• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    nizkonakladova automatizace v bydleni, protokoly, dodavatele, tipy, aplikace pro android/iphone... - ovladani pomoci smartphone/tabletu
    rozbalit záhlaví
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    SPIKE411: zrovna nedavno na hackaday sel prispevek o cloveku, co si na ty pogo piny vytisknul pripravek na 3d tiskarne. https://hackaday.com/2018/09/30/an-sla-printed-pogo-pin-programming-jig/
    Jinak ja vim, ze si tu baterku muzu koupit... ale je to pruda navic. A hlavne si pamatuju, jak se tata rozciluje s cca dekadu starou instalaci bezdratovyho alarmu od nejmenovaneho ceskeho vyrobce (kterej mimochodem mohl bejt IoT prukopnikem kdyby jen trochu chtel)... cidel radove desitky a kazda baterka vydrzi jinak dlouho, tim padem cloveka ty neustaly vymeny zacnou brzo stvat, navic se projevuje alert fatigue - jsou proste chvile, kdy se ti tu baterku menit nechce :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Ale jo vlastně, před pár týdny jsem se alespoň dokopal k tomu, abych čínskej šmírovací firmware v zásuvce přeflashnul.

Hardware NEO COOLCAM NAS WR01W · xoseperez/espurna Wiki · GitHub
    https://github.com/xoseperez/espurna/wiki/Hardware-NEO-COOLCAM-NAS-WR01W

Ale větší množství bych teda takhle nechtěl dělat. Naneštěstí ty piny nejsou ani srovnaný hezky v řadě vedle sebe, takže i vyrobit si adaptér s pogo pinama bude komplikovanějí (a letování se stejně nevyhnu, protože většina pinů jinak není ani dostupná).

AQUARIUS: Dobrý vědět, ale Fibaro HC má vlastní interní Z-Wave čip/rádio, takže tam se nevyhne resetování a přehlašování do jiné Z-Wave sítě.
    Jinak kvůli takovejm jsme, ač neradi, začali prodávat baterky. :D Ale jinak normálně se dají objednat z eshopů, že jo.

AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    SPIKE411: ja ted mam vedle sebe Home Assistant a OpenHAB, oba se perou o jeden z-stick, coz funguje prekvapive bez problemu. Co nefunguje je, ze se mi ve fibaro zarizenich mezitim vybily baterky a nejak neni cas shanet novy... dlouhodobe tak planuju maximalne zredukovat bezdratovy periferie na baterky.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MR_DAN: Potřeboval bych se naklonovat. Pro samý blbnutí s drahejma hračkama není čas na DIY. :)

MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SPIKE411: no jasne, poradny diy :-) ja jsem starej linuxak, programator (to se neuchazim o tu praci), je to otazka osobni cti mit to zbastleny svepomoci
    hlavne ten home assistant podle ohlasu je fakt docela povedenej kousek, bezi to v dockeru, takze je to super prenositelny na jinou masinu a ten user interface se mi libi
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MR_DAN: Nemůže. Resp. nemělo by to být možné. Při párování by si měli vyměňovat šifrovací klíče, který budou na každý jednotce jiný. Pokud se ti to povede, tak jsi asi našel bezpečnostní díru. :)

MR_DAN: Jo to je přesně kombinace, kterou chci už asi rok vyzkoušet, protože se mi Home Assistant líbí, vidím v něm velký potenciál a válí se mi tu hromada RPi a nějaký Z-Wave sticky od z-wave.me i od Aeotecu. Ale, ehm, nebyl čas.

Na to konto mě napadá - nehledá někdo práci v oboru? ;)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    muze vubec byt jedno z-wave zarizeni zaregistrovane do dvou ruznych hubu zaroven? to bude asi dulezita otazka
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SPIKE411: home assistant na vlastnim zeleze s aeotec z-stick, teda jeste nemam, teprve stavim a planuju
    moc nevim jak tohle funguje, jestli ty zarizeni maji vlastni pamet a ten hub jim jen pri zmene nastaveni posila, co si maji ulozit, nebo jestli v momente kdy to jde pres hub, se vsechny zarizeni prepnou do modu "pouze posloucham prikazy"
    predpokladam, ze kdybych delal tuhle vycuranost s HCL, tak ten HA jen vypnu (at se to mezi sebou netriska) a az skoncim s updatovanim a vsechny zarizeni odlasim z HCL, ze si to ten HA bude po zapnuti pamatovat a vsechno bude fungovat jako predtim
    ale mozna si to predstavuju naivne :-)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MR_DAN: Taky možnost. :)
    Akorát je to nepraktický, kdyby se časem objevila nějaká další zajímavá/důležitá aktualizace firmware. Budeš muset ty prvky přihlásit znovu k HCL (čímž se resetují) a pak zase zpátky, takže asi přijdeš o nějaký nastavení. Ale nevím, co máš za systém (controller). Třeba je v tomhle trochu chytřejší a nemusíš jako ve Fibaru to zařízení úplně smazat (čímž zmizí ze všech scén atd.).
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SPIKE411: a hele, insider z Yatunu :-))
    ja uz to vymyslel - koupim si na alze HCL, nainstaluju updaty, factory reset, smazu otisky a vratim ve 14denni lhute
    to by mohlo fungovat, ne? teoreticky mozna obecne se vsim
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MR_DAN: Mám, no. Ale koukal jsem, že kolega z podpory už ti odpověděl. ;)

Jinak to platí tak nějak obecně pro většinu Z-Wave zařízení. Snad jen u Aeon Labs jsem viděl, že některý zařízení měly mini USB a dalo se aktualizovat z PC…
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    zdravim, chci se zeptat - nemate tu nekdo proprietarni Fibaro hub?
    chci si poridit nejake Fibaro veci, ale prave jsem zjistil, ze update firmwaru jde jen pres jejich hub, tak premejslim, jak to budu resit, asi nezbyva nez se k nekomu nasackovat at mi to za uplatu updatuje u sebe, nebo nevim :-)
    DAVYKING_CZ
    DAVYKING_CZ --- ---
    TOOMIX: Upřímně nevím. Odečítáme vždy z venku
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DAVYKING_CZ: nemaj ty indikatory ID? Aspon ty co mam doma od Techemu ho maj a zobrazujou ho i na displeji
    DAVYKING_CZ
    DAVYKING_CZ --- ---
    FATBOZZ: tyhle indikátory odečítám jejich programem, který se dá normálně stáhnout. Horší je, že musíš mít licenční soubor na dekódování. Některé "odečítací" společnosti používají jeden licenční klíč na všechny indikátory a jiné jedou po objektech. Navíc je potřeba si uvědomit, že v jednu chvíli odečteš i sousedy. A ty nezjistíš, který je ten tvůj protože nemáš k tomu potřebná data....
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    FATBOZZ: Nikde není specifikované jak je to zakódované a ani u přijímače to není, takže těžko. Máš dvě možnosti - buď seženeš někoho, kdo má popsaný ten komunikační protokol, nebo to odposlechneš a zkusíš to z toho vytáhnout na bruteforce - vysílá celkem často a znáš sekvenci, kterou vysílá - některé věci jsou fixní a navíc je dokážeš vyčíst z LCD displaye...
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Nevedeli by jste jak dekodovat data z tohohle snimace(ů) ?
    http://www.metra-su.cz/cs/stahnout/da523e99-1700-11e8-9b01-44951fdcf432
    312_FORREST
    312_FORREST --- ---
    Podívám se na to jak to funguje. Mám chromecast na TV a to funguje skvěle.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    312_FORREST: nezkousel jsem, ale s takovym tim chromecastem pro audio by to nemusel byt problem, resp. tak bych na to asi sel ja
    mozna s konektorama, pokud to neni jen jack
    312_FORREST
    312_FORREST --- ---
    Je velký problém, nebo takhle, jsou potřeba velké znalosti a finance na předělání klasického reproduktoru na wifi? Proč? Začínám uvažovat o zavádění chytré domácnosti pomocí Google home. Díky.
    GUJER
    GUJER --- ---
    AQUARIUS: Kabely pro mě nejsou v tuhle chvíli úplně řešení. Koupil jsem byt, který se právě dostavěl, kde samozřejmě developer kabely nenatáhl. A já je nechci hned zasekávat do zdí, ani vést v nějaké liště. Proto jsem se díval po bezdrátovém řešení.
    Ke klávesnici bych samozřejmě měl alternativu v podobě aplikace v telefonu, ale primárně jsem chtěl používat klávesnici.
    Tím, že nemůžu použít US frekvenci a rozumnou EU alternativu jsem nenašel, budu muset stejně všechno přehodnotit.
    Každopádně díky moc za info
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam