Na začátek bych to asi shrnul jako že pokud jste spokojený s tiskem ktery dostanete ( vzhled, pevnost) z tiskárny tak nemá cenu nic řešit.
To lámání bude taky jeden z následků vlhkosti. Ona ta vlhkost degraduje dotyčný polymer, ne vždy je to vidět ale vlastnosti se mění ( moc daleko moje znalost pochodů v polymerech nesahá - jen co si pamatuju takže to berte jen jako přetlumočene co si pamatuju a ještě blbě). Mění se to i po vytisknutí ale jak jsem psal - ne u vsech materiálů je to hned zjevné.
Roli i hraje samozřejmě to jakou máte v daném místě relativní vlhkost. V místech kde maji 70+ rel. vlhkosti budou ty problémy mít i s PLA, tam kde je sucho nebudou řešit vlhký filament ani u těch trochu více citlivějších .
PETG to ukáže spíš ( stringuje ) než PLA ( byť PLA je vice hygroskopické). Nevim jak silk protože ten se mi nelíbí ( materiál) a PLA obecně tisknu tempem civka za rok.
ABS je taky dost hygroskopické ale degradace/vlhkost filamentu je méně viditelná.
TPU tuším taky vic stringuje ale to moc netisknu tak nevim.
PA ( nylon - obzvlášť PA6) je pak i vidět na struně, a vidět když jde skrz trysku ( pára, bublinky).
Bývá to i vidět na kvalitě stěn ( pokud máte fakt dobře kalibraci extruze, kvalitní extruder bez artefaktů a podobě), tak rozdíl vidět je i u PLA. Pokud nemáte cokoliv z výše uvedeného co se týká poladene extruze tak to neuvidíte.
Degradace polymeru by šla zjistit testy ( jako je pevnost a tak ) ale u figurek to nikdo neřeší a u funkčních věcí záleží na vice proměnných ( jaké zatížení, jakym smerem, namáhání, teploty, chemie...)
Neřešil jsem to kdysi taky až do doby kdy mi přišlo úplně mokrý PETG. On filament ( krom některých echt materiálů) stejně prijde ne ideálně suchý. Z toho PETG vytisky byli hrozný, tryska zaprasena ( jak bublala voda ) a byl to ten samý vyrobce a filament který jsem tiskl v pohodě nekolik cívek předtím. Takže jsem to začal řešit taky i proto že jsem dodělal zadeklovanou tiskárnu a mohl začít s něčím co chce teplo. Troufnu si říct že poznám vlhký filament na svých tiskárnách od PETG výše. Nedavno jsem mel vlhky PETG prusament už po rozbalení, stringoval ( takovety jemné vlásky) víc než by měl, po 8h na 60°C to bylo krásně čisté.
V podstatě vás sušení začne trápit až začněte tisknout nějaké lepší materiály v jejich čistější podobě ( PC které se dá tisknout na otevřené tiskárně ma do PC velmi daleko a podobně).
Ale co já vím, ja jsem jen elektrikář a občas si něco přečtu 🤣