• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    nizkonakladova automatizace v bydleni, protokoly, dodavatele, tipy, aplikace pro android/iphone... - ovladani pomoci smartphone/tabletu
    rozbalit záhlaví
    MOUNTAINEER
    MOUNTAINEER --- ---
    SPIKE411: Super díky už se v tom orientuju o dost lépe.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MOUNTAINEER: Vstupní moduly pod vypínače s tím, že použiješ klasická (nesystémová/ne-KNX) tlačítka?

To má asi leckterý výrobce, třeba tady MDT

Product detail - MDT technologies
    https://www.mdt.de/en/products/product-detail.html?tx_mdtproducts_detail%5Baction%5D=detail&tx_mdtproducts_detail%5Bcontroller%5D=Productseries&tx_mdtproducts_detail%5Bseries%5D=24&cHash=b2b977711a6b6fd786d5f8f9a82cf27a

Systémové klávesnice budou nabízet trochu větší komfort (mikrospínače, stavové kontrolky, vestavěné teplotní čidlo apod.).
    Akorát ta „lákavá“ řada Push-button Lite 55 má nevýhodu - kryt tlačítek je z jednoho kusu plastu, takže když to zmáčkneš blbě (moc uprostřed), snadno se ti stane, že aktivuješ dvě funkce najednou.
    Product detail - MDT technologies
    https://www.mdt.de/en/products/product-detail.html?tx_mdtproducts_detail%5Baction%5D=detail&tx_mdtproducts_detail%5Bcontroller%5D=Productseries&tx_mdtproducts_detail%5Bseries%5D=38&cHash=ecf16d067dd23d40cc349eb969719993

55 = pasuje do klasických německých 55mm designů rámečků, stejný rozměry dělají další výrobci
    MOUNTAINEER
    MOUNTAINEER --- ---
    SPIKE411: Ok já to jel v angličtině, možná chyba u mě. Zkusím to poslechnout ještě jednou. Dík. Nějaký tip na ty vypínače by jsi neměl?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MOUNTAINEER: To je nějaký nesmysl. Určitě můžou být od různých výrobců.
    České překlady těch materiálů jsou mizerné, možná je tam chyba.
    MOUNTAINEER
    MOUNTAINEER --- ---
    SPIKE411: V jednom z těch online kurzů říkají, že ty aktory a senzory mají být od jednoho výrobce. Trochu mě to zaráží, protože jsem si myslel že právě KNX standard má umožnit kombinaci prvků. Nemáš s tím zkušenost? Nejvíc mi asi jde o vypínače, nejraději bych použil klasické vypínače doplněné o modul KNX, pokud něco takového jde. Zejména pro to, aby byl výběr a mohl i kombinovat.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Viz knx.org. Zaregistrovat se tam a udělat si krátký online kurz na základy práce s ETS6 tam může kdokoliv.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MOUNTAINEER: ETS6. Professional za 1000 EUR, Home za asi 300 EUR.
    Po absolvování kurzů/školení na to bývá nějaká sleva.
    MOUNTAINEER
    MOUNTAINEER --- ---
    DRIZDIK: Tzn že přes 1home to celé nenastavím? Je potřeba nějaký licencovaný SW?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    diky diky :-) HASS bez bastleni je krasny oxymoron, uz jsem mel tu cest vickrat... ale o tom nebyla debata, ja jsem spis pohodlnej, nez ze bych si myslel ze ST je chytrejsi a z tech ready made hubu je to podle me nejlepsi cena/vykon

o tech vypinacich a zasuvkach se bavime o treba 20-30 kusech ve finale, tohle jen videt na routeru v dhcp tabulce tak me omejou... 2.4ghz stejne jako zigbee, ale zigbee dela ten mesh (a podle me jede na jinym kanale) a wifi klienti se navzajem rusi

co jsem nasel ze seznamu podporovanych zarizeni, tak dobre vypadaji od GE, ale to je tyjo tisicovka za kus, klidne bych jako prvni pionyry vyzkousel nejakou cinu...
    myslel jsem ze Tesla smart bude super, ale to asi nepojede bez jejich hubu
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    MR_DAN: pokud nemás nějaký špatný router, který omezuje počet připojených zařízení, tak by neměl být problém. Případne si jich dát více pro lepší signál. WiFi pro mě funguje ve spojení s HA o malinko spolehlivěji než Zigbee a jsem schopný si ty zařízení i upravit vlastním firmwarem oproti ZigBee.

MOUNTAINEER: KNX je určitě dobrá volba, jen instalace může být dražší, ať dražšíma prvkama a i tím, že na konfiguraci je nutný nějaký software s licencí.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MR_DAN: Do vypinacu budu instalovat Shelby a Sonoff, ale jeste jsem to poradne netestoval. Dost mozna se na to vykaslu a dam tam proste vypinac s baterkou, protoze chci mit moznost automatickeho stmivani a zmeny barvy svetla podle toho, kolik je hodin.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MR_DAN: HASS toho umi out-of-the-box a bez bastleni jeste vic :)

Zigbee je o neco lepsi nez WiFi, protoze zarizeni muzou fungovat jako extender a delaj si tak vlastni mesh, ale to pretizeni routeru kvuli par zarovkam je blbost. IoT zarizeni posilaj po siti minimum dat. BTW Zigbee bezi 2.4 GHz stejne jako WiFi.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ahoj :-)
    zitra se stehuju do noveho, takze opet zacinam resit automatizaci, tentokrat uz snad navazno, tzn nebude to jen o TRV :-)
    poridil jsem Smartthings Hub, mam par chytrych veci od Samsungu, plus mi prijde ze toho hodne umi out-of-the-box a nemusim bastlit HASS

a ted otazky - chtel bych vsechny (nebo drtivou vetsinu) vypinace v byte vymenit za smart - je moje uvaha spravna, ze nechci aby byly pres wifi? mam pocit, ze by tech zarizeni na routeru bylo pak moc, hrozne by se to rusilo atd.
    Mate nekdo pozitivni osobni zkusenost s nejakyma? Musi byt teda z-wave/zigbee a musi fungovat i kdyz nepojede hub (tzn pripojene normalne na draty a funkcni jako klasicky vypinac manualne, ne bezdratovy ovladac na baterky prilepeny na zdi :-)...
    Stejne tak budu pak resit i zasuvky, ale tech bude par a hlavne tam je to celkem prozkoumane..
    MOUNTAINEER
    MOUNTAINEER --- ---
    Ahoj
    Je správná úvaha když bych vybavil novostavbu KNX prvky a něčím jako 1home kde se dá vše nakonfigurovat a propojit případně s homekit?
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MEDWYN: Ok, neco na tom, co rikas asi bude. Kazdopadne tak jako tak budu potrebovat nejaky termostat a hlavice, co se daji nasroubovat na rozvadec vody. Loxone reseni by stalo kolem 70 tisic, takze na to asi kaslu, ale nejake Zigbee reseni by nemuselo byt tak drahe.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    MEDWYN: https://www.modrastrecha.cz/forum/topeni-vetrani-klimatizace/regulace-teplovodni-podlahove-topeni-2/
    A tim uz koncim :-)

Ja vim ze jsme v tematu smart homes a vsichni chceme na stene nadhernej tablet s milionem hejblatek a ukazatelu, ale proste v novem zateplenem dome s teplovodni podlahovkou je to spise zbytecne.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    ELIJEN: Aby byla setrvacnost 2-3h, budes do toho muset poslat vyrazne teplejsi vodu, ktera bude nakonec drazsi ohrat, nez kdybys to cele nechal na puvodni konstantni teplote a solichal to celou dobu na volnobeh.

Realne mi rekl cerpadlar, ze kdyz jedu na 3 tydny pryc, tak je to tak nekde na hrane, kdy se vyplati/nevyplati to topeni o par stupnu stahnout, nechat vychladnout barak, a pak zase natopit zpet.

Nicmene - termostat a ovladani po mistnostech urcite smysl ma, muzes tim upotrebit pripadne tepelne zisky z okoli. Ale fakt si myslim, ze vypinat v dome s podlahovkou v nekterych mistnostech na pul dne topeni proste energeticky smysl nema.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MEDWYN: Tak ta setrvacnost bude dost individualni a bezne se udava 2-3h s cimz muze system pocitat, ne? (Zacit/prestat v mistnosti topit 2-3h pred dobou, kdy ji chces mit vytopenou/ochlazenou). Myslim si, ze termostat v kazde obytne mistnosti ma smysl.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    ELIJEN: A to je prave presne omyl. S teplovodni podlahovkou zapojenou na nizkovykonovy zdroj (tepelne cerpadlo, kondenzacni kotel) ohrivas tu proudici vodu na zcela minimalni teplotu, ktera ti pres podlahovku neni schopna zajistit to, co chces, protoze priblizne co zmena o 1C, to den topeni. Na tohle "topim cast dne jen nekde" rovnou s nizkoteplotni vodni podlahovkou zapomen.

Co udelat lze, je "chci mit porad v koupelne 24" a "porad v loznici 19". Toho docilit jde, a to bud tak, ze budes mit senzory teploty podlahy a vzduchu a serva na rozdelovacich, a nebo to pri nejake referencni venkovni teplote (treba 0C) na rozdelovacich zavres/otevres manualne tak, ze docilis idealnich teplot v kazde mistnosti. Ale konstantnich teplot.

Pro predstavu - mam novostavbu a v ni tepelne cerpadlo. Mam jediny termostat v obyvaku nastaveny konstantne na 22C a pres rozdelovace jsem si nasel idealni nastaveni pro kazdou mistnost.

Ted je venku u nas asi 5C, v dome je 22C, a topna voda ma teplotu 24C. Takze ty podlahy jsou v podstate studeny na omak.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MEDWYN: No ja spis nevim jak jinak bych nastavoval ruznou teplotu pro ruzne mistnosti. Napr. v noci topit jen v loznici, rano v koupelne a pres den v kancelari a obyvaku.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    ELIJEN: Jen teda zrovna podlahove topeni (teplovodni) je věc, ktera se jednou nastavi, a pak se na ni nesaha. Ma obrovskou setrvacnost a veci typu "dopoledne nejsem doma tak netopim" se absolutne nevyplati resit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam