• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    nizkonakladova automatizace v bydleni, protokoly, dodavatele, tipy, aplikace pro android/iphone... - ovladani pomoci smartphone/tabletu
    rozbalit záhlaví
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SPACEX: ad susak - ja i kolega jsme to vyresili tak, ze susak ma mezi nohama dole vlepencyh 10 cm vysokyho kartonu nebo necceho podobnyho. vysavac to pak vidi jako prekazku a nesnazi se pres tu trubku prejet, jinak se mi na tom zasekaval taky. A pokud ikea kreslem myslis ten jejich Poang, tak zminovany Roborock S5 s nima nema problem. Kresla tu mam dve a i kdyz vysavac lidarem nevidi tu nohu lezici na zemi, tak si ji ocucha kontaktnim senzorem
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPACEX: Mám Roborock S50, vyfiltruj si moje příspěvky tady ohledně praktických zkušeností:
    [ Domácnost, aneb jak si zpříjemnit druhou šichtu ]

V zásadě si na něj nemůžu stěžovat a znatelně zlepšil kvalitu mého života.

Trochu zjednodušuju, ale aplikaci jsem v zásadě musel použít asi tak dvakrát. Přihlásil jsem a aktualizoval vysavač, nastavil jsem čas a nejvyšší výkon, nechal jsem vysavač projet byt a pak jsem nastavil zakázané zóny / virtuální bariéry.
    Vyšší modely umí nastavit i zóny, kde to nemá vytírat (např. koberce).
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    SPACEX: Mame https://www.alza.cz/xiaomi-mi-robot-vacuum-mop-pro-white-d5771316.htm#popis - vysava a ma i mop, ale to jsem zatim prilis nevyuzil (jednou na vyzkouseni), protoze mi to prijde spis jako srandicka nez ze by to realne vycistilo. Celkem to funguje, ale nema v ceste prekazky typu susak na pradlo (pokud je to ten klasicky z tenkych trubek), kde to je par centimetru vysoka vec, na kterou umi najet. Na druhou stranu kdyz jsem ho poprve pustil a zapomel vyndat prepravni zarazky, ktere zablokuji narazovy senzor, tak dokazal vyjet na listu od podlahy (mame dost vysoke, tak 5 cm) a zase se z toho dostat. Mapovani funguje dobre, mapu si zapamatuje (v aplikaci vidis mapu i jeho aktualni pozici, takze neni pochyb o tom, jestli tusi, kde je a jak to tam vypada) a projede vse, ne jen nahodne vybrane kusy. Obcas se nekde zbytecne mota, ale celkove mi prijde to mapovani a navigace celkem povedene. Na druhou stranu bez cinskeho cloudu samozrejme neni pouzitelny a odezvy v aplikaci jsou obcas dost pomale. Pri editaci mistnosti, kdy si v jeho mape muzes oznacit, co je ktera mistnost, trva kazda akce tak 5-10 sekund.

Mimochodem, cena toho Xiaomi v alze mi prijde "vtipna", jelikoz alza.cz mi ukazuje 9490, ale alza.sk 319.90 EUR, coz je ponekud mene...
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    SPACEX: a eště doplnění - všude lino, takže požadavek na vysávání + vytírání
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    ČAU. Zkusím se zeptat tady - pořídili sme teď domů tenhle vysavač https://www.alza.cz/samsung-vr05r5050wk-s-mopem-d5646933.htm?o=1 a sem z něj takovej nenadšenej. Najíždí na sušák na prádlo, potřebuje pomoct a pokud zajede pod takový to klasický ikea křeslo, tak je to totálně konečná. Navíc mi přijde, že si nepamatuje rozložení bytu a imho nezajede do všech místností. Vrchol tomu nasadilo to, že sem teď asi po třech hodinách znovu zapnul mobilní appku a nefunguje přihlášení, i když sem ve stejné síti a zadávám správné přihlašovací údaje.
    Zvládnete doporučit za podobnou cenu nějaký lepší?
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    Ja ted pouzivam ZHA s jiz zminenou Danfoss Ally hlavici, par Aqara zarizenima (teplotni cidla, cidlo otevreni okna/dveri, mezi-zasuvka, LED zarovky do klasicke E27) a Lidl led paskem. Obcas neco nezareaguje na prvni pokus (ale to muze byt signalem, nemam uplne idealni podminky), ale jinak to vse funguje celkem solidne, problemy mam jen s tou Danfoss hlavici.

HA mi bezi na tom jejich OS na RasPi 4 s Conbee II.
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    AQUARIUS: co jsem zkoušel ty hlavice viz pár příspěvků níž tak na ZHA (flashnutej sonoff zb bridge) mi to ukazovalo míň entit tak jsem nakonec zkusil z2m ale aspoň přes cc5531 s anténou mi to přijde takový nestabilní (nevím jestli je to tím hw, ale lidi si na to docela stěžujou že to je taková spíš hračka)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    JEREMIUS, ZORBEN: Ja jsem na to ZHA reseni narazil relativne nedavno, zatim pouzivam kombinaci Philips Hue a IKEA Tradfri a moc s tim spokojenej nejsem (nemoznost integrace Tradfri vypinacu do Hue, chybejici ekvivalet Hue groups v Tradfri, celkove Tradfri mi prijde min komfortni, ale zase proti Hue je o dost levnejsi). Na ZHA se vyhledove chystam.
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    AQUARIUS: nemáš náhodou zkušenost v porovnání ZHA vs zigbee2mqtt vs deCONZ?
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    AQUARIUS: Díky. Jak moc to potom dlouhodobě šlape bez zásahu, když to zprovozním? Nerad bych pak šel do něčeho, co bude neustálý bastl a řešení nějakých problémů
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    JEREMIUS: Jestli budes chtit michat zigbee zarizeni od ruznejch vyrobcu, mozna se rovnou mrkni na Zigbee Home Automation.
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    Jak je to, když mám bránu od Lidlu a koupím třeba zásuvky od Ikea? Budu je moct plnohodnotně používat? Předpokládám, že když koupím něco od jiné značky, nebudu u toho moct minimálně updatovat firmware, je to tak?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Taky mám (Zigbee) Danfoss Ally, který jsem dostal jako vzorky na testování. Zatím jsem byl líný rozchodit HA, tak jsem to nechal na radiátorech jen tak. A asi za dva týdny to vytlouklo přibalené baterky. Asi jak se pořád snaží najít Zigbee síť.
    To mi přijde docela nešikovný. Třeba (Z-Wave) Danfoss LC-13 se dá provozovat i bez centrály. Nehledá síť, dokud mu neřeknu.

S externím čidlem umí spolupracovat (Z-Wave a HomeKit) FIBARO Heat Controller, ale není možné použít jakékoli - musí to být jejich "proprietární" čidlo s Bluetooth rádiem.
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    Ja si pred par dny poridil Danfoss Ally Zigbee:
    Danfoss Ally eTRV ZigBee / Termostatická hlavice | Mironet.cz
    https://www.mironet.cz/danfoss-ally-etrv-zigbee-termostaticka-hlavice+dp457815/

Mam to pripojene na HA pres ZHA (pomoci Conbee II). Pocity zatim lehce smisene. Po par minutach se mi podarilo to pripojit i bez Danfoss gateway (kterou vubec nemam). Do HA to posila aktualni teplotu podle senzoru v hlavici a jde tomu poslat cilova teplota. Co mi nefunguje (a nevim, jestli by melo) je lokalni nastaveni teploty na hlavici. Kdyz otocim koleckem, tak se mi ukaze aktualni cilova teplota (cili kolecko nejak funguje), ale nemeni se. Jak by clovek cekal, mereni teploty je znacne nepresne (ale asi predvidatelne, tj. kdyz clovek zjisti, ze 25 je prijemna cilova teplota, tak pak nastaveni na 25 dosahne zhruba te prijemne teploty. Jen je to v realu zhruba 22, ne 25). Vyrobil jsem si automatizaci, ktera na noc teplotu snizi a rano zvysi. Za zhruba tyden to uz 2x selhalo a rano zustala teplota z noci (opacnym smerem zatim vzdy zafungovala). Reakce na nastaveni teploty mi prijde trochu pomalejsi, ale nic strasneho.

Na obrazku je videt cilova teplota (modra cara), teplota podle hlavice (zelena), teplota podle cidla polozeneho na polici zhruba metr nad topenim (cervena cara).

ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    pro HA tam muzes videt a ovladat tohle: https://www.zigbee2mqtt.io/devices/TS0601_thermostat.html#exposes a pozice ventilu tam nejde ridit, jenom cist (na druhou stranu pri vypadku se to o sebe postara)
    a co jsem cetl ze kdo to ridi pres ZHA nebo deCONZ ze tam vic moznosti nema (spis jeste min)

pak dej vedet, az to budes integrovat do HA, treba zjistis nejaky vychytavky :)
    MARTEN
    MARTEN --- ---
    ZORBEN: Aspon nejsem sam. Jo, tohle mi taky nejak vadi, ze tu teplotu to moc nedava. Nemam zkusenost s tem drazsima. Otazka jestli trojnasobna cena u ostatnich je o tolik lepsi. Jde pres HASS nastavit i procenta otevreni, nebo porad jen teplotu? Na HASS to budu pak pripojovat, tak to asi budu ridit pres to. Na tech grafech je hezky videt, jak to spina fakt divne.
    Jestli ma nekdo jine, muze se podelit o takovyto graf? Docela by me to zajimalo, jestli je to normalni.
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    VLADDRACUL: myslim ze s jejich gateway by udajne mely fungovat pres tuya integraci
    externi teplomer jde "pripojit" diky workaroundu - posilat tomu napriklad calibration value
    Tuya thermostatic valve · Issue #3821 · Koenkk/zigbee2mqtt · GitHub
    https://github.com/Koenkk/zigbee2mqtt/issues/3821#issuecomment-699493188
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    MARTEN: Nedávno jsem na ně koukal. Mám pár asi blbejch dotazů: Když je chci propojit s home assistantem na malině, potřebuju jejich gateway? Je možnost připojit k nim nějaký externí teploměr?
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    MARTEN: mam je asi tejden v provozu pres zigbee2mqtt na home assistant a popravde uplne nadsenej z nich nejsem, ale ani vyrazne zklamanej (topi a muzu si "chytre" nastavit prubehy teplot v kazdy mistnosti zvlast)

na hlavicich jsem nemusel nastavovat skoro nic, jen naparovat do site. jak to topi pri 20% jsem jeste cas studovat nemel, kazdopadne ta jejich PID regulace je takova dost divoka, hlavne v mistnostech, kde jsou 2 radiatory a navzajem si do toho kecaji (napr kdyz chci 21°C a ono se to zastavi az nekde kolem 26°C je divny)
    mam teda vlastni plynovej kotel a spinam ho podle toho jak ktery topeni "chce" topit, tak tim to trochu ovlivnuju, ale spis by to melo ovlivnovat cast "pod" setpointem

MARTEN
    MARTEN --- ---
    Jen mala recenze k https://www.aliexpress.com/item/1005001651098807.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.37bc4c4dX191OI . Vzhledem ze to tu ma dost lidi a za tu cenu to neni spatne.
    Designove super, sice vse plastove, tak to v ruce nebudi az tak duveru, ale funguje a drzi to dobre. Vydrzi to i rocni dite, ktere si s tim porad hraje.
    Mobilni aplikace je ok, nic super, ale funguje. Pustit si topeni nez clovek prijde domu ma neco do sebe.
    Ted k tomu co me na tom mrzi. Hlavice mam uvolnene a i tak nekde na 20% otevreni topeni jeste nejede. Jedna hlavice snad zere baterie. Vydrzi tak tyden a jsou prazdne, s ostatnima neni problem. U druhe se zase chova jinak manualni nastaveni teploty - vpodstate skoro porad ovira/zavira podle zmeny teploty, Ostatni se nevypnou ani kdyz prekroci pozadovanou teplotu. Tam je zase problem ze je v mistnosti 20 stupnu, dam to na 21 a nic se nedeje. Musim dat treba na 23, on to otevre na 50% a pak snizim na pozadovanych 21. Stejne tak opacnym smerem, kdyz chci vypnout, ale pripadne udrzovat teplotu. S tim jak otevre jen na 20% je problem v tom, ze si mysli ze uvolni, topeni nejede, ale po case to nezkusi otevrit vic, aby to zaclo topit vic. Prijde mi ze je tam vzorec na to jake ma byt otevreni, tedy nic chytreho, jestli to staci nebo ne.
    Budu pak zkouset falshnout a dat tam neco jineho, jak to se bude chovat.
    Za ty penize bych to vzal znovu. Jo, napojeni na Alexu uplne bezproblemove.
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    JEREMIUS: Důležité je kouknou na fotky a toho produktu, tam vidíš pásek, zdroj a samotný controller. Když přestřihneš pásek, můžeš ho drátama připojit o kus dál na stejný controller, nebo paralelně, ale nebude to druhý nezávisle ovladatelný pásek. Na to musí být vždy nový controller.
    VOJTAM
    VOJTAM --- ---
    JEREMIUS: Neznám konkrétně tenhle pásek, ale když to dobře napojíš / naletuješ konektor budeš mít tolik ovladacich pasku na kolik pasku to strihnes - strihat pouze v mistech k tomu urcenych a pak naletovat konektor / dratky (vidiče).
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    Jak je to prosím s LED pásky a jejich dělitelností? Např. tady je psané, že je dělitelný. https://www.lidl-shop.cz/LIVARNOLUX-Zigbee-3-0-Smart-Home-Svetelny-LED-pasek/p100306624#ratingstab

Předpokládám, že to jen znamená, že ho můžu zkrátit. Ale nebudu mít třeba 2 funkční, ovladatelné pásky z jednoho, že?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam