• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    nizkonakladova automatizace v bydleni, protokoly, dodavatele, tipy, aplikace pro android/iphone... - ovladani pomoci smartphone/tabletu
    rozbalit záhlaví
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    MR_DAN: Pokud si dobre vzpominam, tak ano. Existuji vypinace, ktere jsou "spinace", s temi to funguje taky a smer precvaknuti neni treba resit. Ja ho ale neresim vubec, proste do toho placnu... ale chapu te.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MIKULAS: chapu to spravne, ze takovahle krabicka kdyz se da pod klasicky vypinac, tak uz nikdy nebude platit "nahoru rozsviceno, dolu zhasnuto"?
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    HONCKA: chytre vypinace jsou nesmyslne drahe, maji vetsinou dany design a silny vendor lock-in
    sonoff mini je univerzalni, doknce ma na sobe i microswitch a tak ani ten vypinac nepotrebujes, kdyz to zapojujes
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    MIKULAS: Díky. Na Tasmotu to budu asi taky flashovat, chci to napojit na homeassistant. První jsem chtěl klasický vypínače nahradit chytrými, ale máme v bytě takovy ty 2-3 vypínače, někde i se zásuvkou, tak asi nejlepší to bude nahradit těmi smartswitchemi pod vypínače
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    HONCKA: jojo, funguje ... teda ja v tom mam FW Tasmota, ale v zasade neni duvod, proc by nemelo
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Testoval někdo ty smartswitche od sonoffu pod vypínače?
    Jak se to chová, když je to odpojený od sítě? Funguje normálně vypínač analogově?
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Máte někdo přehled na IP watchdog ? Hledám asi toto http://www.iqtronic.com/cs/products/ip-watchdog-zasuvka/ mohlo by být levnější. Potřebuju restartovat router když mi nepinga
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MEDWYN:
    DRIZDIK:

Uplne nevim jaka je spravna definice Mesh WiFi, ale myslel jsem tim prave nekolik UniFi AP, kde kazdy vysila stejne SSID ale na jinem kanalu a jsou spojene s Unify Dream Machine Pro kabelem.

STEMBUS: Myslis tim detekci prichodu/odchodu z domu? Geofencing pry v HA dost pokulhava, tak to hodne lidi resi prave pres detekci pripojeni telefonu k WiFi.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    DRIZDIK: Treba tim bylo mysleno vice APcek propojenych kabelem... Nebo nekdo do novych domu vazne chce pouzivat mesh wifi, ktera na jedne frekvenci vysila a druhou pouziva na link mezi nody?
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    ELIJEN: To je další věc, které bych se vyhnul v rámci schopnosti to nějak smysluplně debugovat... Mesh WiFi
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    Kdyby nahodou tak Ubiquity Unifi (wifi) ma vcelku dobrou integraci v HA a daj se tam diky tomu a stavu klientu (ne) připojených atd delat vcelku divy bez nutnosti extra usili a skriptování....
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    DRIZDIK: Je fakt, ze stejne planuju kvalitni WiFi mesh a spis mi prijde rozsirenejsi ZigBee. Nezkousel si treba starsi Fibaro v2? Ted uz je v3. Primo jsem v manualu cetl, ze podrzenim tlacitka naklanis uhel a zmacknutim zaluzie jedou nahoru nebo dolu dokud tlacitko nezmacknes znova.

MEDWYN: Dik, urcite toho na jednom okne otestuju vic, nez se budu poustet do celeho baraku :)
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    ELIJEN: Ja Home Assistanta teprve postupne testuji, a momentalne ladim prave integraci zaluzii. Existuje moc pekny skript do HA, kteremu zadas pozici i naklon, a on se o to postara. Je puvodne psany pro mqtt a musel jsem ho lehce prepsat aby fungoval s defaultnim Shelly firmwarem a defaultni Shelly integraci (ne ShellyForyHASS se kterou to laguje. A v Shelly je treba zapnout coiot a nastavit adresu HA serveru dle instrukci ofiko HA integrace). Zatim to neni plna podpora ze by to bylo soucasti automaticky generovanych karet v HA, ale pouzivat to celkem jde (testuji par dni na prvni zaluzii v pracovne). Budu k tomu mit hotovou i komponentu do dashboardu po vzoru screenshotu nize. Original skript zde: https://medium.com/@lukasvice/a-utility-script-for-controlling-venetian-blinds-with-shelly-in-home-assistant-2e5cbf2d8d5f
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    ELIJEN: integrace byla naposledy (cca rok zpět) dost špatná a nenabízela vůbec ovládání úhlu. Mesh byl velmi náladový a celkově portfolio z-wace kvůli uzavřenosti dost špatné. Takže skončíš se ZigBee i zwace, čemuž jsem se snažil vyhnout .

Nakonec zjišťují po dlouhém fandění mesh, že kvalitní WiFi jde nejlépe kontrolovat a debugovat. A mít 50+ zařízení na relativně dobré WiFi není problém.

Dlouhodobě stejně fandím jen tomu, co nemá baterku (už jen kvůli nějaké udržitelnosti) a v domě který stavím bude sběrnicové systém. Pro vetsinu jiných instalaci bych volil WiFi pro důležité věci a ZigBee pro nedůležité měření/senzory/ovladače
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    DRIZDIK: Jasně, spíš jde o to, že Fibaro má v sobě kalibrační mód na úhel i výšku, takže s tim je mnohem míň bastlení. Navíc by to do HASS mělo jít integrovat uplně stejně jako Shelly. To Fibaro má ještě další výhodu, že by to vytvořilo krásnej z-wave mesh po celym baráku.

MEDWYN: V nejhořšim případě to udělám podobně. Zkusim Fibaro vs Shelly s Tasmotou vs Shelly default a podle toho se rozhodnu.
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    ELIJEN: Fibaru stejně úhel nenastavíš :-) Nebo pokud ano, ve všech těchle systémech to funguje jen na časové intervaly (pusť motor na 300ms a pod), takže nic co bys nedokázal.
    Ano, trochu bastlení tam je, ale za cenu, že to máš komplet pod kontrolou (ne každý to chce), ale můžeš si pak vymýšlet takové blbosti jako dvojklik ovládá všechny v místnosti a trojklik všechny v domě a podobně. Takže nemusíš tahat tu appku v telefonu a hlavně nemáš na každý "smart device" jinou appku (pokud to dál integruješ do Home Assistanta)
    Tady je třeba vlákno, kde se to řešilo: https://community.home-assistant.io/t/project-controlling-exterior-venetian-blind-with-tilt-with-shelly2-5/184531/8
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    ELIJEN: Defaultne ne. Muzes ale s default firmwarem prepnout tlacitko do "disconnected" rezimu kdy prestane ovladat rele a pres home assistenta registrovat jeho kliky a ovladat to pak uplne libovolne pres automatizace. Dalsi bastleni, navic se serverovym backendem...

My jsme si zvykli, ze kdyz chces 45 stupnu, kliknes to pres mobil, nebo se s tim nejak vyvztekas u vypinace.

Ovladame zaluzie tak z 90% jen pres mobil.

ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MEDWYN:
    DRIZDIK:

Koukal jsem na Tastmota, která by na Shelly měla jít nahrát. Ale pořád to zní jako dost bastlící peklo. Hlavně když to budu dávat na 18 oken/modulů. Jak vás tak poslouchám, tak mam chuť si připlatit za Fibaro, ale nevim o kolik je to lepší než Shelly+Tasmota.

V manuálu tam přímo píšou, že se dá ovládat sklon i výška zvlášť (zmáčnutim tlačítka jedou žaluzie nahoru/dolu a drženim se mění sklon). To s Shelly vůbec nejde?

FIBARO Žaluziový modul 3 - Dálkové ovládání | Alza.cz
    https://www.alza.cz/fibaro-zaluziovy-modul-3-levne-d5618742.htm
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    SPIKE411: Ja to chapu tak, ze jsou to spis aktory pro rolety, kde to neni potreba. Nicmene samozrejme budu rad za takovou feature, abych se zbavil tech scen.

DRIZDIK: Mas neco konkretnejsiho? (linky, yamly apod.) Treba bych to na jedne zaluzii zkusil, ale mam jich v dome 11, chodi vicemene bezproblemove a uplne se mi to nechce rozjebat. :-D

Jediny issue je, ze tak jednou za mesic musim zhruba tak jednu (nahodnou) z zaluzii prekalibrovat - protoze se vlivem vnejsich teplot zmeni velikost lamel, treni pri pohybu nahoru/dolu a tedy i spotreba. Merak spotreby pak uz nedokaze spravne poznat pozici.

Mam v planu si na to napsat cron a poustet kalibraci prvni stredu v mesici ve 12 na celym dome, jako houkani siren. :-)
    Ale skoro mi prijde, ze uz jsem to ted nemusel 2-3 mesice resit...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Hmm zkusím na to kouknout u nás, kdyžtak to nahlásíme Bulharům jako feature request. Je celkem běžný, že si žaluziový aktory pamatujou poslední směr pohybu a z toho odvozují polohu lamel.
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    MEDWYN:ELIJEN: Jde na to najít i pár firmwarů založených na EspHome, kde si může buť hrát s tím, že si polohu na točení pamatuje, nebo pokaždé/jednou za čas zkusí třeba sekundový impulz zavření a tím je dostane do známé pozice a od té zase dává polohu.
    Plus se dáhrát se sledováním spotřeby na shelly25. Kdy žaluzie na koncáku, v pohybu a při otáčení má jiný proud .. Hezká zábava na dlouhé zimní večery.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam