• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    QWWERTY: wolframovy filament 😃
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    FARIN: dalsi moznost je udelat tam kapsu, do tisku vlozit pauzu a do modelu dovnitr dat nerezovou matici nebo jinou libovolnou kovovou zatez
    (olovo se pro tyhle potreby dneska shani dost blbe) :/
    FARIN
    FARIN --- ---
    PECA: u té překládací kostky můžu doporučit 90% infill. Teď pocit z toho v ruce je mnohem lepší
    SPM
    SPM --- ---
    MIKULAS: jenže ten software na obstarávání vůbec nemusí být od průši. Drtivá většina lidí na to používá třeba ten Octoprint, který s průšou nemá společného nic. Není to uzavřený proprietární systém s proprietárním protokolem, kde musíš použít jenom jejich (uzavřený) software, aby to mohlo fungovat dohromady.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SPM: ta moje qidina funguje i lokalne, ten jejich cloud nepouzivam
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PECA: infinite cube se dá postavit i z lega =) je to tiché, pěkné a kdykoli to můžeš přestavět na něco jíného =)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PECA:
    Spin Cube (Print in Place) by liminil - Thingiverse
    https://www.thingiverse.com/thing:6246656
    jak se to obrousi trenim, tak je to docela plynule.
    neni to cilene cvakaci, ale nejaky minimalni zvuk do dela porad
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PECA: Zkoušel jsem různé, mám i pár z kickstarterů, ale nakonec nejjednodušší byla obyč non-3D mince - coin knuckle roll :)
    PECA
    PECA --- ---
    Zpět k tématu. Potřeboval bych poradit nějaký pěkný model na "fidget-toy". Něco do ruky na "šmrdlání" a hraní si při nervozitě. Něco tichého, žádné cvakací, rachtací zvuky apod.
    Prozatím mi na to vychází nejlépe asi taková ta nekonečná překládací kostka – 8 malých kostek spojených panty a složitelné od 2×4×1, nebo 2×2×2, furt dokola... Zatím jsem tedy hledal pouze na "printables". Ale nebráním se jiným podnětným nápadům.
    Jo a je to pro děvče kolem 25 spíše humanitního zaměření, pokud by to mělo být důležité. Já k tomu třeba neumím moc přihlédnout.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    MARASAN: Když už jinou než mosaz tak poniklovanou měděnou. Ta ocelová má horší tepelnou vodivost.
    carbid wolframu bude lepší a vydrží nejspíš ještě déle ale stojí o dost víc. ( diamantovou nebudu zmiňovat ale ta má úplně něj tepelné vlastnosti)
    Stačí ti mosaz ( pokud netisknes hodne bílý filament - ten je lehce abrazivní)
    PECA
    PECA --- ---
    MIKULAS: Ok, takhle ano. Nicméně, zde šlo o kontext principu. Tedy použít věc vybavenou sofistikovanou elektronikou, vyrobenou nám nepřátelskou mocností pro přenos citlivých = bezpečnostní riziko jako prase. Tady nešlo o potenciální zranitelnost proti kyberútokům. Tady šlo o dobrovolné využití zařízení které data aktivně odesílá.

doplňkové plky pod čarou
    A úmyslně jsem to napsal takto velmi obecně. Protože naprosto logicky, ve státní infrastruktuře, v infrastruktuře soukromé o kterou se značně opírá fungování státních institucí (telefony, internet), není možné používat prvky od kohokoliv jiného, než důvěryhodného spojence. Optimálně s kompletní technickou dokumentací, zdrojáky a přístupem k integrovanému SW (firmware nevyjímaje). A čistě patrioticky bychom měli trvat na domácí, potažmo evropské výrobě.

Tady tematicky jsme narazili na tiskárny. Kde jako super, máme levné barevné "bambule". Akorát, že cokoliv se na nich tiskne jde nejprve na servery v Číně. A už jenom "blbý" automotive je najednou problém. Nemluvě o nějakém vývoji citlivějších věcí. Vývoj a tisk dronů je nasnadě...

Veškeré routery, switche, kamery, chůvičky, wifiny, to je dobrovolně nainstalovaný odposlech. O automobilech procpaných elektronikou a kamerami nemluvě. Čína zakázala jezdit Teslám v některých oblastech právě kvůli riziku špionáže. Nevšiml jsem si, že toto někdo řešil u čínských aut u nás...
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    QWWERTY, QWWERTY: vsak ano, v prumyslovem meritku se nepouziva SD, ale ten seriak ... dalsi vektor je ve forme USB (ovladani, update FW) ... seriak a USB obstarava nejaky software na stroji, ktery byva pripojen k netu
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Chcu si do Mk3 koupit trysku 0,6 mm.
    Pokud tisknu klasickej matroš (PLA/PET/ABS), ma smysl kupovat jinou nez mosaz? Jakoze jestli jina vydrzi delsi dobu, klidne ji vemu. Jestli je lepsi za cenu ocelove vzit 5 mosaznych anebo ocelova je navzdy a koupim si ted jednu posledni?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MIKULAS: Nebo také ten "insider" ví kulový a kdo ví na co přesně odpovídal.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MIKULAS: moji pointou bylo, ze zminujes "starsi modely", ale "starsi modely" ala MK3 nemaji zadny sitovy interface. jedine jejich I/O je SD karta a seriovy port
    tzn. pokud by firmware tiskarny obsahoval libovolny malware, tak musi byt tak komplexni, aby se ta periferie prohackovala skrz externi platformu, protoze jinak se ji nepovede exfiltrovat vubec nic
    SPM
    SPM --- ---
    MIKULAS: Ale pendrek. Na starsich strojich, kde je akorat ten seriak, bude z principu celkem dost kulovy. Ano, u novejsich s wifi mozna nejaky diry v tom firmwaru budou. Jako v kazdym softwaru, ostatne na ten uzasnej OS od jedne nejmenovane americke firmy vychazi kazdy tyden minimalne 2 CVE s ratingem 9,5+. Nicmene porad ta tiskarna dokaze bezet lokalne, takze si ji muzes strcit do izolovane site, zakazat veskerou komunikaci ven, komunikaci na ni povolit jenom z toho, z ceho ji budes ovladat, atd. To je fakt dost rozdil proti klasicky cloud cine, kde ta tiskarna musi byt pripojena do internetu do nejakyho jejich cloudu, nemas sanci ani zjistit co tam vlastne posila a bez toho ta tiskarna bud nefunguje vubec nebo tam musis behat s SD kartou.
    SPM
    SPM --- ---
    SKAUT: Mozna zatim :-D ted po internetu koluje nejaky rozbor robotickyho vysavace, u kteryho kdyz se mu na siti rizla komunikace ven, tak prestal fungovat uplne :-D
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    PECA: chtel jsem tim proste rici, ze insider priznal, ze jsou tam zranitelnosti ... a tim padem by diskutujici nemeli automaticky predjimat, ze kdyz to neni cinske, tak je to bezpecne
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: Je třeba ignorovat detaily 😃. Ono IMHO u tiskaren které budeš používat pro tisk nějakých věci pro vladu/armádu ( a abYs měl ten správný papir ) tak budeš běhat s kartou nebo flash diskem ( ideal s šifrovaným jak to ukazoval Prusa ).
    Nevim jestli je tam nějaká výjimka že třeba kabelem k PC které není jakkoliv připojené kamkoliv ( krom tiskárny) může být 🤷
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKAUT: s SD kartou, to chceš :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam