• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    ABE
    ABE --- ---
    MEDWYN: Myslím, že jo. Je to bezdratove ovladanany vypinac. My jsme s tim udělali instalaci v rodinném dome a ja to mam celém byte. Co jsem koukal tak ty Shelly 2.5 mají o proti sonoff akorát mereni spotřeby což nevím jestli u žaluzií využiješ ;)
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    MEDWYN: Jakoze abych si mohl hrat s naklapenim lamel apod
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    ABE: Chci tim resit zatim zaluzie - na to se ten Sonoff hodi taky? sorry, prd tomu rozumim, barak se teprve stavi takze nemam nic...
    ABE
    ABE --- ---
    MEDWYN: Mame ESPhome na Sonoff mini spojené s HA. Jednoduché na nastaveni a stabilita v super. Pro vetsi počet vypínačů mi to přijde lepší než Tasmota.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    DRIZDIK: Ahoj, mas k tomu prosim nekde nejake chytre navody? Ted zrovna vymyslim jak koupit zaluzie a zatim to vidim na Somfy J4 WT motor + k tomu nejake petistavove tlacitko na stenu + casem pod to shelly 2.5 a nejaka integrace do Home Assistantu.

Dival jsem se, ze jedna Izymo Shutter receiver rele krabice od somfy stoji asi 4k (budu mit 11 zaluzii) a jedna shelly 2.5 stoji 0.7k takze je to celkem no-brainer.

ESPHome je nejaky alternativni firmware pro to Shelly? A pro integraci do Home Assistantu jsou rozumne ke stazeni navody?

Je nejake pekne forum v aj/nebo i cj kde je dost podobne naladenych bastleru?
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    SKAFF: Pokud máš ESP32, tak jeho DAC výstup přímo na operák napětí-napětí, takže ti vypadne ta i2c deska.
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    DRIZDIK: diky, nezminil jsem, ze to EC motor a pomoci PWM se nesmi regulovat, je tam potreba cisty sinus
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    A k tomu:

DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    SKAFF: ESP32 má dva DAC převodníky. Ale lepší je schopnost posílat PWM na dostatečně vysoké frekvenci (tak se reguluje většina ventilátorů v PC). A tím následně spínat nějaký silový obvod přes tranzistor.
    PWM controlled fan with ESPhome on ESP32 - ESPHome - Home Assistant Community
    https://community.home-assistant.io/t/pwm-controlled-fan-with-esphome-on-esp32/134113
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411: Podotýkám, že jsem jen do Googlu zadal „esp32 0-10v output“, prakticky jsem to nikdy neřešil.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    To jste se s těma ikonkama dobře sešli.

SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SKAFF: Asi potřebuješ DAC? (digital analog converter)

Looking for a way to output 0-10V DC analog from an esp8266 : AskElectronics
    https://www.reddit.com/...ectronics/comments/8nix8n/looking_for_a_way_to_output_010v_dc_analog_from/

Getting I2C regulated 0-10Volt out of an Arduino or ESP8266 – Arduino, ESP8266, ESP32 & Raspberry Pi stuff
    https://arduinodiy.wordpress.com/.../28/getting-i2c-regulated-0-10volt-out-of-an-arduino-or-esp8266/

ESP32 DAC — ESPHome
    https://esphome.io/components/output/esp32_dac.html
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    Moc se v tomhle nevyznam pac to studuju teprve od vcera, ale potreboval bych poradit device, ktery dokazu povesit na ESP32 a jeho funkci by bylo digitalne ridit signal 0-10V, tzn ne potenciometrem ale na zaklade nejakych parametru z HA. Logiku vicemene chapu, ale nevim, co hledat, jestli nejaky step transformer nebo co presne.. Je to na rizeni ventilatoru ktery bere 0/10V, tim se reguluje na min/max otacky
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    SKAFF: tak si příplat stovku a přijde ti to už flashnuty neasi :))
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Ono už Kodi na RPi 4 nějak rozumně funguje? Mně přijde, že LibreELEC 9.x to řeší pořád nějakými neoficiálními patchi, které se stejně za čas budou muset zahodit, protože v jádře se pracuje na jiném subsystému. (Resp. asi to vyřeší LibreELEC 10.x. a Linux 5.10+.)
    A ostatní distribuce dekódování řeší hrubou silou na CPU, takže si tam 4K HDR moc neužiješ.
    Ale tak to se časem vyřeší.

A teda když si spočítám cenu RPi 4 + krabička + zdroj + SD karta (nebo USB SSD), tak mi těch pár kaček navíc za něco, co funguje (N2+), nepřišlo nějak signifikatních.

Odroid vývojáře CoreELECu vcelku podporuje.

Popř. se dá koupit v podstatě to samé v bledě modrém asi o trochu lacinější jako Beelink GT-King S922X 4/64GB eMMC (ale tam je to eMMC možná přidělaný na desce, takže horší možnost opravy?).
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    Mám doma R3, na kterém běží Kodi/OSMC. A přemýšlím, že bych koupil 4ku a tu 3ku dal na Home Assistenta.
    Co se dívám na ten Odroid-N2, tak to je už docela drahé a asi bych radší R4ku kvůli tomu, že bud univerzálnější a rozšířenější na cokoli jiného - nebo se pletu?
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    DRIZDIK: Je velká škoda, že CM4 není socketově kompatibilní, jinak by to byla úplně jasná volba. Moc nechápu politiku raspberry CM modulů v tomhle
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    SPIKE411: Mohlo, pokud máš tu trojku s 1GB vyzkoušej, ale jednoduchá webová appka co se nevejde do 1GB ram .. Já trojku mám doma a fungovala bez problému i rychlostně. Největší problém je vždy SD karta a rušení u hodně periferií. Když pořipočítáš RS485, Zigbee a PoE hat, tak je ten modul totální steal :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam