THEON: "bastlil" (jestli se to tak jeste vubec da nazvat) jsem si to sam... Ve strucnosti:
Po zahrade jsem na mista mezi zahony rozmistil ventilove sachty (az-shop.cz). K nim privedl vodu LDPE 1" trubkou zakopanou v zemi (az-shop.cz). Mam tam tri IBC barely (vlastni dovoz z prodejny u Trebice, pouzite za ... 1200,- ks? cca...) navzajem propojene pres vypustni kohout, do kterych je svedena destovka. Z barelu pres saci kos (hrube necistoty) a filtr (az-shop.cz, jemnejsi necistoty) cerpam vodu cerpadlem do te LDPE trubky. Pak jeste volitelne dopousteni ze studny pres ponorne cerpadlo ve studni.
A ted ta zajimavejsi cast:
Elektroniku jsem si postavil sam, pouzil jsem na to UniPi (+ samozrejme prislusenstvi jako nejaky DC jistice, DC zdroj, nejaky svorkovnice a tak), dneska bych se na to asi vysral a narval tam kupu Shelly a HomeAssistant - asi by to vyslo levneji, ale za cenu wifi, ktera pri vetsim poctu zarizeni na malym prostoru neni uplne stabilni. Pres UniPi spinam stykac k cerpadlu ze sudu (tohle muze byt zbytecne, protoze u cerpadla urcite musi byt expanzka + tlakovy spinac + regulator tlaku, jinak ti to rozerve ventily), spinam s nim to cerpadlo ve studni pokud hladina v sudech poklesne pod urcitou hranici, a samozrejme s nim spinam vsechny ventily. Ventily jsou umistene v tech rozvodnicich po zahrade, takze do kazde rozvodnice vede 2x-3x 5x1.5 CYKY z rozvadece - opet by asi slo usetrit a natahnout tam misto toho UTP/FTP, ale vzhledem k tomu ze jsem puvodne pocital se solenoidama, ktery si pri otevrenym stavu berou 2A pri 24V, tak to jsem uplne UTPckem cpat nechtel. Co se ventilu tyce, bral jsem motorizovany kulace z AliExpressu (motorized valve 24V DC), tehdy v cene cca $14/ks - ano, je to cinska kvalita, ale na ty zahrade to je 4 roky a vymenovat jsem musel asi 4 z 30 protoze do nich pres nekvalitni tesneni zatekla kondenzace. Takze jeste dlouhe roky bude trvat, nez by se vyplatilo koupit ventil za 1200 u nas. Ty ventily se delaji v nekolika konfiguracich, zajima te ta, ktera se umi sama zavrit pri odpojeni napajeni - CR04 (uvnitr jsou dva vetsi kondenzatory ktery nakrmi ten motorek na uzavreni, chytra vecicka) - usetris zilu a druhe relatko na zavirani.
Od ventilu k jednotlivym zahonum vedou 16? 20? mm (ted nevim presne) trubky, opet koupene na az-shop.cz vcetne sroubeni a serepeticek kolem. U kazdeho zahonu tak mam rozmerove 3/4" s dostatecnym talkem na prakticky cokoliv potrebuju. Po zahonech je to pak dost individualni podle toho co se tam pestuje, nicmene veskery hardware opet aliexpress, je tam toho spousta - sprinklery, kapatka, hadice a hadicky vcetne veskerych redukci, uchytek a vseho a stoji to uplny nic. Opet, po ctyrech letech se vic stava ze je potreba zmenit layout kvuli jinym plodinam nez ze by se to cely nejak zaneslo nebo odeslo. Co se te elektriky kolem tyce, tak neni problem postavit rozvodnice co jsou IP67 - elektro krabice s timhle krytim + sroubovaci pruchodky jsou bezne k dostani v libovolnem elektro shopu, takze to pak muze byt s klidem pod zemi u tech ventilu. Nikdy mi tam nezateklo a nic nezkorodovalo, a ze uz to parkrat lezelo ve vode, protoze tam nateklo nebo nekde neco netesnilo dostatecne.
Jednoduse receno, ta zalevaci cast je hrozne trivialni, ale silene pracna na postaveni, cemuz se ale nevyhnes u libovolneho systemu - potrebujes necim ridit nejaky ventil ktery si vyberes, na to staci neco co ma v sobe relatka ktera muzes softwarove ridit.
Ta zajimavejsi cast, ale konstrukcne radove jednodussi, je nejaka inteligence, tj. senzory. Mam prakticky dva druhy - hloubkove tlakove sensory, opet k dostani na aliexpressu, klicove slovo submersible water pressure sensor, jejichz vystupem je proudova smycka 4-20mA - UniPi hardware umi nativne merit a da ti rovnou hodnotu. Ty sensory se prodavaji kalibrovany na konkretni hloubku, takze musis pri objednani vedet jakou hloubku potrebujes merit. Pak snadno trojclenkou prevedes 4mA ... 0, 20mA ... kalibrovana hloubka, a vis uroven hladiny v dane nadrzi. Pouzivam jak v IBC, tak ve studni, abych vedel stavy vody a jestli musim dopoustet a jestli je ve studni dost vody abych dopoustet mohl. A na druhou stranu samozrejme abych vedel jestli mam dost vody v IBC a muzu si dovolit otevrit zavlahu. Cenove to neni uplne levny, ale opet, za 4 roky 100% spolehlivost, rozhodne lepsi nez ruzny ty ultrazvukovy merice vzdalenosti, ktery obvykle ani nemaji zadny IP kryti, takze by ti umrely tak po tydnu...
Druhy senzor co mam v nekolika kusech je sensor pudni vlhkosti, opet na 4-20mA proudovou smycku, opet by aliexpress, v cene cca $40/ks. Ten mi rekne jak moc je mokra puda a jestli je teda potreba zalivat. Minimalne potrebujes: jeden co bude na zastinenych zahonech, pokud mas nejake pod stromy, druhy co bude na oslunenych zahonech, a treti, pokud mas sklenik, tak do skleniku. Cilene bych se vyhnul levnym sensorum v cene do $10, zkusil jsem asi ctyri ruzny a zadny z nich nedokazal spolehlive dodat nejake mereni.
No a pak uz to je jen o tom pohrat si se softwarem a vyzkouset kolik je kde potreba pustit vody aby se dostatecne zalilo. Jak bonus navic ziskas webovy ksicht a moznost ridit si to rucne z dovolene :)