• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    PECA: tenhle funguje vyborne, rozhodne mohu doporucit.

A autorewind je varianta misto bufferu imo, nikoliv oboji najednou.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PECA: Mám vytištěno :) Ale to neřeší zavádění přímo do selectoru - ty hrábě sice přitlačí kolečko a mohu tlačit na filament aniž bych kolečko vyndal (moc pružně mi to ale nejede, asi budu muset tu jednu část přetisknout, měl jsem tam defaultní supporty a imo to moc poškodily).
    Řeší komfort zavádění pokud selektor funguje hladce, ale ne když mám ty pfte tuby do mmu3 zavedené shora místo zespodu, takže tužší ("made for prusa") fillament je prostě příliš otočený nahoru a ani přitlačený tím body, není přitlačen dostatečně a čouhá nahoru.
    Dost hraje i roli, kudy jdou ptfe tuby - když je mám ze strany jako na fotce, ten filament jede bokem, když je rukou přidržím uprostřed, pojedou rovněji (ale v případě toho bílého pořád příliš mimo, je nějaký tužší) - prostě hrubě předpokládají, že je máš vedené zespodu s buferem horizontálně na úrovni tiskárny. Úpravou pozice potrubí to mohu ovlivnit, ale na "správnou" pozici není uvnitř místo.

Udělal jsem si hrabičky, kterými to tam umím nacpat - pak už to funguje fajn - ale musím mít jak přístup k mmu3 zezhora, možnost posunout ručně selektor (když selže automatické zavádění, protože proč by na to mělo být menu; pokud zavádím manuálně, tak to naštěstí zrušit a posunout jde) a možnost hýbat filamentem.
    Takhle se mi k tomu přistupuje asi nejlépe - ale to nepůjde s repboxem nahoře v těch černých packách.

Vlastně ještě musím vymyslet, jak budu tahat fillament z repboxu, abych ho vůbec zavedl. Asi budu muset mít ty pfte volněji, abych je mohl z repboxu vytáhnout, natlačit fillament do tiskárny a pak zase nasunout. V tom původním modelu jsem to mohl dělat přes pfte navolno zastrčený do koncovky na střeše, teď jedou všechny přímo do mmu3.

PECA
    PECA --- ---
    NAVARA: Nepomohl by ti na zavádění filamentu skr buffer nástroj z následujícího odkazu?

Printables
    https://www.printables.com/cs/model/829946-mmu-loading-fork-mk2
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Tohle jsem hledal a nemohl najít… Enclosure, ale buffer pořád dole a tpfe jdou do jednotky zespodu.

https://help.prusa3d.com/guide/6-hinged-lid-add-on_354154#355099
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ORBIT: jenze nadobi do trouby je podstatne vic food safe a malo kdy v ni primo tavis plasty na 200+ stupnu treba 10 hodin v kuse ¯\_(ツ)_/¯
    FARIN
    FARIN --- ---
    ORBIT: tohle může být naopak argument proti expozici. Protože zátěž je leckdy kumulativní a právě proto že žiješ ve velkém městě by jsi neměl po přidávat další.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    ORBIT: V troubě nepečeme plast jako na 3d printeru.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ORBIT: Tuhle je verze, ale s fillamenty vepředu na víku, ale to mi neřeší fillament, co se v jednotce kroutí tak, že ani přitlačen nezajede do krátkého ptfe...

Jak vyrobit box na 3D tiskárnu Original Prusa i3 s MMU2S - kompletní návod - 3D tiskárny Original Prusa
    https://blog.prusa3d.com/cs/jak-vyrobit-box-na-3d-tiskarnu-original-prusa-i3-s-mmu2s-kompletni-navod_30215/
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    GIOMIKY: Pecete doma v troube a zijes ve velkem meste?
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    NAVARA: Buffer se da dat pod to viko uvnitr, oz by ti to mohlo resit.. a kdyz nebudou trubicky zohybane, tak nevadi, kdyz budou delsi. Resp pokud vyznamne neszvysis treni, je vzdalenost irelevantni
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    ORBIT: Dle mého názoru, když tavíš, formuješ a deformuješ a necháváš zatuhnout, doma, plast, tak se ti rozličné oxidanty plastů a mikročástečky, na neviditelné úrovni, celou dobu, uvolňují do pokoje. Ale je to moje dojmologie.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ORBIT: Otvírání zhora právě mají jako default - bez mmu3 jsem tam měl packy a na nich repbox s fillamenty.
    [NAVARA @ 3D tiskárny]

Jenže teď potřebuji někam dát buffer a současně aby ty ptfe z něj lezly do mmu3 zespodu. Čemuž umístění bufferu nahoře moc nepomáhá. Po stranách právě místo nemám, přemýšlím jestli tu tiskárnu uvnitř nešoupnout doleva a dát repbox jak zamýšleli bez enclosure, ale nevím jestli ty ptfe od fillamentu budou dost dlouhé / nepřesáhnou možnosti mmu3.
    [NAVARA @ 3D tiskárny]
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    NAVARA: Damy prominou bordel na pracovni plose ;)

ORBIT
    ORBIT --- ---
    NAVARA: Umisteni bufferu a filementu budu jeste menit, ale mam to ted vlevo od tiskarny. Protoze vpravo je zed a nad enclosurem je rack, takze tam neni zadne misto, ani na oteviraci dekl.

Videl jsem na printables celkem hezka reseni s oteviranim enclsure zeshora a ruzna umisteni filementu na tom.
    Ja to budu mit vyhledve na zdi zatim.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ANDY_WARHOL: Kdybych s tím začínal, tak možná. Ale mk4+enclo (ty přes rok) i mmu3 tu už mám - takže levnější by to nebylo a problém s místem naopak zhoršilo.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    A samozřejmě jsem myslel corexy
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Pořešený...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    NAVARA: nebylo lepší si pořídit bambulab s ams, který to má potěšení v tomto smyslu imho lépe a bylo by to asi I levnější? Navíc core design je pro rychly tisk nezbytné?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ORBIT: A kde máš buffer a fillamenty? Protože dle ofiko není MMU3 s Enclosure kompatabilní (je tam jen link na MK3+MMU2 pro inspiraci, ale unsupported) a buffer s fillamenty by měl být vedle tiskárny.

Na horizontální umístění nemám místo - jeden z důvodů, proč jsem enclosure pořizoval, abych mohl mít fillamenty nahoře - a při zavádění některých fillamentů to, že je buffer nahoře, prostě dělá problémy.

Např. fillament ("made for průša" z jejich eshopu) je stočen nahoru a vůbec nezajede do té krátké ptfe těsně před zavaděčem. Takže musím selektor odtočit bokem a s packou ho tam navést (a kvůli tomu musím vytáhnout to kolečko z buferu abych mohl fillamentem hýbat, atd), prostě oser.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    QWWERTY: Jo to mi uniklo, to dava mnohem vetsi smysl :D Proto jsem se na to ptal, protoze mi chybela souvislost, ale jen blbe ctu. Sypu si filament na hlavu
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    NAVARA: Tomu nerozumim, ja mam enclosure i hepa i mmu3..
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ORBIT: " kde se tiskne jedou za měsíc modýlek z PLA "
    jenze puvodni reakce byla na to, ze jsem zminil FabLab. tzn. misto, kde skoro nonstop bezi nekolik tiskaren a ty nemas kontrolu nad tim, z jakeho materialu zrovna tiskne tvuj soused
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam