• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIRRIL_NEMESISPsi záchranáři
    TCHOR
    TCHOR --- ---
    Spis pozitivni pes se pri nem dostane do mnoha situaci a nama nasledne takovou tendenci situace prehodnocovat.

Tohle to vystekavani osamnelych co popisujes je vetsinou z duvodu toho ze si pes neumi tu situaci vysvetlit a "divne" se chovajiciho cloveka se pokousi "rozhejbat" do neceho co uz vyhodnotit umi.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    JULYZ: Vidíš, to sem se chtěla zeptat -jak moc má nácvik revírování vliv na štěkání na osoby obecně? Třeba neznámý člověk v lese jdoucí naproti? Člověk na dece na louce kus od cesty? S dědkem sem revíry (klasické služebácké teda) cvičila, ale on vyštěkával dost laxně (nebyl to kafrací typ psa) - a i tak se mi stalo, že mi na prochajdě v lese vyštěkal močícího rómského spoluobčana, kterej z toho teda neměl moc radost...
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    To byl vážně jen dotaz, rozhodně jsem nechtěla jitřit nějaké vody. Protože do toho nevidím, tak jsem jen chtěla další názor.. :)
    TCHOR
    TCHOR --- ---
    Osobne bych Stredoceskou nedoporucoval, ale asi ani tu Prazskou. Za sebe s klidnym svedomim doporucim Libereckou. Je tam skupina lidi z Prahy ktera spolu trenuje, takze delsi jezdeni je jen jednou mesicne na celobrigadni secviky, jinak trenujou spolu mistni skupiny.

PS: v tom grafu mi nejak chybi prestoze vim ze psi z Liberecky brigady byli vloni nasazeny nekolikrat.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    JULYZ: ááá obrovský obrázok, pardón
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: stredočskú? tak tú by som teda nedoporučovala, myslím, že ich tréningy nemajú ktovieakú úroveň. myslím, že o tom svedčí i to, že v roku 2011 sa neúčastnili žiadneho praktického nasadenia (alebo proste nemajú dobré psy?).
    je možné, že to bolo ešte za čias starého pražského vedenia, kvôli ktorému som i ja bola silne demotivovaná. no od minulého roku máme vedenie nové a myslím, že dokonca pár stredočechov k nám prestúpilo.

SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    JULYZ: Vali se hned přiletěl podívat co mu to řve v pokoji :D
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    JULYZ: super :)))

Jo, ještě mě napadá.. taková možná trochu pikantní otázka :)) kdosi mi říkal, že by radši než pražskou doporučoval středočeskou brigádu. Nevíš co, proč, jak?
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    JULYZ: jé, tak to je v pohodě. Nijak výrazně klasicky nesportuju, ale x let jezdím na koni, kydám a peru se s balíkama sena, nachozeno mám taky dost, tak to snad nebude takový problém :) to mě děsilo že to bude něco echt náročnýho :))
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    tu je jedno video nácviku vyštekavania so šteniatkom... môžte trénovať :o)

Gryson Mi-Ji (malinois) při tréninku záchranařiny ve věku od 8 do 16ti týdnů - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=usYjA9ntIIA&list=UUmNGLi5R4D2ZbJ4ZdsWfigw&index=4&feature=plcp
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    JULYZ: já mám bílého švýcarského, pořizovala jsem psa aby uběhal vyjížďky vedle koně bez následků na klouby, tak předpokládám že nebude problém. Lidi má moc rád, s každým by se seznamoval, cizí prostředí mu nedělá absolutně žádný problém (v zásadě se rozhlédne a je tam doma :), je neuvěřitelně učenlivý a chápavý (nevím jestli je to jako normální, ale ve třech měsících mu nedělá problém během půl minuty pochopit jakýkoliv nový cvik.. ale moc to nehrotím, zatím procvičujem základy - sedni, lehni, ke mě, nějakou přípravu na chůzi u nohy - ale zvládá podat pac i štěkat na povel, i když to pravidelně neprocvičuji a nevyžaduji) :)
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: fyzická náročnosť - tak napríklad keď sa hľadá v sutinách, tak častokrát je tam umožnený iba prístup psovi, psovod čaká vonku - takže tam sa moc neubehá :o)
    na plochách je to už horšie, ale žiaden extrém. ak človek zvládne v pohode odchodiť nejakú stredne ťažkú túru v horách tak by určite nemal mať žiaden problém. väčšie nároky sa podľa mňa kladú na kondíciu psa ako psovoda.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: používajú sa rozličné plemená, od krížencov všetkých typov, cez ovčáky (belgické, nemecké, k. kólie, borderky,...), lovecké plemená (v poslednej dobe sú veľmi populárni anglickí špringešpanieli, tiež výmar, vyžla,...), retrievry (najmä labradory, flati), tiež staffordi, boxery, dobermani, howavarti, atď... záchranarinu je možné robiť s takmer akýmkoľvek plemenom. máme v brigáde i také rarity ako leonberger či český horský pes...
    ja mám napríklad menšiu 10kg kríženku. i keď do budúcna zvažujem plemeno s PP špeciálne kvôli záchranarine

u profesionálnych zložiek ale stále prevažujú NO, belgičáci, labradory, ktorí majú asi najlepšie predispozície - proste štandardné pracovné plemená
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    JULYZ: ty máš co za psa? Zatím to na nás docela sedí :) ale na nic netlačím, když to půjde, půjde, když ne, ne.

A ještě jedna věc by mě zajímala. Hodně lidí mě varovalo, že je záchranařina fyzicky náročná pro psovoda. Chápu, že uběhat stopujícího psa chce kondici, nicméně, je něco co mi uniká? A co přesně si před tím "fyzicky náročná" představit? Poněvadž pro někoho může být fyzicky náročné zvednout se ze židle a dojít do ledničky, když to přeženu :)
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: ideálne? hm...
    fyzické dispozície v dospelosti - ani príliš malý (čivava to ťažko ubehá), ani príliš veľký a ťažký, tiež sa hodí aby zvládal rozličné klimatické podmienky
    povaha - vyrovnaná, pevné nervy, nesmie byť bojazlivý alebo plachý - a to ani voči ľuďom ani voči prostrediu, bez známok agresivity voči ľuďom alebo iným psom, mal by mať pozitívny vzťah k ľuďom a mal by byť ľahko motivovateľný - jedlom alebo hračkami. na plochách sa hodí ak jeho lovecký pud nepreváži nad chuťou aktívne hľadať ľudí
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    JULYZ: to na tebe budu mít spoustu otázek :) a začla bych například od toho, jaký vlastnosti by ideálně mělo mít štěně aby ho to předurčovalo k záchranařině.. jestli rozumíš :)
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    a od kedy má pražská brigáda nové vedenie, môžem len doporučiť :o)
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    ja som u pražskej záchrannej brigády 3 roky

nejaké odkazy:
    stránky pražákov: http://www.zachranari-praha.org/
    český zväz záchranných brigád: http://www.zachranari.cz/
    nový medzinárodný skúšobný poriadok: http://iprk.cz/zkusebni_rady/novy_zkusebni_rad_iro_rh_2012_cesky.pdf
    TCHOR
    TCHOR --- ---
    HYBNERKA
    HYBNERKA --- ---
    Me tedy spise zajima kynologie sportovni..,ale velice rada si tu poctu..tesim se,.-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam