• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    77WHITE: btw. mozna si si me spletl s clovekem co se tu ptal jak prevest automaticky 2d vykres do 3d, tomu opravdu vsichni rikali ze to nejde. ale ja sem nikde nenapsal, ze to jde. jen jsem vyjadril presvedceni, ze pri vyvoji ui to problem vc budoucnu nebude. takze si to priste laskave precti poradne at vis na koho reagujes.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    77WHITE: je tak tezky precist si vlakno a nereagovat nesmyslne ?
    1, ano nefunguje, predikoval jsem ze do 10 let tato technologie bude
    2, ja jsem si ten vykres nakreslil samozrejme sam, za radu dekuji, ale je bezpredmetna. jen jsem to proste zkousel nejdriv pres ui.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ANDY_WARHOL: vsichni ti odpovidaji ze je to blbost, ja ti rikam ze existuje reseni k tvojemu problemu uz dlouhy desetileti ale ty zaryte cekas na spasu od AI overlorda, tak nevim kdo nereaguje na ostatni :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANDY_WARHOL: řešíme
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    77WHITE: tak těšíme ti UI, že to bude umět udělat z fotky a ty odpovíš, že už to nějaký software umí a pak z tebe vyleze, že to tak není, tak sakra reaguj na vlákno.
    Tohle co píšeš samozrejme vím. Ale o to tu nešlo.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ANDY_WARHOL: Jasne ze ne, Zapomen na fotku, to je blbost. Mluvim o parametrickym vykresu, automaticky detaily a variabilita. Ani nejmodernejsi 3d skenery z automoto nejsou tak pouzitelny, furt ti to generuje jen mrtvou sit bodu, ktery musis manualne oklikavat aby vysled ej objekt byl k necemu dobrej.
    PECA
    PECA --- ---
    JVCNC: Přečti si ještě jednou co jsem napsal. A potom si uvědom, jak se s AI pracuje. AI sama o sobě nemyslí, jak si mnozí myslí, ale generuje na základě promptu. A sestavit promp dá někdy docela starost. Co AI řeší je nudná repetetivní zdlouhavá práce. Know how dodává pořád člověk. Ale prostě jsme tu s tím off topic. :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    77WHITE: opravdu to umí sám z fotky?
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ANDY_WARHOL: Tohle bim software umi uz dekady, archicad, revit, nemetshek apod. Urcite existujou na nektery bezne dostupny plotovy systemy dynamicky bloky.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ORBIT: Já nehraju hry, jen se profesně v prostředí pohybuju už přes 2 dekády. nechci ti brát iluze, i pro mě by to bylo super, ale ty mnou zmíněné informace AI vycucá z fotky jak?

    Kromě toho dostat z vektorových 3 pohledů, nějaký 3d model, tak na to fakt není potřeba AI.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PECA: Ano, musí to vědět konstruktér protože jen on má všechny informace a není způsob jak by je mohla AI získat. Je docela velký problém i jen v komunikaci v rámci technické dokumentace mezi lidmi, kteří nějakou, at už jakoukoliv, inteligenci mají. Představa že to nějak záhadně magicky vyřeší AI je značně naivní až doslova dětinská. Výkres není jen pár kót, obsahuje spousty dalších informací které jsou předepsané konstruktérem a není jak je odvodit ani člověkem, natož neuronovou sítí, které se dnes po dekádách existence najednou honosně říká AI.
    PECA
    PECA --- ---
    JVCNC: Jasně, že nemá cenu přeceňovat schopnosti AI. Na druhou stranu, i konstruktér si ty tolerance, drsnosti atd. musí nějak vymyslet. Je to nějaký proces a dovedu si představit, kdy AI bude dělat tu "otročinu" ve fomě kreslení a konstruktér ji bude jenom navigovat (lidově řečeno komandovat, plísnit a chválit, aby dosáhl kýženého výsledku). :)

    Ale to je na jinou diskusi. Původně šlo o to, jestli lze 2D výkres "automagicky" převést do 3D modelu. A to zatím nejde. Zatím je k tomu pořád potřeba operátor, který to překreslí. A je k tomu je dostupný fajnový tooling a zběhlý operátor jednodychý výkres převere "raz dva".
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    No já sem konkrétně chtěl výkres plotu, kde jsou betonové prolejvaky, které jsou rozměrově poměrně přesně, takže defakto stačí zadat rozměr jednoho a na fotce si spočítat kolik jich je a jak jsou rozmístěny a udělat z toho situační výkres
    Ale ani to ještě není možné.
    Za 10 let žádný problém. Možná i driv
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    JVCNC: Klidne se smir s tim ze to AInikdy umet nebude, ja hraju jinou hru a zajima me co z toho vyleze :)

    A kdybych to mel trochu rozvest, tak zalezi na tom ceho je to fotka a v jakem je prostredi. Z toho se da odvodit leccos. Take muze mit ruzna metadata nebo popis, ktere tomu muzou pridat dalsi informace.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ORBIT: rozměrové tolerance, tepelné zpracování, povrchovou úpravu, drsnosti povrchu atd. z toho AI vycucá jak?
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    ANDY_WARHOL: Ze by to pouzilo metody fotogrametry a nasledne z toho zkompilovalo vykres toho co je na fotce? To by bylo cool :) A to jo, to asi za rok nebude
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ORBIT: technickéj výkres z fotky za rok nebude
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    JVCNC: Me je to jasny jak se delaji vykresy. Tim bych to utnul, tohle nesouvisi s 3d tiskem.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ORBIT: řezy a průřezy, teda hlavně částečné řezy se dělají aby bylo možné okótovat jinak neviditelné hrany.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    JVCNC: Kotuje se co je zapotrebi a kde to neni jasne, delaji se rezy a detaily.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    ANDY_WARHOL: Za rok, ne za deset let ;)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    LESH: to sice ano akorát neviditelné hrany se nekótují
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam