• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    Na redditu jsem narazil na zminku, ze se dela novy LED zdroj TRADFRI, ktery slouzi jako nahrada za puvodni ANSLUTA s tim, ze ma rizeni pres zigbee. Dneska jsem se vyzbrojen katalogovym cislem sel zeptat na Zlicin a k memu velkemu prekvapeni jsem uspel. Na prodejni plose je zatim nemaji vystaveny, ale ve skladu meli pres 170 kusu, jen prodavac nevedel, ze neco takovyho maji, zjevne je to horka novinka. Sparovani s Philips Hue bridgem probehlo bez problemu, OpenHAB i Home Assistant rovnez nemaji s detekci problem (je to videt jako dalsi stmivatelny Hue zarizeni). Mam 10W verzi se trema vystupama, vsechny se stmivaji najednou, nezavisle rizeni vystupu neni mozne.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    AQUARIUS: vyplynulo, proto jsem ekvivalent kabelu 3x1.25 - což +- odpovídá, oba mají cca 7mm průměr =)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    TEAPACK: ono to z toho asi nevyplynulo dostatecne, mel jsem na mysli Cat 5e ethernet :)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    AQUARIUS: Já protahuju do 20mm chráničky maximálně dva kabely - pokud je to do ekvivalentu 3x1.25 ... kabely o tloušťce odpovídající 3x1.75 a víc už protahuju single. Samozřejmě je lepší, když je chránička natáhnutá jen přímo a v každém rohu je krabice, popř. je to tahané nad stropem, nebo v přízemí to protáhnu skrz podlahu do sklepa a tam to tahám dál po stropě...
    A taky je lepší to tahat na sucho, žádný mazání apt, protože to zatuhne a pak s tím člověk ani nehne...
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    VLASTIS: Natahej si do vsech mistnosti ethernet, mozna radsi vic nez min. Zakonci to v patchpanelu, jinak se z toho zblaznis.
    Cidla na teplotu - mam zatim celkem 3 ruzny, kazdy se chova trochu jinak, vyhledove si budu chtit vyzkouset jeste neco na bazi arduina:
    - z-wave - nevyhodou je, ze posilaji teplotu jednou za cas, baterka by mela vydrzet asi 2 roky (je to nejakej fibaro multisenzor), vyssi cena
    - ethernetovy SNMP teplomer - ctu z nej kazdou minutu, ale zase musi bejt pripojenej kabelem
    - cidlo, co je soucasti termostatu od kotle - mam skript, kterej se zepta kotle na stav a vyhodi json s hromadou provoznich udaju, vysledek v OpenHab UI vypada nejak takto:

TEAPACK: zkousel jsi nekdy neco pridat do husiho krku? Ja jsem byl nakonec rad, ze se mi podarilo ty kabely vubec natahat, pocital jsem 16mm krk na 2 kabely, 20mm na 4, 32mm na vic. Kdybych to delal znova, necham si tam toho mista mnohem vic, tj. 20mm pro 2, 32mm pro 4 a kolem 5cm na vic, mam trochu slozitejsi trasu s vice zatackama a natahat to bylo utrpeni (mam po byte cca 250m kabelu).
    V pokoji, kterej bude vyhledove detskej, mam zavedeny 2 kabely, kazdej do jiny zasuvky, pak mam jeste jeden kabel natazenej mezi tema dvema zasuvkama a jsem tak schopnej pomoci jedny kratky propojky vyvest oba kabely na jednom nebo druhym miste.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    VLASTIS: natahej to raději po kabelu ;) je to spolehlivější a pokud to budeš mít rozumně v husích krcích, tak nebude problém ani s případným rozšířením.
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    Ahoj,
    dělám chystám rekonstrukci domku a chtěl bych si něco nastudovat k tématu
    zajímají mě nejméně následující oblasti
    1) sledování a řízení teploty v jednotlivých místnostech
    2) kouřová čidla
    3) zabezpečovačka - nevím jestli je možné (a vhodné) integrovat do centrálního mgmt nebo řešit odděleně s 2) třeba přes Jablotron 100
    4) Rozsvěcení a zhašení světel v některých místnostech ( asi budu řešit jen čidlem pohybu)

stále více uvažuji o tom, že budu chtít aby většina systému běžela bezdrátově, ale zatím se ještě nebetonuje, takže prostor je

můžete mi doporučit vhodné stránky odkud začít - a může to být i s přesahem do jiných oblastí automatizace domácnosti - moc se v tom neorientuji a možná jde spousta věcí dělat chytřeji

díky
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    Vcera vysel OpenHAB 2.1, mimojine podporuje svetla Ikea Trådfri.
    openHAB 2.1 Release - Kai Kreuzer
    http://www.kaikreuzer.de/2017/06/28/openhab21/
    ZAHRADNIK
    ZAHRADNIK --- ---
    Vzdyt to nic neumi.
    MICTECH
    MICTECH --- ---
    Zkouseli jste nekdo pro domaci reseni cesky produkt https://www.bigclown.com/ ?
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    OpenHAB 2.0 je venku.
    openHAB 2 has arrived! - Kai Kreuzer
    http://www.kaikreuzer.de/2017/01/23/openhab2/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    VASHA: dostatečně velký husí krky na protahování kabelů a 12V/24V rozvod do každé místnosti
    ZAHRADNIK
    ZAHRADNIK --- ---
    a je nejak vyresena komunikace na spinani rele? vstupy vystupy proste abych to mohl vyuzit na ovladani
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ZAHRADNIK: jop, raspi se strčí do toho REXu a ten má zezadu držák =)
    ZAHRADNIK
    ZAHRADNIK --- ---
    TEAPACK: to je na din listu?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ZAHRADNIK: RaspberryPi s REXem?
    ZAHRADNIK
    ZAHRADNIK --- ---
    panove aktualne resim jak vyresit chytrej dum. Chci neco co pujde na DIN listu treba jako pouziva Loxone ale je neco co je opensource a pritom bezi v krabce na din listu? Loxone me nasralo jak nedavno upravilo sw aby omezilo periferie jinych vyrobcu
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    JAZZZ: na tom je postavenej OpenHAB...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    Další zajímavej projekt :
    Eclipse SmartHome - A Flexible Framework for the Smart Home
    https://www.eclipse.org/smarthome/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam