• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    nizkonakladova automatizace v bydleni, protokoly, dodavatele, tipy, aplikace pro android/iphone... - ovladani pomoci smartphone/tabletu
    rozbalit záhlaví
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    MR_DAN: To chapu. V sade s termostatem neni hub potreba... Na druhou stranu ne vsichni potrebujou termostat.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    HARVIE: neznam, jinak uz bych to mel doma :-)

misto toho nemam doma nic, protoze nechci mit "hub pro kazdou zarovku" ... uz jsem byl ochotny pristoupit na SmartThings, kde je obri podpora protokolu, pres ktere ty zarizeni muzou komunikovat primo i rok na tuzkovky (Home Assistant je bastl uz se k nemu vracet nebudu), ale Samsung to zda se zariznul :-/
    chci to mit doma hezky, ne nejakou technokratickou demenci, vsude krabicky, huby, nabijecky a napajeci kabely... a to jsem programator
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    [SERVER ERROR]
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    MR_DAN: hlavice nekomunikuji pres wifi... proto je tam ten hub. nicmene misto hubu muzes mit termostat, kterej v tu chvili hub nahradi. problem s wifi je, ze je energeticky narocna. takze pokud chces mit zarizeni co jede rok z tuzkovek a pravidelne komunikuje, tak wifi momentalne neni moznost. nebo znas nekoho, kdo takovej setup prodava? rad se na to podivam.

AQUARIUS: momentalne to jede pres microsoft cloud, kterej bude napojenej na apple a google cloudy. planujem i nejaky REST API vystaveny do LAN, protoze se nam ozyvaj lidi, ktery by radi integrovali a preprodavali nase zarizeni do jejich ekosystemu. Zaroven pokud mas vic zarizeni, tak je potreba aby mezi sebou komunikovaly i bez internetu. Bylo by trapny abys umrznul, kdyz ti spadne internet :-) Vis jakej je muj vztah k opensource, takze kdyby se nahodou v daleky budoucnosti tahle produktova rada rusila, tak budu tlacit na to, aby se to nejak rozumne uvolnilo. A interne si muzem rict, ze po hardwarovy strance se tam pouziva reseni velmi oblibeny v opensource svete :-) Je tam jeden cip, kterej opensource podporu nema, ale psal jsem na nej driver a behem par tejdnu planuju ho zverejnit jako C knihovnu s podporou pro 3 ruzny velmi oblibeny opensource embedded ekosystemy. Jeste k tomu musim dopsat doxygen dokumentaci a ujistit se, ze tam nejsou zadny sprosty komentare :-D
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    MR_DAN:
    me taky trochu stve ze se mi doma "kupi" huby, na druhou stranu docela rozumim tomu, ze je vyrazne snazsi v pripade zarizeni kterych je mnoho po domacnosti to seskupit za nakym zarizenim (hubem), ktery to cely ridi a obsluhuje pak komunikaci s GH a vystavuje mu potrebny rozhrani. Umim si teoreticky predstavit ze se hlavice muzou dat nacpat jednotlive do GH, ale bude ti pak GH poskytovat ty souhrnny informace za celou domacnost, ktere ti davaji ty apky/sluzby s vlastnim hubem ? Imo ne, protoze by to musel vyvijet GH a ten tohle nedela ani pro "vlastni" Nest produkty, natoz pro cizi vyrobce. Takze ve finale vzdycky pouzivas (nebo aspon ja) pro nastavovani a ovladani apku/sluzbu/cloud/hub vyrobcu a GH mam pro voice commanding, mozna nejake zapojeni do routines a predevsim proto, ze kdyz zarizeni podporuje GH tak vetsi duveru, ze ta firma se tomu nejaky cas uz venuje a ze to snad za 2 mesice nezabali.

AQUARIUS:
    jak daleko si myslis ze je ten moment ? viz muj text vyse, myslim si ze je temer nemozne ho dosahnout v komercni sfere .. mozna u home assistentu, ale to neni pro bezne spotrebitele
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    HARVIE: planujete tu podporu tak, ze budou ty hlavice komunikovat s tim google home aj. primo, nebo tam bude vzdycky potreba ten vas hub?
    vzhledem k tomu, ze komunikuji mezi sebou pres wifi, tak doufam ze to pujde bez hubu :-) po necem takovem bych se asi koukal
    mit doma jen jednu centralni jednotku na vsechno a ne padesat hubu pro kazdou kombinaci zarizeni-vyrobce ...
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    HARVIE: doufám, že ta podpora bude local poll proti API přímo v tom zařízení. Všechno, co potřebuje cloud výrobce se jednoho dne stane těžítkem.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    MR_DAN: Si me prokouk :-) Podpora google home i apple je v procesu... taky docela fandime home assistantu, takze na ten asi taky prijde, jen to neni uplne prvni co lidi chtej, takze nejdriv asi budou ty velky hraci...
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    inspirace :)
    Alexa We Need Guns - Home Automation Setup
    http://www.youtube.com/watch?v=M8d5Wr9au9I
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    HARVIE: pracujes tam, nebo ji uplne vlastnis? :-)
    jako vypada to hezky, ale nikde tam nevidim nic o povidani si s jinyma zarizenima, napr. google home hub, tak to pro me asi bohuzel neni nejlepsi
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    MR_DAN: Hele na topení/radiátory mas nejlepsi asi tohle. Je to pražská firma, takže neni problém s případnou zákaznickou podporou:

WiFi Termostaty a Radiátorové hlavice | Forseti
    https://www.forseti.cz/
    JOPS
    JOPS --- ---
    DRIZDIK: na kamery si nemuzu stezovat, na NVR si taky nemuzu stezovat.

NVR jsem si koupil toto
    https://www.aliexpress.com/item/32812061898.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dDSvq2Q

a ted doma mam tyto dve kamery
    https://www.aliexpress.com/item/32832233335.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dGKauno

a

https://www.aliexpress.com/item/32832960951.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dGKauno

zapojeni naprosto blbuvzdorny, to NVR ma v sobe 4x POE , takze kamery napajis timhle. Kamery jsou oddelene od site, takze nezatezuji provoz v siti. NVR si kamery naslo hned, koukal jsem, ze tam je podpora pro spoustu vyrobcu, takze toho bych se taky nebal. A obraz z kamer je super. Fakt si nemuzu stezovat.

A co se tyce tech security blbinek, tak tam jsou moznosti, ze pri urcite akci (detekce pohybu, zvuku atd...) lze provest urcite akce. Odeslani emailu, odeslani http, a to jsem nejak blize nezkoumal.

A ma to fakt ruzne vychytavky, kdy si muzes ohranicit oblast a kdyz se pres ni nekdo dostane, tak te to upozorni. Nebo treba to ma i detekci tvare :) Ale to jsem nemel moc sanci vyzkouset, protoze me to zabira pozemek a tvare to nezaregistruje, protoze jsou vetsinou daleko... ale pri testovani mi to xsicht vzalo, takze ty se na NVR pak muzes podivat, kdo vsechno ten den se ti pohyboval v mistnosti. Jako fakt koukni na youtube co to vsechno umi :)

jinak mame i vykonejsi NVR na firme, kde k tomu je cca 20 kamer a pohoda. Ze zacatku to delalo bordel, ale pak se zjistilo, ze to dela jeden ze sesti HDD... Po vymene vsechno na pohodu.
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    JOPS: To mě zajímá .. jak moc dobrý DAHUA jsou a jak integrovatelný je to NVR do nějakýho home assistanta třeba (podpora rtsp streamů url pro kamery třeba)
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    M_ARVIN: tak jsem nakonec poridil Denon X1600H a zda se, ze to bude OK, kdyby nekoho zajimalo, tak se to spolu bavi pres "HEOS binding" (ale pres to asi nejde zapnout/vypnout), tak tam mam i "Denon/Marantz Binding", ktery ma trochu jiny funkce, ale hodne se to prekrejva
    JOPS
    JOPS --- ---
    MARTEN: ja ti zase reknu DAHUA :) muzes brat i primo z Aliexpressu :) Zatim mam doma dve kamery + NVR od nich a jsem spokojenej. Jeste dalsi dve kamery k tomu budu dokupovat...
    MARTEN
    MARTEN --- ---
    BANANABOY: Diky, znacku vubec neznam, rad kouknu.
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    MARTEN: Nejspis tohle vsechno najdes u kamer HIKvision. Asi nej pomer kvalita/vykon/cena
    MARTEN
    MARTEN --- ---
    Jeste bych mel jednu vec, ani nemusi byt tak moc DIY. Vzhledem k tomu, ze nam v baraku za kratkou dobu vykradli jiz po druhe sklepy, napada me nejak zabezpecit byt. Vite o dobre kamere, ktera bude nahravat lokalne a i na cloud, bude mit slusne rozliseni, treba i rozpoznani obliceje, napojeni na HASS. Pripadne i dalsi zabezpeceni jako alarm? Napada me detektor otevreni dveri a nejak to spojit. Ale urcite bych k tomu nechtel psat vse a jeste drzet vlastni cloud. Tedy neco co funguje out of box a dalo by se ale i doprogramovat ruzne propojeni kdyz bych chtel. Nejake napady na produkty?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    JOPS: jj pokud na to nespěcháš, tak kupovat tyhle věci u nás nemá moc smysl
    JOPS
    JOPS --- ---
    HONCKA: no ja to mam vsechno jeste prasknuty do DOMOTICZ. Nebo teda mel, pak se mi posrala karta v rapsberry, takze to musim nastavit znova...

a koukam, ze to jsou docela palky na tech strankach. Vetsinu veci doma mam a tady to vychazi fakt docela draze... u cinana vsechno za polovinu i mene...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DRAGON: já to kupoval v akci na ali za $12, jinak ty switche jsou i na 230 a jdou s nimi ovládat hloupý světla, já mám takhle načasovanou grow žárovku na living wall
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam