    Nedostaly zezhora prakticky žádnou vlhkost, ani se nezbarvily že by jí měly už dost, zatímco ten silica gel v "cukřenkách" to stáhl během chvíli o hodně (teď je nanucaný, musím ho vysušit :), tak šly za trest dolu než vymyslím co s nimi.

Většina by měla být na https://www.printables.com/@Navara_276209/collections/681164 , něco jsem možná zapomněl nebo už nepoužívám a furt je v listu.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    NAVARA: No mas tam spoustu doplnku :) Co jsou to treba ty krabicky dole u tiskarny? Myslim tu cukrenku a 4 bloky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam