• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    ACID: loctite je nejaky lepidlo, co s tim? kde shanite teplovodivou pastu v kamennejch kramech?
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    zkusil jsem hodit ve sliceru default profil, asi tam nejaky brikule byly, zvedl jsem taky kvalitu tisku a misto vysky vrstvy 0,3 jsem dal 0,2,,, nevim presne co zpusobilu pripadnou nadextruzi, protoze s tou jsem nehybal

vytisk je prakticky v poradku, krom jednoho glitche vpravo a ne moc dobre vytisteneho svu vlevo,,,

porad se mi nechce moc rozebirat ten hotend, i kdyz uz jsem koukal na prusackej web, kde je to docela blbuvzdorne popsany a po tech letech by mozna nebylo od veci to udelat,,, asi bych si rovnou objednal novou trysku a ted je otazka, jestli nemam vzit i novej heatbreak s heatblockem, minimalne ten heatblock je opticky dost zasvinenej, nevim jak se to cisti, chemicky nemam moc kde a nekde jsem cetl, ze se to mozna da udelat horkovzdusnou pistoli, no nevim no;) chladic asi menit potreba neni? mozna rovnou vymenit i PTFE trubicku?

nebo je to zbytecny a mam spis jeste ladit ve sliceru, pripadne dratem zkusit prostouchnout hotend?

ACID: zmerit filament myslis jako jestli neni vlhkej? nebo jestli je symetricky napnutej? ted nevim

ACID
    ACID --- ---
    R0C3S3K: pokud si nic nepo.....l ve sliceru, nebo není špatný filament (zkus ho změřit), tak rozborka endu, vyčistit, spodní část namazat pastou, horní loctite (pokud máš e3d V6, loctite musíš dát dolů do chladiče který je vzhůru nohama, tím bude v chladné části), blok nasroubovat tak, aby si měl po dotažení trysky mezi sestihranem a plochou bloku ca 0,5mm mezeru, pak to vložit do držáku ať máš správně orientaci kabelů a pak po nahrati dotáhnout trysku.
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    ANDY_WARHOL: ok, jestli to nevyresim softwarove, tak se na to vrhnu, co mi zbejva
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Taky je třeba občas celé rozebrat a příslušná místa namazat vodivou pastou, protože jinak se špatně odvádí teplo a filament je ve studené části moc měkký a dochází k tomu samému.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    R0C3S3K: tak já nemyslím extruder ale hotend.

Ale jestli si s tím nic nedělal, tak to je nejspis ucpaný. To se po nějaké době bezproblémového provozu stane.
    Nejlíp to poznáš tak, že při tisku extruder preskakuje, ale ne hned po začátku tisku, to může probíhat normálně, ale u těch vrstev které se špatně tisknou. Takové divné cvakani.
    Extruder narazí na odpor a začne přeskakovat.
    Je právě zajímavě, že to nemusí být hned. Myslím si, že se to projeví až když je to celý víc nahřáté a filament je měkčí blíž k extruderu nez na zacatku tisku, kdy je tvrdy a tak extruder není schopen ho nacpat do ucpané části a začne to přeskakovat. Tvrdý filament to protlači ale měkký už ne.
    Nejlepší je v takové situaci vyndat hotend, nahřát na max a něčím kovovým prostouchnout až do trysky a vytlačit co půjde. Mám na to takovou kovovou tyčku, která má průměr podobný filamentu a tím to prošťuchuju . hotend držím v klestich.
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    prumer trysky mam 0,4 a odpovida sliceru, blbe slozeno to asi nebude, protoze tiskarnu mam tri roky a na extrudueru zadny upgrade neprobehl a mam ho tak od zacatku a do vcera tiskarna fungovala na jednicku

ale asi zkusim jeste poresit, jestli mi neprobehly nejaky brikule ve sliceru, s tou tryskou je to takovy nejasny, ona tam asi nejaka mezera je, ale je to zahnojeny zbytky filamentu, kazdopadne takhle to bylo od zacatku a sama se asi do heatblocku nezarazila, celej hotend byl dodanej vcelku a jen se vlozil do hlavy extruderu
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    R0C3S3K: Jaky mas prumer trysky? Odpovida tomu co mas ve sliceru?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Mě to přijde, že se to ucpava.
    Takže asi špatně slozeno
    LYCO
    LYCO --- ---
    R0C3S3K: vidím dva možné problémy:
    - vyndej trysku, zašroubuj heatbreak hloub do heatblocku, zašroubuj a zatepla (podle návodu) utáhni trysku: nedosedá ti tryska na heatbreak (netěsní)
    - sniž extrusion modifier ve sliceru (měl by být u materiálu), tohle vypadá nadextrudované
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    cau, dneska jsem zapnul tiskarnu a leze mi z ni tohle (viz fotka), procetl jsem tak nejak ty problemy pro nooby, ale moc nevim od ceho se odpichnout,,, jediny co mi prijde, ze tryska je dost narazena na heatblocku a neni tam ta mala mezera, co u prusi avizujou, taky jsem nad heatblockem u heatbrakeu vystoural doccela dost zbytku filamentu,,, tryska uz taky neni nejmladsi, nevite nekdo, cim by to mohlo byt? zkousel jsem i rekalibrovat prvni vrstvu, ale moc to na to nevypada, prvni tri vrstvy to da v podstate normalne, pak se zacnou vlnit perimetry a je to cim dal vic zaglitchovany, zkousel jsem i jinej filament, stejny, pruchod trysky se zda normalni

tiskarna prusa mk3s+ s upgradem na mk3.5, extruder default

ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKAUT: ano to píšu jako tu druhou možnost, pak to asi funguje
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SKAUT: preesne. Protoze"vzdycky" prijdes nekam kde takovou vec jako pripravek nemas poruce :)
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: Takhle ( ilustrační foto 😃)

SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: on ma heatbreak pruchozi pro bowden ( ten se opře až o trysku v hotendu), takže ma bowden v heatbreaku který má jako voditko.
    Vali se mi tu taky nekdy kus kovové trubičky za pomoci které jsem to taky řezal kdysi.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Prostrčíš
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Řeže se to blbě, přípravek je vždy lepší. Jinak to člověk prostě neuřízne dobře. Nevím co přesně má být řezat dle heatbraku, ale jestli to je ze si ho dáš vedle a pak rezes tak to není nejlepší řešení. Jestli nějak prostředí a zařízneš co kouka, tak asi ok
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    RAINBOF: pokud "netlacis" proti usti heatbreaku/kovove trubicky tak v teflonu i ostrý řezák rád ujede od kolmice. Jinak jej uděláš samozřejmě. Jen jsem chtěl tohle vypíchnout ( neptej se proč to píšu)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SKAUT: prece tim ho presne provedu nejkolmejsi jak to jen jde ne.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    RAINBOF: Jde to taky. A když si ohlidas abys měl kolmý řez tak je to OK. ( musí prostě tesnit proti trysce )
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ORBIT: oriznout podle heatbreaku bude nejpresnejsi prece ne ? ten na trysku musi take dosednout
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    RAINBOF: Na rezani ptfe trubicek jsou tooly co si vytisknes. Imho doporucuju, protoze na 90° zalezi. Resp takovy uhel jaky potrebuje tvoje tiskarna
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam