• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    H2O
    H2O --- ---
    ORBIT: pokaždé meju
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    ...anycubic pjekne jede, tento tyzden mali akci 2 tiskarny za cenu jednej... tak to som nevahal... normalne ju maju za cca 12000Kc za kus ;oD ...zajtra dorazia, tak som zvedavy... 21. stoleti je super ;oD

ORBIT
    ORBIT --- ---
    SKAUT: A cistota platu. Prach taky nedela adhezi dobre
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    H2O: Pruvan je někdy pěkná potvora...
    H2O
    H2O --- ---
    Stav stav... hele XL dobrý. Mam hodně multimaterial tisku.
    Ale třeba ted me prekvapilo srovnani s CoreOne u některých tisku..na XLku jeden fail za druhym a na Core to vyjelo na první dobrou. Mozna to je teda krytem no
    HVJ3R
    HVJ3R --- ---
    H2O: Nekdy se stavim na pivko a muzes mi to povedet :) XL by me celkem zajimalo, nebot (a prave proto, ze) je to tiskarna, ktera se mi nikam nevejde rozmerove a taky nejsem uplne ochotnej za ni dat ty prachy...
    H2O
    H2O --- ---
    HVJ3R: nakonec aaano, úplně jinudy a jinak, ale ano.
    Ale už jsme cely oranžový a spokojený
    HVJ3R
    HVJ3R --- ---
    H2O: To vypada, ze ses s Prusou precijen dohodnul...
    H2O
    H2O --- ---
    XLko a Corka jsou velká lákadla a časté tema dotazu. Stavte se někdy na pivko pokecat o 3d tisku v Andelskem pivovaru.

SKAUT
    SKAUT --- ---
    MARASAN: Positron pravděpodobně . Nedavno na nejakem RRF festivalu v US představili i větší verzi.

Koneckonců normální 3D tiskárna se dá otočit vzhůru nohama a bude tisknout taky. Stejně jako na boku a podobě ( samozřejmě musi věci drzet kde mají 😃).
    PECA
    PECA --- ---
    MARASAN: což nic nemění na tisku po rovinnych vrstvách. Viděl jsem i tiskárnu s naklápěcí hlavou, v jedné i 2 osách. Ale není to standard. Slicer to musí umět, čili furt specialita.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PECA: videl jsem prave na makerfair tiskarnu, kdy se hlava naopak pohybovala dolu, tisklo se na strop
    PECA
    PECA --- ---
    CUKI: Nevím, jestli to byl záměr, ale "hloupý dotaz" (vzor mladý) ;)

Jak píše Skaut. Buď si vzor spolehlivě omšříš a vymodeluješ jak nejpřesněji dovedeš. Potom tisk. Podle potřebné "jemnosti", detailnosti a přesnosti můžeš zvolit FDM tisk (tisk strunou), nebo fotopolymerový tisk (osvětlováním kapaliny tuhnoucí v UV světle). Fotopolymerový tisk (SLA) umožní přesnost a detailnost na úrovni jednotek a žesítek mikrometrů. FMD tisk má přesnost v řádu setin až desetin mm.

Problém je ten model. Existují 3D scannery, bohužel nemám zkušenost. Někdo takto skenuje i figurky do do stolních her, takže je to asi použitelné dost dobře. Kolik je tam ruční právce navíc netuším.

Další možnost je fotogrametrie, kdy model rekonstruuješ z mraku fotek (řádově stovky fotek) z různých úhlů. Problém mívají lesklé, průhledné či jednolité povrchy bez dobře znatelné geometrie povrchu. To se potom doporučuje stříknout křídovým sprejem, aby byl povrch matný a dobře vykresloval stíny. Prostě, má to svoje úskalí.

Dotisk amatérsky na FDM je možný, ale záleží na materiálu a musí to být přesně z roviny. Respektive tisk probíhá po vrstvách v jedné rovině (řezu). Není možné mít nějaký členitý povrch a do něj něco dotiskávat. Hlava tiskárny umí typicky pohyb pouze ve dvou osách a pak se přesune (hlava) o vrstvu výš (nebo naopak lože níž) a tiskne se v další rovině. Ta hlava má nějaké rozměry a neumí se vejít do nějaké skulinky v (například) kusu uraženého modelu na opravení.

A ano, lze podle materiálu kusy výtisku, či výtisk k něčemu, přilepit, přišroubovat, zaklapnout nadesignovanými zámky...

Možná prostě zkus nadhodit, jaký je záměr. Co potřebuješ udělat a k čemu to slouží. Někdy může účel napovědět nároky na povnost apod...
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    CUKI: Nebudou to asi nej odpovědi ale...
    Jo uděláš model v 3D programu. Někdy si můžeš pomoci i 3D scanerem ale následně stejně musíš model doopravit.
    Plus je třeba myslet na to že FDM tisk má omezení - po vrstvách nižší pevnost, nemůžeš tisknout do vzduchu ( můžeš vyřešit podporama - ale...),, některé moc malé detaily se nedaji vyřešit ani menší tryskou, mít správný materiál ( podle teploty / prostředí kde to bude ). A hlavně mít na mysli že díl ze vstrikolisu (nejen z nej ) bude vždy pevnější.

Teoreticky je možné tisknout na něco ale i když pouzijes stejný materiál jako je stávající výrobek, to vytisknute tam nebude drzet ( ten material se tak dobře nespojí ). Můžeš ale něco vytisknout a prisroubovat to ke stávající věci ( nebo přilepit - záleží jak to ma držet).

Co je levnější? konkrétní značka by pomohla. Pro někoho může být drahy i stary Ender pro někoho je v pohodě Prusa XL.
    Na materiály něco třeba tady https://www.simplify3d.com/resources/materials-guide/
    Průša má možná taky něco ale nevim. A pak videa ( CNC Kitchen dělá i testy ). Po pravdě mě nenapada nějaký jiný souhrn než to výše, na druhou stranu jsem jej dlouho ani nehledal, člověk to nejak pochytí za běhu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Mohu hloupí dotaz?
    Je nějaká metoda jak 3D tiskem v rozumné přesnosti kopírovat stávající výrobek? Tedy využití 3D modelace?
    A další je možné "dotisku" Tedy na stávající hotový výrobek něco doplnit? Zase je potřeba předpokládám k tomu nějaká 3D analýza stávajícího kusu, aby tisk dokázal správně navázat.

A taky jaké u těch levnějších tiskáren mohu používat materiály a jaké jsou jejich výhody a nevýhody. Nikde jsem nenašel nějaký použitelný přehled.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    Ahoj, nechcete někdo halot one CL-60? Nechám jí třeba za tři litry abs like šedýho resinu. Přezbrojil jsem na Mars 3 pro. Přidám k ní i homemade vytvrzovací stanici a asi najdu i nějakou fep folii, ale za to nedám ruku do ohně.
    Je potřeba vyměnit těsnění u vaničky, k vytvrzovací stanici přidělat dvířka a hlavně to všechno pořádně vyčistit.
    Praha - Holešovice
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    IMOLOL: AliExpress, asi nějakej flash sale vzhledem ke stávajícím cenám. Ale i za cenu o litr vic je to podle mě dobrá koupě IMHO
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    SKAUT: kde jsi jí sehnal za 2500?
    ACID
    ACID --- ---
    SPM: ty smartfilly nám drží fakt hovadsky. Ale sundatelne bez poškození podložky.
    SPM
    SPM --- ---
    ACID: hmm, já zkusím ještě vytáhnout to novější TPE co někde mám, jestli se bude chovat líp. Tohle je nějakej hodně, ale jako že fakt hodně archivní kousek, tak možná to začali od té doby aditivovat něčím, aby to i drželo :-) Kamarád taky tvrdí, že mu to na zrnitým plátu drží ok, jenom mně to z něj okamžitě upadlo :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam