• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    HVJ3R
    HVJ3R --- ---
    ANDY_WARHOL: Ja nerikam, ze to bude fungovat, ani ze to budu zkouset :) ale bez navijeni civek je to radove jednodussi job.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    HVJ3R: ok, prostuduju to, ale k tomuto jsem mnohem víc skepticky. vodivý filamnet by se mi taky hodil, ale když sem to zkoumal naposledy, tak se to hodilo akorat na stíněne krabičky nebo dotykové senzory, na nějaké vedení to mělo vysoky odpor. Kov se na běžné tiskárně vytisknout nedá a nedovedu si představit filament s dostatečnou vodivosti na cívky motoru.
    Ale prostuduju článek.
    HVJ3R
    HVJ3R --- ---
    ANDY_WARHOL: No, dle clanku je to linearni elmotor s pouzitim vodvych a magnetickych filamentu. Civky to nenaviji. Tomu bych i veril, ze to se nejak vytisknout da.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KAERO: nezkoumal sem těm článek, ale vypadá to, že to má prostě něco z čeho leze drát, podavač magnetů a pak klasický FDM. Pokud se to správně zkonstruuje a naprogramuje, tak není těžký aby to nějaké elektromotory vyrabelo.
    Stačí umístit do šasi magnety a navinout cívky, přidělat nějaké napájecí plošky. Nevidím na tom nic zásadního, co by nešlo.
    Jen to samozřejmě nebude tisk ve stylu že to prostě tlačí strunu a vznikne elektromotor.
    KAERO
    KAERO --- ---
    ENDER: tak bulvar to uplne neni. 30 let zpatky byl 3d tisk hracka v laboratorich, dneska se tisknou nektere dily pro rakety. Ne vsechno, ale neco. No a dnesni tisk elektromotoru vypada priserne, za 30 let to mozna bude relativne bezna zalezitost, byt treba jen pro pouhe hracky.
    PECA
    PECA --- ---
    JAKES: Ano, diskuse proběhla zhruba před měsícem. Reálně nerealizovatelné, případně nevymahatelné...
    JAKES
    JAKES --- ---
    ... to je zase hloupost, bez opory v realitě:
    Konec svobodného 3D tisku? Další stát chce hlídat tiskárny i slicery, aby zabránil výrobě „ghost guns“ - Cnews.cz
    https://www.cnews.cz/clanky/konec-svobodneho-3d-tisku-dalsi-stat-chce-hlidat-tiskarny-i-slicery-aby-zabranil-vyrobe-ghost-guns/
    ENDER
    ENDER --- ---
    AXTHEB: Pak super, je to uz nejakou dobu...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ENDER: konstruktéři F1 na to mají jiný názor:)
    ENDER
    ENDER --- ---
    NAVARA: Pred nejakou dobou jsem mluvil s clovekem, kterej vlastnil strojarskou firmu a dodaval do automotive. Ohledne tistenych komponent byl skepticky s ohledem na kvalitu materialu. Rikal, ze na prototyping je to super a ze neni problem vytisknout cele auto. Problem je, ze to auto ujede asi kilometr, nez se "rozpadne".

Osel mam rad, ale precijenom je to vedecky bulvar.

Samozrejme bych byl rad, kdyby neco takoveho slo ve skutecnosti realizovat...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    :: OSEL.CZ :: - Multimateriálová 3D tiskárna vytiskne za pár hodin funkční elektromotor
    https://www.osel.cz/14541-multimaterialova-3d-tiskarna-vytiskne-za-par-hodin-funkcni-elektromotor.html
    QNEDLEEQ
    QNEDLEEQ --- ---
    LORDPEET: ok , diky , ono me to aspon donuti poridit konecne nejaky externi box na civky ... mozna rovnou susicku :)
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    QNEDLEEQ: asi by se to vejít mělo... Díky štíhlejším rozměrům je navíc kompatibilní se širokou škálou systémů pro multimateriálový tisk.

Ony se tam vešly i ty klasický, ale když byla plná cívka, tak se to často sekalo dokud nebyla dostatečně lehká. To zeštíhlení podle mě pomohlo, ale doma to nemam, tak si nejsem uplně jistej...
    QNEDLEEQ
    QNEDLEEQ --- ---
    zdravim, nemuzu nikde najit rozmery civky od : https://www.prusa3d.com/cs/produkt/prusament-pc-blend-jet-black-900g-nfc/ , netusite prosim, jestli se vejde do AMS2 Pro ? Diky
    KAERO
    KAERO --- ---
    QWWERTY: tohle je naprosto skvele, moc dik. Popisky pridam snadno.

Vlastni 3D modely delat neumim, a moc se mi do toho poustet nechce. Mozna kdyz budu mit cas v duchodu :)
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    QWWERTY: Asi jsem mel nejakou slabsi chvilku a predstavil jsem si neco mnohem komplikovanejsiho.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ORBIT: jak neni jasne? vzdyt pomerne presne specifikoval, ze to ma byt binarni statusovy indikator na mobilni citlitve technice, ktery musi mit mechanismus proti samovolne zmene stavu + dany mechanismus nesmi interferovat se samotnym zarizenim
    co vic by jsi potreboval vedet?

e.g. da se vzit napr. takovyhle fidget toy a akorat si tam pridat popisky, ktery stav je poloha vlevo/vpravo
    https://makerworld.com/en/models/2361801-snap-action-fidget-v2
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    QWWERTY:
    KAERO: Dokud z toho není jasné k čemu přesně to slouží a co přesně to má řešit, je to prostě obecná rada na obecnou otázku.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    z toho postu mam pocit, ze tyhle mechanismy zna, a spis hleda uz hotovy model, ktery to ma implementovane, aby to nemusel kreslit sam :))

idealni mechanismus pro tyhle slidery je treba tohle
    Simple Snap Action Mechanism Is 100% 3D Printed | Hackaday
    https://hackaday.com/2022/06/10/simple-snap-action-mechanism-is-100-3d-printed/
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    KAERO: Pružina a díry do kterych kus zapadne, tím to nezmění nechtěně polohu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam