• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    zdravim a mam mozna dotaz trochu na pest (vzhledem k zamereni auditka). Mate nekdo zkusenosti s komercnima smart home systemama - treba Tesla smart nebo neco podobneho?
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    SPACEX: Ano
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    SPACEX: Asi jsem našel řešení pro můj problém s krabičkama hned vedle sebe kvůli rámečku. Prosím, opravte mě, pokud se mýlím.
    Situace: Schodišťový dvouvypínač pro světla v obýváku a a vedle něj v rámečku schodišťový jednovypínač pro světlo v předsíni + v jiných částech místností samostatný schodišťový dvou, respektive jednovypínač.
    Má (možná špatná) myšlenka:
    Místo rámečku se dvěma vypínači dát tenhle hloupý vypínač - https://www.aliexpress.com/item/4001022553587.html?
    Místo těch vypínačů v jiných částech místnosti dám tenhle wifi vypínač (respektive jednotlačítkový do předsíně) https://www.aliexpress.com/item/1005001505426126.html?spm=a2g0o.store_pc_groupList.8148356.8.af4b6cc2h68ds1

Myslím si správně, že by to mělo fungovat?
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    ZORBEN: Díky. To vypadá na stejnej výrobek, jen pod jiným brandem. Kouknu doma na ten nulák - pokud tam nebude, vyřeším to přes tyhle vypínače. Pokud bude, tak tam asi zkusím nacpat sonoff mini a vypínače nechat stávající
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    SPACEX: mam doma designove uplne stejny, vyrobce Minitiger, jsou fajn v tom ze se do toho da nahrat ESPHome firmware :)

pro zapojeni bez nulaku se k zarovce pripoji paralelne nejakej kondik, co mi k tomu dodali
    asi zalzei jak moc si s tim chces hrat
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    Ahoj,
    Máte někdo zkušenost s těmito vypínači? https://www.aliexpress.com/item/4001027277018.html?
    Pořídil jsem google nest, ale chytrá světla mám aktuálně jen v ložnici, chtěl bych ovládat celý byt - tzn asi 12 dalších GU10 žárovek, což je jednak nesmysl finančně a taky se zaomínám a vypínám je i vypínačem, takže je potom nezapnu. Popřípadě uvítám i doporučení na jiné vypínače, které vypadají alespoň trochu designově, ideálně černé.
    Rozvody u vypínačů mám, pokud se nepletu (ověřím ještě doma) bez nuláku.
    A ještě jedna věc - není u smart vypínačů problém se schodišťovým zapojením?
    Díky za info
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DRIZDIK: Je tam prostě docela velkej fixní náklad v podobě toho mikrokontroleru a fyzického připojení na sběrnici (a taky ty výrobci chtěj rozpustit náklady na vývoj, certifikaci, dokumentaci, podporu, členství v Asociaci KNX a něco vydělat no, jsou to většinou Němci nebo Italové s lokální výrobou, i když Číňani už taky leccos vyrábí, jen se to neprodává na Aliexpressu a nikdo to sem moc nevozí a kvalita je všelijaká).

Proto ty velký aktory nabízejí takovou úsporu, protože na jeden microcontroller a sběrnicovou spojku připadá spousta výstupů.

Decentralizace to zase prodražuje, protože každý zařízení má vlastní relativně složitej program a „zbytečně“ výkonnej mikrokontroler, místo toho, aby to jen na sběrnici posílalo nějaký jednoduchý události typu stisknutí/pustění tlačítka, jedno- dvoj- trojklik, a zpracovalo se to až v jednom centrálním PLC.

Žádnej dokonalej systém asi není. :)

Natahat si to můžeš v zásadě jak chceš, ale typicky se už ten světelný okruh skrz vypínač netahá.
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    SPIKE411: To vylevnění binárníma vstupama do krabiček mě právě dost zklamalo, protože stejně stojí hromadu peněz na to že je to dost jednoduchá elektronika.
    JYSTY plánuju roztahovat po ovladačích a aktorech, tak to bude připravené, ale stále nevím jestli chci mít všechno silové stažené do rozvaděče a spínat jen tam. Tahá se to v tom případě tak, že je stále skrz vypínač, že je možné to v nejhorším nahradit obyčejnou mechanikou v místnosti? Pokud ano, tak bych měl alespoň trochu klidu v duši. A jak to tak počítám, tak to zas tolik kabeláže nakonec nepřidá.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    NIEKT0: 1) Zarizeni bez podpory PMF se k siti se zapnutym PMF neumi pripojit.

2) Ohledne WPA2 jsem psal toto, [LAUNCHER @ smart homes - DIY - X10 a dalsi]

3) "ludia zacali pisat, nech radsej zvazis nieco novsie" - Kdo mi neco takoveho psal? Link?

4) Jak konkretne se stane v moderni WiFi siti tohle?

"Je to sice jednoduche a lacne, ale dostat sa do stavu ked ti to trivialne zarusi skolak s apkou na telefone mozno nie je to, co vacsina ludi chce"

(mam WPA2 + WPA3, PMF on)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DRIZDIK: Předesílám, že naše firma prodává mj. nějaké KNX prvky

Výhoda KNX je, že tady už je 30 let a dalších 30 let tu nejspíš bude a dál se nějak vyvíjí (teď hlavně RF, šifrování a integrace s dalšími systémy (IoT)). Což se nedá moc říct o jiných sběrnicových systémech (Inels, Nikobus, IQ house, Ego-n; kdo ví, co bude s Loxone Tree, ABB free@home), kde to pak můžeš po pár letech, až ti začnou odcházet prvky (protože všechno se časem opotřebí) ještě chvíli udržovat při životě tím, co nakoupíš někde po Aukru a Bazoši, až to pak finálně vzdáš, vyházíš a necháš si to stejně celé předělat na KNX (true story).

Rozvaděčové KNX aktory dneska nevychází cenově nějak špatně (jasně, s činským ESP8266 to bude cenově konkurovat těžko), akorát ta „bižuterie“ je horší.

Např. univerzální spínací aktory s 16-24 kanály (napojíš na to spínaná světla, stínění, termopohony pro ovládání ventilů); na druhou stranu specializované žaluziové aktory můžou mít nějaké výhody (automatické ovládání podle polohy slunce, relé hardwarově vzájemně blokovaná), stejně tak specializované aktory pro topení/chlazení třeba umí ovládat složitější systémy a používají SSR, takže necvakají a neopotřebovávají se tolik při PWM regulaci apod.
    Stmívaná (nebo jakákoli "designová") světla se dneska stejně dělají většinou s DALI předřadníky/zdroji. A KNX s DALI se kombinuje běžně.

Klávesnice se dají trochu vylevnit tak, že prostě použiješ binární vstupy do krabiček a napojíš si na to laciná tlačítka dle svého gusta.

Na druhou stranu ty KNX klávesnice už v sobě mají i teplotní čidla (odpadá starost) a případně další funkcionalitu. Plus velkej výběr designů (zase výhoda oproti sběrnicovým systémům jednoho výrobce).

Každopádně jako sběrnici na klávesnice / tlačítka bych tahal YCYM 2×2×0,8 nebo JY(st)Y 2×2×0,8. Na rozdíl od UTP a nějakých sběrnicových kabelů pro zabezpečovačku apod. to můžeš tahat souběžně se silovým vedením (resp. dokonce je to záhodno kvůli eliminaci zemních smyček).
    A světla bych tahal připravená na DALI, tj. CYKY-J 5×1,5. (A ten YCYM bych vedle možná taky položil.)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    LAUNCHER: Povodne si pisal o WPA2, a preto ti ludia zacali pisat, nech radsej zvazis nieco novsie. PMF pomaha proti deauthom (aj ked ruku do ohna by som za rozne implementacie nedal), ale podporuju ho tvoji klienti? (ziarovky ak dobre chapem)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    NIEKT0: Jak konkretne se stane v moderni WiFi siti tohle?

"Je to sice jednoduche a lacne, ale dostat sa do stavu ked ti to trivialne zarusi skolak s apkou na telefone mozno nie je to, co vacsina ludi chce"

(mam WPA2 + WPA3, PMF on)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    LAUNCHER: no, sice sa tym 10+ rokov zivim, ale zjavne tomu nerozumiem, screenshotom z nejakej random apky si mi to vysvetlil:) Daj si tam co chces, idealne vsetko poprepajaj a pre mna za to ovladaj smskou, kazdy strojca svojho stastia. Akurat som mal potrebu varovat okoloiducich.
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    Abychom změnili téma, protože tohle nikam nevede ... jak to sběrnicově udělat? Je na to nějaký hardware, který mi dovolí sběrnicově připojit třeba vypínače a nepoužívat KNX, které mě bude stát násobně tolik? Nenacházím žádnou sběrnici a žádné moduly, které by k tomu šlo použít.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    THERIDANE: Jakoze:

1) Odpojis me Google Nest zarizeni od me WiFi site, pripojis ho k sve WiFi siti, aniz by si toho to zarizeni vsimlo.
    2) Tim ho odpojis od Google serveru.
    3) Ale zaroven Google serveru podstrcis misto toho meho realneho zarizeni nejaky svuj fake, nebo nejak ovlvnujes komunikaci toho meho zarizeni na Google server.
    4) Takze Google server si mysli, ze se stale bavi s tim Nest zarizenim, ale bavi se s Tebou
    5) Toto ja zjistim az kdyz pres Google server po tom zarizeni budu chtit neco, co ty jeste neumis emulovat.

A tohle vsechno ty umis, zatimco nikdo jiny neumi. Ale zaroven ty si o tom tady ~verejne pises?

Wow...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    THERIDANE: LAUNCHER: Nicmene myslenka dobra. Prihodim si tam alert, pokud muj router nevidi na ty bezpecnostni zarizeni.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    NIEKT0: Netvrdim ze se mi nic nemuzu stat.

Tvrdim jen to, ze zruvna ty nerozumis ani tomu jak funguje WiFi ani jak funguje WiFi HW. Ale krome tebe jsou tu jeste lidi, co tomu i rozumi...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    THERIDANE: WiFi kill neumi schodit cizi WiFi, zarizeni musi byt do WiFi pripojeno.

NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    LAUNCHER: menej pika, a trochu pokory. Ludi na internetoch co tvrdili ze im sa nic stat nemoze najdes dostatok:) Ad wifi: na deauthy ti staci lubovolny linuxovy box s pricetnym driverom. Napr. pinephone. Keby si potreboval silnejsiu antenu (ale na desiatky metrov typicky nepotrebujes), tak cez usb pripojis nejakeho atherosa a vzum vzum.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam