• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    BOAR: wifi asi stačí, aby si to rozumělo s appkou v telefonu, více nepotřebují.
    BOAR
    BOAR --- ---
    NECROMAN: wifi, nebo ZigBee?
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Rád bych si pořídil nějakou smart zásuvku, která umí měřit okamžitou i dlouhodobou spotřebu. Nějaký tip na značku či model, co je léty ověřen a nevyhoří mi s ním byt? :)
    Co třeba toto?
    AQARA smart zásuvka - Chytrá zásuvka | Alza.cz
    https://www.alza.cz/aqara-smart-zasuvka-d5878403.htm
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    ELIJEN: niximor tu před půl rokem postoval své reseni
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Jaké byste doporučili termostatické hlavice? Bylo by fajn k tomu mít mobilní aplikaci, ale zároveň z toho chci data nějak dostat sám jako json/xml do vlastního systému
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    ELIJEN: Taky me zajima, jsme uplne na začátku. Mame navrh zahrady a ted resime zda a jake zavlazovani.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Mate nekdo zkusenosti se zavlazovanim od Gardeny? Budem mit celkem hodne ruznych kytek a stromu na zahrade, takze si myslim, ze bude potreba nekolik okruhu a rad bych to cele zapojil do HASS. Nechce se mi bastlit neco uplne custom ani za to davat 100+ tisic, takze mi Gardena prijde jako nejlepsi volba nebo jsou lepsi alternativy?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    STEMBUS: někdy jede, někdy ne. Třeba teď jo, mezi teploměry a horní zásuvkou je dobré spojení, mezí horní a spodkem (radši se připojuje přímo na GW než na zásuvku, co má přímo pod sebou, nevím proč, asi vzdálenější GW s externí anténou je lepší než zásuvka s mikroanténou) už dost slabý.
    Dolní zásuvky jsou ale aktivní, vidím, že některý věci jsou přes ně připojený. Možná kdybych měl všechny ovládání světel přes to,tak by se to nějak proskákalo, ale to dělat zatím nechci.
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    CERMI_FOX: to je divný, mělo by to fungovat vcelku spolehlivě a (opravte mě pokud se pletu) běží to na 2.4Ghz stejně jako wifi, takže...

máš možnost si zobrazit mapu sítě? Jede nějaké zařízení opravdu přes ty zásuvky co máš v patře a ne přímo přes GW?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BOAR: to mi nevadí, updatuju tak jednou za měsíc a neběží tam nic super důležitého, v blízké budoucnosti max vypínání oběhovýho čerpadla na TUV.
    BOAR
    BOAR --- ---
    ZORBEN: a pak práce ... Aktuálně mi vychází lépe vzít hotové řešení
    CERMI_FOX: ale po restartu ha se ti celá síť rozpojí, a znova spojí. A to je opruz. To je lepší dělat jen občas.
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    kdyby někdo měl zájem o sonoff zigbee gateway s nahranou tasmotou tak taky pošta, funguje to se ZHA a v době kdy jsem to testoval tak mi to přišlo jako horší než z2m, možná se to už zlepšilo, ale ty hlavice dávaly na ZHA min informací než na z2m
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    BOAR: cca 400 router a dalších 400 ten CC debugger
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BOAR: dělá, ale prostě se to neprocpe přes strop spolehlivě.

ZORBEN: tohle jsem chtěl taky, protože jsem to do teď videl jako jedinou možnost vzhledem k externí anténě, od které si slibuju mnohem lepší signál než tištěné antény v zigbee zásuvkách. Ale přes ethernet by to bylo mnohem lepší, protože kabel mi vede všude a většinou několik :)

BOAR: https://www.home-assistant.io/integrations/zha/ , zigbee integrace do HA, má výhodu ve větší jednoduchosi, nemusím řešit mqtt, stačí spárovat zařízení a hned mám senzory/tlačítka k dispozici.
    BOAR
    BOAR --- ---
    CERMI_FOX: co je zha? Já používám home assistant a zigbee2mqtt. Pokud vím, je to lepší řešení, a ideálně když zigbee2mqtt běží mimo Hass, aby ti restart Hass nerestartoval ZigBee.
    BOAR
    BOAR --- ---
    ZORBEN: na kolik tě to vyšlo cca?
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    ZORBEN: ten CC debugger můžu klidně půjčit, kdyžtak pošta
    BOAR
    BOAR --- ---
    CERMI_FOX: sit by so měla sama dělat repeatry, resp. Uzly
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    ZORBEN: pouzivam to se zigbee2mqtt
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    já jsem si kdysi udělal router pro vykrytí prostoru, podle tohodle návodu je to easy, levný a funguje to dobře (mám jen TRV hlavice na baterky a gateway celej být nepokryla)
    DiY - Zigbee router CC2530 - blog.vyoralek.cz
    https://blog.vyoralek.cz/iot/diy-zigbee-router-cc2530/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam