• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Předesílám: Fibaro prodáváme, takže mě můžete brát jako zaujatého.

MR_DAN: Možná jen nechápu, ale Fibaro si žádný proprietární protokol nestřeží. Používají Z-Wave. A podrobnosti ke všem výrobkům, stejně jako u jiných certifikovaných Z-Wave zařízení, jsou na webu Z-Wave Alliance (podporované Z-Wave třídy atd.)
    https://products.z-wavealliance.org/products/3636
    Ale jasně, s DIY bastlířema se nějak zvlášť nebaví.

Ano, z nějakého důvodu se rozhodli, že k těm hlavicím se budou párovat (jen) jejich Bluetooth čidla (asi proto, že tu hlavici dělají i v HomeKit variantě, která používá Bluetooth i na integraci s Applem).
    Ano, k jedné hlavici může být připojené jedno čidlo; jedno čidlo může být připojené až ke třem hlavicím.
    Naměřenou teplotu to ale reportuje i bez toho externího čidla (nakolik to ale dává smysl…).

My si děláme legraci, že Poláci jsou takoví evropští Číňani, ale ty plasty myslím nejsou v žádných parametrech ochuzené nebo nedostačující, nic laciného na nich není, drží barvu (nežloutnou), tvar atd.
    U starých magnetů snad jen hrozilo, že se humpoláckou manipulací ulomí plastový zámeček, to jsem u pár kousků viděl.
    GUJER
    GUJER --- ---
    MR_DAN: tak se můžeme nějak domluvit, zrovna jsem si říkal, že by se mi další dvě hlavice hodily :-)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SPIKE411: me tenkrat nakonec Fibaro odradilo tim, ze jednak jsem se na to podival v Alze osobne a prislo mi to jako dost laciny kus plastu (rendery na webu vypadaji krasne, co?)
    a jednak si strezi svuj proprietarni protokol, takze pokud clovek nema fibaro controller, tak mu nebude fungovat vsechno, jen to co se reverse engineeringem povedlo
    a da se k ni pripojit externi cidlo, ale - jen cidlo fibaro a zadne jine, jen jedno, jen pres bluetooth myslim a bez nej to tusim nereportuje aktualni teplotu do controlleru

jako ja si rekl "tyvole polaci, fakt" a na fibaro jsem trochu zanevrel :-)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MARTEN: Botnet nevím, ale čínskej cloud je čínskej cloud. :)

Proto všechny zařízení s ESP8285/ESP8266 flashuju Espurnou nebo Tasmotou, ale žádnou bateriovou termostatickou hlavici mezi podporovanými zařízeními jsem u nich neviděl.
    MARTEN
    MARTEN --- ---
    SPIKE411: prave ze netatmo se mi libi. ale jak pises, ta cena je moc.
    koukal jsem i na tuya a podobne. jen zrovna nedavno jsem videl, ze to asi pouzivaji na botnet. nevim jestli tady nebo jinde.
    jinak dik, na ty ostatni kouknu.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jo ty eurotroniky (hlavně v ZigBee variantě) vypadají oblíbené s HA.
    https://www.facebook.com/groups/2232679967058877/search/?query=hlavice&epa=SEARCH_BOX
    https://www.facebook.com/groups/2232679967058877/permalink/2403431733317032/
    https://www.facebook.com/groups/2232679967058877/permalink/2429264520733753/

https://eurotronic.org/produkte/zigbee-heizkoerperthermostat/spirit-zigbee/
    https://eurotronic.org/produkte/z-wave-heizkoerperthermostat/spirit-z-wave-plus/

Celkem se mi líbí Netatmo, ale to už stojí ty dva litry. :)

Ten Danfoss popř. Popp je určitě hodně tichý (super důležitý do ložnice :)) a nevypadá špatně.

Ta od Fibara (Z-Wave) je taky docela hezká, ale není tak tichá jako Danfoss a nemá displej, jen barevný kroužek. Dá se k ní spárovat externí teplotní čidlo (BT).
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    GUJER: tyhle mam dve nepouzivane doma, jen je to Popp (jina znacka, stejny produkt), posilaji do controlleru i aktualni teplotu, coz tusim ty LC13 nedelaji....
    za nejakou snizenou cenu prenecham, nakonec jsem se kvuli dvema hlavicim na home automation uplne vykaslal
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    MARTEN: Zrovna po tom taky koukám .. zatím varianta Eurotronic Spirit Zigbee vypadá jako nejlepší
    GUJER
    GUJER --- ---
    MARTEN: já mám Danfoss DAN-LC13 (připojenou přes z-wave).
    Koupil jsem na czc za cca 1250. Funguje dobře
    MARTEN
    MARTEN --- ---
    muzete doporucit nejakou chytrou hlavici na radiator? Potrebuji aby fungovala jak manualne, tak ovladana automaticky. Nutna podpora pro home assistant. Je pro mne dulezita cena, precejen to nebude jeden kus. 2k za hlavici moc bechci davat.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    VASHA: To bych řešil asi spíš klasickým detektorem (PIR, magnet…) + Smart Implant, pokud to máš kam schovat.
    Výhody – SI posiluje na rozdíl od bateriových zařízení tu Z-Wave síť. A dá se napájet nějakým rozumným zdrojem 9-30 V DC.

Ale kolega říká, že samo Fibaro ve fabrice na testování používá tohle a funguje to:
    CR123A, 1 Cell, 3VDC - AC Source - Battery Eliminator– Battery Eliminator Store
    https://batteryeliminatorstore.com/products/cr123a-1-cell-3vdc-ac-source-battery-eliminator

Takže jo, mělo by to jít napájet zdrojem. Jen při takhle malém napětí na delších kabelech asi nebude úplně zanedbatelná ztráta.

A samozřejmě vývod kabelů bude znamenat vyvrtat nějaké díry a pak se asi bude těžko uznávat reklamace.
    STRACENA
    STRACENA --- ---
    HONCKA: Zkoušel, jiná wifi šla. Už jsem něco přeházel v nastavení routeru a jde to.
    JELENIPLOUTEF
    JELENIPLOUTEF --- ---
    Ovládáte někdo PC pomocí google home?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Nevite, existuje k Home Assistant nejaka kloudna podrobna dokumentace, zatim delam testy a pripravuju si scripty, nez budu poustet naostro a setkavam se z takovymi zaseky ohledne takove debility, jako nakonfigurovat zarovku, aby do pulnoci svitila naplno a po pulnoci na minimum.
    Prvni vec na kterou jsem prisel, kdyz je service: light.trigger, tak nejde menit parametry svetla, musi byt serviice.turn_on, pak je samozrejme nutne udelat druhou automatizaci na turn_off a do nich dat podminku, kde zjisti stav svetla. Druha vec, kdyz menim RGB barvu svetla, tak nereaguje parametr brightness, ten mi funguje, kdyz pouze menim teplotu.
    Rad bych veci toho typu se nekde docetl, protoze nad touhle blbosti jsem stravil cistyho casu asi 4hod, nez se pustim do skutecnych automatizaci, kdy budu mit propojeny, svetla, platno, zatemneni, ovladani projektoru a nastaveni akvaria spolu jeste s google home.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    STRACENA: vyresetovat do defaultu si skousel? Pripadne pripojit na jinou wifi?
    STRACENA
    STRACENA --- ---
    Žádám radu ohledně chromecast. Normálně mi fungoval, poslední cca měsíc (tušim že si stáhnul nějaký update) se mi po spuštění do pár vteřin odpojí od wifi. Máte s tím někdo zkušenosti?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    HONCKA: vyreseno, musel jsem tam pridat device pres google home, neslo to takhle primo
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    začal jsem s home assistantem, smart věci, co mám jsem přiadl víceméně bez problémů, akorát mi nejde přes home assistant cloud integrace s google assistantem , když chci aktivovat hass.io skill, tak mi to hlásí "It looks like that device hasn't been setup yet"
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    SPIKE411: Tuya Convert jsem použil a bylo to velmi rychlý a bez problémů.
    ANDY_WARHOL: Přesně proto jsem to bral, jednoduchý, ESPHome firmware a funguje i bez sítě a funkční automatizace.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SPIKE411: já budu mít nový dům, takže předpokládám, že tam nulak mít budu, spíš musím zjistit, jestli mi tam uděláji tak hluboké diry
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam