• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    SKAUT: Ted jsem tiskla nekolik spulek petg a jo, pravidelne davam pauzu a cistim kartackem zespoda. Jinak z toho za chvili vznikne lepici bahno, ktere cestuje vsude mozne po vytisku :) Ale menila jsem za 0.8 trysku, protoze jsem si chtela zkusit vase mod a pri te prilezitosti jsem chtela zkusit jak ucinkuje ten toluen. Zatim me zajima ucinnost a podle toho uvidim co si s tim muzu dovolit u vyhlazovani.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    WEWERKA: Nechci ti kazit radost ale jen potopení úplně nefunguje.
    Lepší je stará dobrá ruční práce a horkovzduska. ( a pravidelně čistit trysku preventivně).
    Nebo netisknout PETG, protože je to hnus jak to vsude lepi 😝
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ZVIRATKO: Zatim zkoumam co to s tim materialem dela, takze prvni pokus ala uplne ocisteni trysky na to byl vhodny kandidat. No, objednam si litr na pokusy a uvidime.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    WEWERKA: netusim, jen jsem komentoval ze co se doporucuje na vyhlazovani nemusi fungovat na rozpousteni :)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ZVIRATKO: A co treba Ethylester kyseliny octové? V tom URL co jsem pastla to doporucuji jako "Ethyl Acetate", ktery je pry nejvic safe oproti ostatnim latkam.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    WEWERKA: je mozne ze to tim jde vyhladit, ale ne rozpustit. Treba PLA (nektere) jdou vyhlazovat acetonem podobne jako ASA a ABS, ale udela to jen mirne oslizly povrch, kdybys to pouzila jako support tak jsi v loji protoze to cele nerozpustis.
    A proc to chces rozpoustet? Me vzdycky stacilo to nahrat, pinzetou z toho obrat bordel a pak ocelovy kartac + nozikem to oskrabat..
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    FARIN: netuším, jsem zvyklej, když dostanu nějakou novou elektroniku, tak jako první dělám hard reset
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    R0C3S3K: Tak ruzne o tom lidi pisou, treba nahodny clanek zde https://www.3dprintbeast.com/petg-solvent/
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    WEWERKA: prusa na svem webu uvadi jako rozpoustedlo petg dichlormetan, o toluenu nic nepise, kde jsi na tuhle informaci narazila?

asi nejsnaze se lepta ABS nebo ASA acetonem, snadno dostupny a z chemikalii asi jeden z tech mene problemovych a vysledky jsou dobre
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Docetla jsem se na netu, ze PETG je rozpustne v toluenu. Tak jsem koupila toluenove rozpoustedlo, kde ma byt 85% toluenu a ponorila tam na 24h trysku. No a nic se nestalo. Kde delam chybu? Musi to byt 100% toluen nebo proste Prusament PETG na toluen nereaguje?
    FARIN
    FARIN --- ---
    HONCKA: pro zajímavost, kolik má najeto km?
    Kdyby ti přišlo že to tiskne blbě tak může být dobrý napad to celý rozebrat a složit a přitom zkontrolovat a případně vyměnit ložiska.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    taky jak ktery PETG a jak ktera barva
    bily PETG (Verbatim)
    bila ASA (C-Tech, Formfutura)
    bily PLA (colorFabb, Bambu)
    tohle kdyz dam na bed bez lepidla, tak to musim odsekavat
    jiny barvy stejnyho vyrobce bez problemu :)

jak tisknu neco bilyho tak ted uz delam radsi nejdriv test na podlozce, co ma uz nejlepsi za sebou :-D
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ELIJEN: Jop, hladke PEI se doporucuje nebrat IPA pred tiskem PETG. Případně tam dát nějaký separátor.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ELIJEN: je to mozny, ale viz co jsem psal driv - kdyz tisknes grafiku, tak potrebujes aby drzel kazdy milimetr linky na bedu
    za 5 let jsem nemel problem s odmastenym PEI a PETG ... a o 2 tydny pozdeji, co se to tu resilo, uz to znam z prvni ruky :D
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    QWWERTY: Nedoporucuje se prave u PETG neodmastovat? Nekde jsem cetl o prejizdeni bedem po cele, aby se to hezky promastilo :D
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    FARIN: netrvalo to dlouho a musim ti dat za pravdu :D
    vcera jsem tiskl temp tower pro PETG, bed byl odmasteny aceton+IPA z predchoziho modelu a vez zacinala na 250°C, takze se to tam pricuclo jak blby a pri sundavani jsem natrhl PEI
    jako je to jenom kousek a po primacknuti se to tvari ok, ale je jasny, ze pri sundavani dalsiho modelu se to zacne trhat vic :))
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    HONCKA: fungl novy neznamena suchy :)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    ZVIRATKO: nee tohle je fungl nový petg, zatím jsem na týhle tiskárně tiskl akorát pla
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    HONCKA: nejdriv to usus nez zacnes resit stringovani, a pak bych si hral nejdriv s retrakcema a teplotu spis nechal co nejvyssi co doporucuje vyrobce
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Asi to fakt bude v těch filamentech, teď jsem skusil mojí první petg cívku, tisknul jsem testovací model a krom lehkýho stringování (to si pohraju trochu s teplotou) v pohodě
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam